What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 19:12
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 23:23

Σαρρής: Όχι μόνο θα επιβιώσει η Τρ. Κύπρου αλλά θα ενδυναμωθεί

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Καθησυχάζουν τους τραπεζικούς Σαρρής - Δημητριάδης
-Δημητριάδης: Δεν παραιτούμαι
-Οι τράπεζες θα ανοίξουν με περιοριστικά μέτρα
-«Είμαι σε συνεργασία με την κυβέρνηση»

Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σπεύδουν να καθησυχάσουν τους υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου. Ο Πανίκος Δημητριάδης υπέδειξε ότι η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, είναι η μόνη μας ελπίδα για να ανακάμψουμε.

Δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθεί η Τράπεζα Κύπρου, επειδή υπήρξε η ανάγκη να οριστεί διαχειριστής με όρους εντολής πολύ συγκεκριμένους με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σαρρής είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα διοικείται από Δ.Σ που θα διορίσουν οι καινούργιοι μέτοχοι, οι οποίο τώρα είναι οι καταθέτες της τράπεζας, αναφέροντας ότι έχουν γίνει ορισμένες διευκολύνσεις για να διακινηθούν κεφάλαια της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΚΤ, ανέφερε ότι «ζούμε σε πολύ κρίσιμες πτυχές, όπου πραγματικά τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ, εργάζονται νυχθημερόν, εχθές μέχρι τις 6-7 το πρωί εργαζόμασταν για να ολοκληρώσουμε την εργασία για την απορρόφηση των τραπεζών.»

Ο συντονισμός είπε, γίνεται λίγο δύσκολος. «Δεν υπήρξε πλήρης συντονισμός, γιατί υπάρχει τεράστια πίεση για να πετύχουμε μέσα σε δύο ημέρες όλα αυτά τα πράγματα.»

«Είναι η μόνη μας ελπίδα για να ανακάμψουμε, εάν δεν υπογραφόταν σήμερα η Κύπρος θα οδηγείτο σε χρεοκοπία όχι μόνο οι δύο μεγάλες τράπεζες. Για την Τράπεζα Κύπρου, όλα αυτά που γίνονται είναι για να την ενισχύσουν, θα έχει υψηλούς δείκτες, θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση», υπέδειξε ο κ. Δημητριάδης.

Παρά το γεγονός, ότι αυτό το οποίο γίνεται είναι πρωτοφανές για την ευρωζώνη, εντούτοις είπε ο Διοικητής της ΚΤ, δίνει την ευκαιρία στην τράπεζα Κύπρου να ανακάμψει.
«Οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται, εάν δεν γίνονταν όλα αυτά τα πράγματα σήμερα θα είχαμε χιλιάδες άνεργους τραπεζικούς», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης.
Κάποιοι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους
Ο Πανίκος Δημητριάδης απέρριψε τις κατηγορίες ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τρόικα και της ΕΚΤ απαριθμώντας τις περιπτώσεις που στήριξε την κυβέρνηση.

«Ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις εάν εξυπηρετώ ή όχι τα συμφέροντα της τρόικα ή τα συμφέροντα της Κύπρου» είπε και πρόσθεσε ότι «στήριξη την κυβέρνηση και στο πρώτο Eurogroup και στο δεύτερο».

Παράλληλα όμως τόνισε ότι απαιτείται και καλή συνεργασία με τους εταίρους μας, ούτε ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μνημονίου».

Παραδέχθηκε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν οδυνηρά μέτρα για να υπογραμμίσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη οδός υπενθυμίζοντας την αποτυχία που υπήρξε για δάνειο από τρίτες χώρες.

«Είναι μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα μας και είναι φυσικό κάποιοι να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. Η ΚΤ επιτελεί το έργο της με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, επαγγελματισμό και ουδετερότητα».

«Η ΚΤ εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας» είπε και πρόσθεσε ότι «σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή δεν προτίθεμαι να επιδυνώσω περαιτέρω την κατάσταση της χώρας μου και να παραιτηθώ».
Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ότι σε αυτές τις δύσκολες περιόδους είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία με την τρόικα ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όντως η Βουλή του απέστειλε επιστολή με την οποία ζητά τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου πριν το Eurogroup εξηγώντας ωστόσο ότι λόγω έλλειψης χρόνου θα πάρει κάποιο διάστημα για να απαντήσει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε με έμφαση ότι «η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή από το μνημόνιο και ότι με την εφαρμογή του και με τη σκληρή δουλειά τότε η Κύπρος θα εξέλθει από την κρίση πιο δυνατή και πιο ενισχυμένη όσον αφορά και την οικονομία και το μέλλον της στην Ευρώπη».

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Πέμπτη με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του πανικού που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες.
Απέφυγε εντούτοις να αναφερθεί στα μέτρα λέγοντας ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία.
Απέφυγε επίσης να απαντήσει εάν υπάρχουν ευθύνες για την κατάσταση της Λαϊκής τράπεζας, υποδεικνύοντας ότι εκ των υστέρων είμαστε όλοι πιο σοφοί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικο0νομικών ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος του διαχειριστεί είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και συγκεκριμένου έργου.

«Ο ρόλος του διαχειριστή είναι να βοηθήσει στην απόσχιση των εργασιών της Τρ. Κύπρου στην Ελλάδα και να βοηθήσει στη μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές. Η τράπεζα θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς μετά την ανακεφαλαιοποίηση της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρρής: Σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ - Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις

Επιβεβαιώνει τα περί κουρέματος ο Σαρρής

   Διαδώστε αυτό το άρθρο