What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 20:12
Τελευταία ενημέρωση: 27.03.2013 | 06:45

Πλήγμα για την Ευρωζώνη η απόφαση για την Κύπρο εκτιμούν αναλυτές και ΜΜΕ των ΗΠΑ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στο χώρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με Αμερικανούς οικονομολόγους και αναλυτές, παρά τη βελτιωμένη δεύτερη απόφαση που πάρθηκε για την Κύπρο, σε σχέση με την πρώτη που περιελάμβανε κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, "απαισιόδοξες προβλέψεις" προβάλλουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ από στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και δεξαμενών σκέψης, εκτιμώντας ότι η κυπριακή κρίση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ανασφάλειας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερο κόστος για καταθέσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη σε χώρες της Ευρωζώνης.

Το σχέδιο για την αποτροπή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με την "πρώτη καταστροφική απόπειρα" για την αντιμετώπιση της κρίσης, αναφέρει σε κύριο δημοσίευμα της η εφημερίδα "New York Times". Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η επιτευχθείσα συμφωνία επιβάλλει κι αυτή αυστηρή λιτότητα στο λαό της Κύπρου και ενδέχεται να εξασθενίσει περαιτέρω τη δημόσια εμπιστοσύνη έναντι των τραπεζών και άλλων αποδυναμωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως αυτών της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι αν και βελτιωμένη η δανειακή συμφωνία σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, δεν εμπνέει μεγάλες ελπίδες για την Κύπρο, καθώς αντιπροσωπεύει την τελευταία απόπειρα σε μια σειρά κακοφτιαγμένων προσπαθειών της τελευταίας στιγμής από την Ε.Ε. για να αποτραπεί ο "χρηματοπιστωτικός Αρμαγεδδών" σε διάφορες χώρες.

Επιπλέον, η εν λόγω συμφωνία αφήνει την κυπριακή Κυβέρνηση με ένα εξαιρετικά υψηλό βάρος χρέους, αντίστοιχο περίπου με το 140% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο θα προκαλέσει πολύχρονα δεινά στο λαό και την οικονομία της Κύπρου, επισημαίνουν πολλοί αναλυτές.

Επομένως, οι ισχυροί συγκεντρωτικοί κανονισμοί σ' όλες τις τράπεζες και η ανακεφαλαιοποίηση ή η αναδιάρθρωση αποδυναμωμένων τραπεζών είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να αποτραπούν οικονομικές καταστροφές, όπως αυτή που θα προέλθει από την απόσυρση καταθέσεων από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Τέλος, τονίζεται ότι "το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να εγκαταλειφθούν τα προγράμματα λιτότητας που καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Σε άλλο δημοσίευμα που αφορά την Κύπρο, όπως αυτό της "Wall Street Journal", προβάλλεται η εκτίμηση ότι μετά απ' αυτή την εξέλιξη της κατάστασης "αυξάνεται η πολιτική δυσπιστία μεταξύ των ισχυρών οικονομιών του ευρωπαϊκού βορρά και των οικονομιών των αδυνάτων του ευρωπαϊκού νότου".

Σημειώνεται επίσης ότι η κακή κατάσταση της Κύπρου θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και να παρεμποδίσει τις μελλοντικές προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων εντός Ευρωζώνης.

Τονίζεται επίσης ότι "η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία εντός Ευρωζώνης, επικράτησε στις συνομιλίες, αυξάνοντας την πεποίθηση ορισμένων Ευρωπαίων για γερμανικό εκφοβισμό έναντι ενός μικροσκοπικού έθνους".

Από την πλευρά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο " Bloomberg ", σε κύριο άρθρο του, αξιολογεί θετικά την απόφαση για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλουν να εξηγήσουν σαφώς για ποιο λόγο αποτελεί εξαίρεση η κυπριακή περίπτωση, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει κάποιας μορφής αναδιανομή πόρων.

Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες και τις αγορές ότι έχουν εξάγει τα σωστά συμπεράσματα από την κρίση. Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαρίσουν για ποιο λόγο η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση, ενώ οφείλουν να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις και υπογραμμίζεται ότι "προς το παρόν, έχουν αποτύχει και στα δύο σημεία".

Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CNBC το κυπριακό σχέδιο διάσωσης είναι "θετική εξέλιξη" για τις αμερικανικές τράπεζες, καθώς θα προκαλέσει την εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχίζουν να ανησυχούν οι ΗΠΑ για την Κύπρο - Τί σχολιάζει ο αμερικανικός τύπος

Οι ΗΠΑ φοβούνται διάλυση της Ευρωζώνης με αφορμή την Κύπρο

Σε πτώση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ μετά την άρνηση της Κυπριακής Βουλής στο "κούρεμα"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο