What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 20:54
Τελευταία ενημέρωση: 27.03.2013 | 06:35

Πανίκος Δημητριάδης: «Δεν θα παραιτηθώ»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται από διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) ο Πανίκος Δημητριάδης, δηλώνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από την θέση του.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης είπε χαρακτηριστικά: «δεν προτίθεμαι σε τέτοια δύσκολη στιγμή να επιδεινώσω την κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε: «τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσο ο διοικητής τυγχάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είναι δυσαρεστημένος μαζί του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε πως «οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες».

Η Τράπεζα Κύπρου θα σωθεί είπαν σε κοινή τους συνέντευξη ο Διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημητριάδης και ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Η συμφωνία με το Eurogroup «προβλέπει πλήρη ανακεφαλαιοποίση της Τράπεζας Κύπρου και θέτει τις βάσεις για διάσωσή της. «Η Τράπεζα Κύπρου θα γίνει πιο γερή», τόνισε ο διοικητής της τράπεζας και μαζί του συμφώνησε και ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πολύ ισχυρής τράπεζας, που θα αποκτήσει πρόσβαση στο ευρωσύστημα και όχι στον ELA, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε ότι «η συγχώνευση με τη Λαϊκή Τράπεζα θα μας δώσει μια πολύ ισχυρή Τράπεζα». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι, με βάση την συμφωνία του Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου.

Για την σημερινή τραγική κατάσταση ο Διοικητής επέρριψε ευθύνη για κωλυσιεργία στην Κυβέρνηση Χριστόφια. Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος διορίστηκε τον Μάιο του 2012 από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, αποκάλυψε ότι, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πίεζε την προηγούμενη κυβέρνηση «με τρόπο ευγενικό και με στοιχεία» και πως έπρεπε να προχωρήσει σε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ πρόσθεσε πως «είχα ενημερώσει για τον κίνδυνο «κουρέματος».

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη μερίδας της κοινής γνώμης ότι «αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου, υπερασπίστηκε αυτά της τρόικας», ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του για τα συμφέροντα της Κύπρου.

Επίσης τόνισε ότι: «από το Μάιο το τραπεζικό μας σύστημα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, η Λαϊκή Τράπεζα δεν έβρισκε κεφάλαια. Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει καλή συνεργασία με τους εταίρους μας» και επεσήμανε ότι «η ελπίδα για βοήθεια από την Ρωσία μας καθυστέρησε πολύ και έτσι φθάσαμε στα χειρότερα». Τα μέτρα, σημείωσε, είναι οδυνηρά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Επίσης, παρατήρησε ότι «είναι φυσικό πολλοί να αναζητούν τώρα αποδιοπομπαίους τράγους, όμως η ΚΤ κάνει με σοβαρότητα το έργο της».

Ο Διοικητής παραδέχθηκε ότι λόγω της πίεσης του χρόνου δεν υπήρξε πλήρης συντονισμός για να εκδοθεί μαζί με το χθεσινό διάταγμα για τον διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου και διευκρινιστική δήλωση, ώστε να μην προκληθεί πανικός στους εργαζομένους στην Τράπεζα Κύπρου για την αργία των τραπεζών.
Στον ίδιο λόγο απέδωσε και την ανάκληση της αρχικής ανακοίνωσης ότι σήμερα θα λειτουργούσαν όλες οι τράπεζες, εκτός της Κύπρου και της Λαϊκής.

Οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής διευκρίνισαν ότι ο ρόλος του διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι για μια-δύο μέρες, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα αναφορικά με την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας. Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα ότι την Πέμπτη θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης.

« Η έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Σαρρής τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι ο διαχειριστής στην Τράπεζα Κύπρου εργάζεται για την αποξένωση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής στην Ελλάδα, για την επίβλεψη της συγχώνευσης Κύπρου και Λαϊκής και της διαδικασίας του «κουρέματος» και αντικατάστασής του με μετοχές.

Τέλος, σε ερώτηση για τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στην χρεοκοπία, οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής είπαν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά υποστήριξαν, «το τελικό χτύπημα ήταν το PSI στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π. Δημητριάδης: Εξυγίανση της Λαϊκής σήμερα ή άτακτη χρεοκοπία την Τρίτη

Π. Δημητριάδης: Πρέπει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια –Να σταλεί θετικό μήνυμα - video

Δριμεία επίθεση της Επιτροπής Οικονομικών κατά Πανίκου Δημητριάδη


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Συνελήφθη γνωστός δισεκατομμυριούχος
  2. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  3. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  4. Αναβολή στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ: Με 468 κατηγορίες οι 7 κατηγορούμενοι για τα «αμαρτωλά» ερευνητικά προγράμματα [vid]
  5. Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο
  6. Πανικός στην Κολωνία – Γυναίκα άφησε πακέτο της DHL σε φαρμακείο και εξαφανίστηκε!