What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 22:10
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 23:21

Ετοιμάζουν νόμο που θα βάζει «χέρι» στις καταθέσεις σε όλη την Ευρώπη;

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-«Νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε πλέον περισσότερο τόλμη»
-Θα επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών
-Εξετάζουν την υποστήριξη της εφαρμογής του μοντέλου της Κύπρου στην επίλυση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων 

Κάποιοι τρέχουν να ετοιμάσουν νόμο για να "βάζουν χέρι" στις καταθέσεις όπως έγινε και στην Κύπρο και κάποιοι άλλοι τρέχουν να "θολώσουν τα νέρα"... Πρώτος μας το "πέταξε" ο Ντάισελμπλουμ, το επιβεβαιώσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και η ΕΚΤ το διαψεύδει.

Χθες Δευτέρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι στο μέλλον η ΕΕ ενδέχεται αρχικά να απευθύνει το ερώτημα στις τράπεζες εάν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν και κατόπιν να εξετάζει εάν μπορούν να συμβάλουν σε αυτό οι μέτοχοι και ομολογιούχοι και μετά «αν είναι απαραίτητο» στις καταθέσεις που δεν είναι ασφαλισμένες, που υπερβαίνουν δηλαδή τις 100.000 ευρώ.

«Νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε πλέον περισσότερο τόλμη», είχε πει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο αργότερα, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση, τα σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν αυτήν και μόνο και δεν χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ή υποδείγματα.

Σήμερα, η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποκάλυψε, ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ το οποίο θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών, δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ στην τράπεζα.

"Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον", δήλωσε η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ. Πρόσθεσε ότι "στην πρόταση της Επιτροπής, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον. Είναι μια δυνατότητα", πρόσθεσε. Όσο κι αν προσπάθησε η εκπρόσωπος του επιτρόπου να δείξει ότι κρατάει αποστάσεις από τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν έπεισε και πολύ.

Tα νερά θόλωσαν ακόμα περισσότερο η Φινλανδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εμφανίστηκαν διατεθειμένες να εξετάσουν την υποστήριξη της εφαρμογής του μοντέλου της Κύπρου στην επίλυση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην ευρωζώνη.

«Η άποψή μου είναι ότι (η τραπεζική ένωση) θα όφειλε να συμπεριλάβει το σκεπτικό του bail-in, (ότι δηλαδή) οι μέτοχοι και οι επενδυτές θα έπρεπε να υφίστανται ζημίες σε περίπτωση μιας πτώχευσης τράπεζας», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν σε ένα σεμινάριο στο Ελσίνκι.

Στο μεταξύ στην Πράγα ο Νοβότνι είπε στους δημοσιογράφους ότι η επιβολή μέτρων ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίων που σχεδιάζει η Κύπρος για να αποτρέψει μαζική εκροή καταθέσεων και άλλων τοποθετήσεων όταν οι τράπεζες ανοίξουν ξανά θα έχουν περιορισμένη διάρκεια.

«Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο. Βασικά θέλουμε να είναι όσο πιο σύντομη είναι δυνατόν». Ακόμα, ο Νοβότνι είπε πως δεν μπορεί να παραλληλιστεί η κατάσταση ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ιταλία. «Δεν μπορούν να συγκριθούν. Οι περισσότερες αγορές έχουν πλήρη επίγνωση ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι ειδική περίπτωση. Δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με την Ιταλία, κι ούτε οι αγορές το βλέπουν έτσι».

πηγη: newsit.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως ο πραγματικός στόχος είναι οι 14 τόνοι χρυσού της Κύπρου;

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: «Να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται – Τόσο καιρό έτρωγαν μόνο»

Θα διαλύσουμε τη Λαϊκή και θα επαναφέρουμε και το κούρεμα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  2. Πιο…χαμηλά δε γίνεται! Δείτε ένα «ρώσο μαχητή» να ακουμπά το έδαφος με απίστευτη ταχύτητα!
  3. Θερμό επεισόδιο με προειδοποιητικά πυρά μεταξύ μαχητικών ΗΠΑ - Ρωσίας πάνω από τη Συρία!
  4. Πασίγνωστη Κύπρια τραγουδίστρια θα γίνει μανούλα! [pic]
  5. Πούτιν για ΗΠΑ: «Βρίσκονται σε κατασκοπευτική μανία»
  6. Μιχάλης Κοντοπύργος: Έτσι έχασε τη ζωή του στο μοιραίο τροχαίο