What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

27.03.2013 | 10:56
Τελευταία ενημέρωση: 27.03.2013 | 19:01

Κρούγκμαν: Να βγει η Κύπρος από το ευρώ. Τώρα!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Νομπελίστας Γερμανός, οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στη New York Times δηλώνει:
“Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα δήλωνα απλώς: ναι, η Κύπρος θα πρέπει να φεύγει από το ευρώ. Τώρα 

Ο Νομπελίστας δικαιολογεί την άποψή του με το ότι, αν παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ, θα προκληθεί μία βαθύτατη οικονομική κρίση, που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα η Κύπρος θα προσπαθεί να χτίσει ένα νέο εξαγωγικό κλάδο.

“Εάν έφευγε από το ευρώ και άφηνε το νέο της νόμισμα να υποτιμηθεί κατακόρυφα, θα επιτάχυνε σημαντικά αυτό το χτίσιμο του νέου εξαγωγικού κλάδου”, τονίζει.
Ο Κρούγκμαν εξετάζοντας το εμπορικό προφίλ της χώρας μας διαπιστώνει ότι δύο είναι οι μεγάλες εξαγωγικές δραστηριότητες: ο τουρισμός και οι τραπεζικές υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος, μόλις χάθηκε. Επισημαίνοντας με αυτήν την παρατήρηση ότι, η ζημιά που θα υποστεί η χώρα, θα είναι πολύ μεγάλη.

Σε αυτά προσθέτει και τη λιτότητα που προωθεί η τρόικα στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι “ δε θα αποτελούσε έκπληξη εάν σημειωνόταν 20% πτώση στο πραγματικό ΑΕΠ”, γεγονός που θα προκαλέσει, εκ των πραγμάτων, επιβράδυνση στην κυπριακή οικονομία.

Στις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, ο οικονομολόγος αναφέρεται σε μία ενδεχόμενη “έκρηξη” του τουριστικού κλάδου και εκτιμά ότι ένας ακόμα τομέας που θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία, είναι ο αγροτικός κλάδος. Ωστόσο κάνει σαφές ότι δεν γνωρίζει και πολλά για τον τομέα αυτό.

Αντίθετος παρουσιάζεται σε μείωση των ονομαστικών μισθών, αφού όπως εκτιμά, “θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση, περαιτέρω οικονομική ζημιά και θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο”.

“Αλλά είναι καν εφικτό να εγκαταλείψει το ευρώ;” διερωτάται ο Κρούγκμαν, υποστηρίζοντας ότι το σημείο όπου ακόμη και μια υπόνοια εξόδου από το ευρώ θα δημιουργούσε φυγή κεφαλαίων εν μέσω πανικού και bank run, πλέον δεν έχει έρεισμα.

“Οι τράπεζες είναι κλειστές, και η κίνηση κεφαλαίων ελέγχεται. Επομένως, εάν ήμουν δικτάτορας θα παρέτεινα την τραπεζική αργία αρκετά ώστε να προετοιμαστώ για το νέο νόμισμα”, δηλώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος παρατηρεί απελπισία στις κινήσεις που σχετίζονται με την κρίση που πλήττει αυτήν τη στιγμή την Κύπρο.

“Αλλά η απελπισία είναι κατάλληλη. Διαφορετικά μιλάμε για μια λιτότητα ελληνικού τύπου ή χειρότερη, σε μια οικονομία της οποίας τα θεμελιώδη, εξαιτίας της έκρηξης του offshore banking, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν ποτέ η ελληνική”.

Κλείνοντας, τέλος, σημειώνει ότι τίποτα από όλα αυτά δε θα συμβεί, καθώς ο φόβος για το τι μπορεί να ακολουθήσει μία ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για την παραμονή της χώρας στο νόμισμα.

“Αλλά όπως έλεγα, νομίζω ότι η έξοδος από το ευρώ τώρα είναι το καλύτερο πράγμα”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε ζωντανά στο newsit.com.cy τον Ανδρέα Βγενόπουλο να αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από την ιστορία της Λαϊκής Τράπεζας, στις 19:15

Bloomberg: Η Κύπρος βιώνει ένα άνευ προηγουμένου πείραμα

Στάινμπουρκ: Η Κύπρος πρέπει να αποφασίσει αν το κέντρο βάρους της είναι εντός της Ευρωζώνης

Κερέ: Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Εξαγγελία Αναστασιάδη για έργα υποδομών άνω του 1 δις ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  2. Εθελούσια πρόωρη «έξοδος» 220 υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας
  3. Ασκηση έρευνας και διάσωσης στο φράγμα Διποτάμου - Με καθεστώς παρατηρητή Ισραηλινοί πυροσβέστες
  4. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  5. Τμήμα Φορολογίας: Ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις για το 2017
  6. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!