What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

27.03.2013 | 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 27.03.2013 | 14:40

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα οι πτυχιούχοι της

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Κύμα φυγής Ελλήνων πτυχιούχων από τη χώρα τους, κατέγραψε έρευνα που διενέργησε καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης και την οποία δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Τα αποτελέσματα, τρομάζουν. Οι πτυχιούχοι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, για να αναζητήσουν την τύχη τους σε τρίτες χώρες, αγγίζουν τις 120.000! Το ποσοστό ισοδυναμεί με το 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας.

Τη μελέτη εκπόνησε ο ίδιος και τα στοιχεία που συγκέντρωσε προέρχονται από προσωπική έρευνα, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα, όπως σημείωσε. Η έρευνα έγινε για τη συγγραφή του βιβλίου του “Επενδύοντας στη Φυγή”.

Ο κ.Λαμπριανίδης εξήγησε ότι η διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο η κρίση επέτεινε το πρόβλημα.

“Η γενεσιουργός αιτία είναι η αναντιστοιχία που υπάρχει στην προσφορά και τη ζήτηση. Αφενός γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν σύνθετα προϊόντα, ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένους επιστήμονες, αφετέρου δε, επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν στη βάση του χαμηλού κόστους εργασίας. Μετά το 1990, όμως ο ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο αυξήθηκε δραματικά, καθώς μπήκαν στο "παιχνίδι" πολλές χώρες με ακόμη χαμηλότερα κόστη”, τόνισε ο καθηγητής.

“Το κακό είναι ότι η κοινωνία μας μεγαλώνει αυτά τα παιδιά, τα σπουδάζει και δεν απολαμβάνει τους καρπούς αυτής της εκπαίδευσης”, πρόσθεσε. “Δημιουργούμε επιστήμονες και τους εξάγουμε. Μάλιστα το ισοδύναμο της “απώλειας” που προκύπτει, είναι πολύ μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το εξής: Περίπου το 40% αυτών των επιστημόνων έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα από τα πτυχία του σε κάποιο από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου”, επεσήμανε ο καθηγητής.

Ο κ.Λαμπριανίδης μίλησε για το φαινόμενο αυτό με αφορμή εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο “Εργασία στο Εξωτερικό”. Ερωτηθείς αν τα στοιχεία της έρευνάς του μπορούν να αποτελέσουν αντικίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να φύγουν στο εξωτερικό, απάντησε χαρακτηριστικά: “Η φυγή στο εξωτερικό ως προσωπική επιλογή, μπορεί να είναι η καλύτερη. Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα των νέων επιστημόνων αλλά της Πολιτείας, που πρέπει να αντιληφθεί πόσο καταστροφικό είναι αυτό που συμβαίνει και να αναζητήσει λύσεις”.

Σύμφωνα με τη Σύμβουλο Σταδιοδρομίας του γραφείου διασύνδεσης, Ναταλία Μουτοπούλου, οι νέοι που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό ή να εργαστούν εκεί είναι πολλοί. “Το γραφείο μας λειτουργεί συμβουλευτικά και βοηθά τους ενδιαφερόμενους να συγκεράσουν όλα τα δεδομένα και να κάνουν το επόμενο βήμα”, ανέφερε η κ.Μουτοπούλου.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με την κ.Μουτοπούλου, υπάρχουν και άτομα που αποφοίτησαν πριν από το 2005, και τα οποία, είτε έμειναν χωρίς εργασία, είτε αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Η ίδια τόνισε πάντως ότι η εργασία στο εξωτερικό δεν είναι μια απλή και εύκολη λύση και ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σωστή προετοιμασία.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φεύγει από την Ελλάδα η Michelin

Γερμανός "σοφός": Επίκειται και νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα!

Η Ελλάδα στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης

Ελλάδα: Στο εφιαλτικό 29% θα φτάσει η ανεργία το 2013


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ψάχνουν στην Ελλάδα την καταζητούμενη στην Κύπρο Ρωσίδα πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  2. Λάρνακα: Η βόλτα 24χρονου μέχρι το γραφείο courrier δεν ήταν τόσο αθώα - «Βραχιόλια» για τον φάκελο 30χρονου
  3. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  4. Νέος γύρος εντάσης στην Κριμαία μετά την ανάπτυξη επιπλέον S-400!
  5. Κρίση πανικού: ΟΛΑ τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί
  6. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης