What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

27.03.2013 | 18:05
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 07:17

Συνεχίζουν απροκάλυπτα να ταπεινώνουν την Κύπρο! Εκπρόσωπος του Όλι Ρεν: Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Tο ενδεχόμενο να αποτελέσει η Κύπρος προηγούμενο για την ήδη επί 5 χρόνια δοκιμαζόμενη από την κρίση Ελλάδα, δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα, όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ παρείχε διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν «καθαρές και σημαντικές» διαφορές μεταξύ της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο με αυτήν της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καθοριστικό ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν στην Κύπρο. Επίσης, ο εκπρόσωπος του επίτροπου Οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.

Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ επισήμανε επίσης ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με χρηματοδοτική ικανότητα 50 δισ. ευρώ και με στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Υπογράμμισε ότι το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες. Σημείωσε δε ότι η πλήρης ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.

Στη διάρκεια της διαδικασίας σταθεροποίησης του τομέα όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες, στο σύνολό τους, στους πελάτες των τραπεζών, ανέφερε ο Σ. Ο' Κόνορ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον.

Τέλος, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν παρέθεσε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα το ενεργητικό των τραπεζών τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ της τάξεως του 212%.
Συγκριτικά στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. τον Δεκέμβριο του 2012 με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703% !

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε ότι το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου —το λεγόμενο bail-in— θα έπρεπε να αποτελέσει υπόδειγμα σε μελλοντικές "διασώσεις" τραπεζών στην Ευρωζώνη.

«Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από την μία χώρα στην άλλη», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, η δήλωση του οποίου προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρασκήνιο Eurogroup: Τα σοκολατάκια της Λαγκάρντ, με τις απειλές και τις προσβολές κατά Αναστασιάδη

Πλήγμα για την Ευρωζώνη η απόφαση για την Κύπρο εκτιμούν αναλυτές και ΜΜΕ των ΗΠΑ

Κομισιόν: Η Ε.Ε. "βυθίζεται" όλο και βαθύτερα στην κρίση

Σχετικά ομαλά κύλησε η πρώτη ημέρα της ένταξης των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς

Bloomberg: Η Κύπρος βιώνει ένα άνευ προηγουμένου πείραμα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο