What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

27.03.2013 | 22:45
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 12:03

Αγωνία λίγο πριν το άνοιγμα των τραπεζών – Ρεπορτάζ του newsit.com.cy από τις τράπεζες – Συνεχής ενημέρωση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Μετά απο 12 ημέρες θα ανοίξουν τις πόρτες τους ξανά για το κοινό απο τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα
-Γιατί ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα
-Τι απαγορεύεται σύμφωνα με το διάταγμα
-Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται
-300 ευρώ το πλαφόν στις αναλήψεις


Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος, σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ισχύει για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, το οποίο αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Λίγο πριν το άνοιγμα...
Λίγο πριν το άνοιγμα...

Στα 300 ευρώ καθορίζεται το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επιτρέπονται μέσω των περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, υπό τον τίτλο, «ο περί της Επιβολής Προσωρινών Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές Νόμος του 2013, Διάταγμα δυνάμει των άρθρων 4 και 5».

Γιατί ανακοινώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα

Λόγοι έκδοσης του διατάγματος, , είναι η έλλειψη ουσιαστικής ρευστότητας και ο σημαντικός κίνδυνος εκροής καταθέσεων, που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων με αλυσιδωτές επιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αστάθεια του χρηματοοικονομικού συστήματος και να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας και επεδιή υπό τις συνθήκες αυτές δημιουργείται κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους διασφάλισης της δημόσιας τάξης και δημόσιας ασφάλειας και για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τι απαγορεύεται σύμφωνα με το διάταγμα

Ειδικότερα, με το διάταγμα απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών - επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό - και απαγορεύεται η κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από πληρωμή για εμπορική συναλλαγή με προσκόμιση δικαιολογητικών, αλλά και πάλι με περιορισμούς, εκτός από πληρωμή μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό.

Για μεγαλύτερα ποσά απαιτούνται εγκρίσεις. Για πληρωμή μισθών υπαλλήλων απαιτείται η παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

Απαγορεύονται επίσης ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της, η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέρα του ποσού των 1.000 ευρώ ή του ισόποσού σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Ο διευθυντής του Τμήματος Τελωνείων μεριμνά για την υλοποίηση του μέτρου αυτού.

Έοιτμα και τα χρηματοκιβώτια, τα οποία θα "δουλέψουν" λιγότερο από όλους...
Έοιτμα και τα χρηματοκιβώτια, τα οποία θα "δουλέψουν" λιγότερο από όλους...

Επίσης, απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται

Επιτρέπονται πληρωμές έξοδα συντήρησης μέχρι 5.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στην αλλοδαπή και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Δημοκρατία με την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων - νοείται ότι όλες οι πληρωμές θα γίνονται στο δικαιούχο.

Τραπεζική υπάλληλος "ετοιμάζε" το ταμείο της
Τραπεζική υπάλληλος "ετοιμάζε" το ταμείο της

Επιτρέπονται επίσης πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

Τι θα τραβήξει σήμερα ο τραπεζικός υπάλληλος;
Τι θα τραβήξει σήμερα ο τραπεζικός υπάλληλος;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες: 12 - 6 θα εξυπηρετούν το κοινό

Ρευστότητα μέσω Γερμανίας: Αεροπλάνο γεμάτο ευρώ έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Ήρθε η ώρα τους: Συζητούν μειώσεις 40% - 50% στο κρατικό μισθολόγιο

Τι λέει το διάταγμα των περιοριστικών μέτρων - Πιο σκληροί περιορισμοί και από την εποχή του πολέμου !   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ανατριχιαστικό τροχαίο! Πεζός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εκτοξεύθηκε μέτρα μακριά [vid]
  2. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  3. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  4. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  5. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  6. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας