What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΒΟΜΒΑ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

28.03.2013 | 07:03
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 08:55

Χ. Πισσαρίδης: «Η Ευρωζώνη είναι μια ασυνείδητη ομάδα χωρών που εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Κατακεραύνωσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ο Νομπελίστας
-«Αποτελεί παρωδία του οράματος των ιδρυτών της ένωσης οι αποφάσεις τους»
- Εκφράζει φόβους ότι το θα βάλουν χέρι και στο φυσικό αέριο

Ξεσπάθωσε ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, αναφορικά με το χειρισμό που έτυχε η Κύπρος στο πρόσφατο Eurogroup από τους Ευρωπαίους εταίρους, που στρίμωξαν στη γωνία τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και απειλούσαν για χρεοκοπία της χώρας μας. Σε άρθρο του στους Financial Times, καταγγέλλει βομβαρδισμούς τηλεφωνημάτων που γίνεται από τράπεζες άλλων χωρών προς τους Ρώσους κατάθετες, ώστε να βγάλουν τα λεφτά τους από τη χώρα

Ενέργειες που συνιστούν παρωδία του οράματος των ιδρυτών της νομισματικής ένωσης και αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση, καταλογίζει στους ηγέτες της ευρωζώνης ο Χριστόφορος Πισσαρίδης με άρθρο του στους Financial Times

Ο Νομπελίστας επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας σχολιάζει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος από τους εταίρους της δείχνει ότι πέρα από τη λειτουργία της ως συνεταιρισμός ίσων εταίρων, η ευρωζώνη είναι μια «ασύνδετη ομάδα χωρών όπου τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών υπερτερούν των συμφερόντων του συνόλου».

Ο Κύπριος οικονομολόγος προσθέτει ότι ανεξαρτήτως του αν η συμφωνία για την Κύπρο είναι καλή ή κακή, η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις, με τις αντιφάσεις της ευρωζώνης και των αξιωματούχων της, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα αυτής της ομάδας να αποφασίζει υπέρ της ώθησης της Ευρώπης προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Πισσαρίδης κάνει λόγο για απόλυτη απόγνωση στη Λευκωσία μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Σημειώνει ότι το φυσικό αέριο προσφέρει κάποια ελπίδα, αλλά ακόμα και αυτά ίσως τα πάρουν «εκείνοι».

Ολοκληρώνει σχολιάζοντας ότι μια βιομηχανία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις δε χρειάζεται μεγάλες τράπεζες και ο τομέας μπορεί να ανακάμψει. «Τι γίνεται όμως αν οι ξένες επιχειρήσεις φύγουν; Υπάρχουν ήδη ιστορίες για πλούσιους Ρώσους που δέχονται τηλεφωνήματα από τη Μάλτα, τη Λετονία και άλλα μέρη για να μεταφέρουν τις δουλειές τους εκεί.

Το μέλλον είναι πράγματι ζοφερό. Δεν είναι ξεκάθαρο τι έπεται και από πού», καταλήγει το άρθρο του Νομπελίστα οικονομολόγου στους Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πισσαρίδης «Δεν ζητάμε δάνεια από τη Γερμανία αλλά από το ευρωσύστημα, το οποίο οφείλει να βοηθήσει τις τράπεζές μας»

Πισσαρίδης: Η ευρωζώνη έχασε την αξιοπιστία της

Χ. Πισσαρίδης: Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος θα καταρρεύσει η οικονομία

Έκπληξη X. Πισσαρίδη - Αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Eurogroup   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στο 1,4% οι κενές θέσεις εργασίας στην Κύπρο
  2. Τρ. Κύπρου: Απηλλάγησαν και οι «7» και στη δεύτερη ποινική υπόθεση - Πως δικαιολογεί ο Γεν. Εισαγγελέας την απόφαση [vid]
  3. Αναστασιάδης: Το μείζον είναι να πετύχουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης
  4. Bitcoin: Έπεσε μέσα στις προβλέψεις της η Saxo Bank και η φρενίτιδα συνεχίζεται - Δύο χώρες ενώνονται για να το καταστρέψουν!
  5. Απόφαση-σταθμός: Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος για την προαγωγή συναδέλφου του
  6. Σοκ στα κατεχόμενα για απόφαση του ΕΔΑΔ