What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

28.03.2013 | 09:10
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 09:16

Αναλαμβάνουν δικαστές για το σκάνδαλο του τραπεζικού συστήματος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Οι όροι εντολής θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις που έφτασαν την οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας
- Η έρευνα θα καλύψει μια σειρά από εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο σε τράπεζες όσο και αλλού
-Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο Γεώργιος Πικής
-Το ποσοστό για «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου προσδιορίζεται στο +/- 35%

 Την δέσμευση του κάνει πράξη ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο όποιος στο διάγγελμα του, είχε αναφέρει ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες και τα λάθη που οδήγησαν την Κύπρο στην χειρότερη οικονομική τραγωδία, μετά την εισβολή του 1974.

Οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν ονόματα και συγκεκριμένα στοιχειά, ούτως ώστε κάποιοι επιτέλους να καθίσουν στο σκαμνί, να λογοδοτήσουν στο κράτος και τους Κύπριους, για τις παραλήψεις τα σκάνδαλα και τα εκατομμύρια που έκαναν φτερά από την χώρα

Τρεις πρώην δικαστές, αναγνωρισμένοι για το κύρος και το ήθος τους, θα αναλάβουν, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, με διευρυμένους όρους εντολής.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Γεώργιος Πικές και πάρεδροι οι πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Καλής (είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας « Ήλιος») και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι εντολής θα είναι πολύ διευρυμένοι και θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις, που είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και της Λαϊκής ξεχωριστά.

Η έρευνα θα καλύψει μια σειρά από εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο σε τράπεζες όσο και αλλού. Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν ευθύνες ποινικές, πολιτικές ή και πειθαρχικές για:
Αξιωματούχους τραπεζών, Υπαλλήλους του κρατικού τομέα (ΥΠΟΙΚ κυρίως), Μελών της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα έχει εξουσία να καλέσει και πρόσωπα από το εξωτερικό, ωστόσο δημιουργείται πρόβλημα στην περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν να προσέλθουν για να δώσουν μαρτυρία, κυρίως όσοι βρίσκονταν σε θέσεις κλειδιά (τράπεζες και Κεντρική Τράπεζα). Η έρευνα θα πάει σε βάθος χρόνου, κυρίως από το 2006 και μετά, που άρχισαν να παρατηρούνται τα προβλήματα στις τράπεζες.

Στο μεταξύ, σε προκαταρκτικό ποσοστό για «κούρεμα» κατέληξαν στην Τράπεζα Κύπρου και αυτό προσδιορίζεται στο +/- 35%. Το τελικό ποσοστό αναμένεται ότι θα υπολογιστεί στις επόμενες βδομάδες, μετά που θα διαφανεί το ύψος των εκροών, αλλά και το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χ. Πισσαρίδης: «Η Ευρωζώνη είναι μια ασυνείδητη ομάδα χωρών που εξυπηρετούν τα εθνικά τους συμφέροντα»

Γιούνκερ: «Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι οι καταθέτες στην Ευρώπη δεν είναι ασφαλείς»

Περιοριστικά μέτρα για 4 μέρες – 300 ευρώ το μέγιστο ποσό ανάληψης

Ρευστότητα μέσω Γερμανίας: Αεροπλάνο γεμάτο ευρώ έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τουρκία: Σκάνδαλο με «μυστικές» εγκυμοσύνες έφηβων κοριτσιών
  2. «Καμπάνα» 2,5 ετών σε «μικροκαλλιεργητή» κάνναβης
  3. Βασίλης Στεφανάκος: Η “κιθάρα” που ξέρασε θάνατο – Οι δύο βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία
  4. Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid]
  5. Απαρηγόρητη η μητέρα της Poppi – Ζητά να σαπίσει στη φυλακή ο άντρας της!
  6. Νέες αποκαλύψεις! «Καίει» τον Νετανιάχου ο γιος του