What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

28.03.2013 | 10:42
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 10:49

Κομισιόν: Απαραίτητος αλλά προσωρινός ο περιορισμός κεφαλαίων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ανακοίνωση σχετικά με τον περιορισμό κεφαλαίων στις τράπεζες της Κύπρου, εξέδωσε η Κομισιόν. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι, ο περιορισμός κεφαλαίων, στην παρούσα φάση, είναι αναγκαίος, για να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι, οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, τους οποίους επέβαλε η Δημοκρατία της Κύπρου, βάσει νομοθεσίας, είναι μέρος μίας σειράς μέτρων, για την πρόληψη ανεξέλεγκτων εκροών καταθέσεων, οι οποίες θα οδηγούσαν σε κατάρρευση των πιστωτικών ιδρυμάτων και κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Η Επιτροπή σημειώνει:

“Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών και για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, η Επιτροπή προέβη σε προκαταρκτική ανάλυση της κυπριακής νομοθεσίας και του σχετικού διατάγματος σύμφωνα με τους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων που προβλέπονται στα άρθρα 63 επ.. της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων του κεφαλαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρούς όρους, για λόγους δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα μέτρα μπορούν επίσης να εισαχθούν για επιτακτικούς λόγους γενικού δημόσιου συμφέροντος.
Οι εξαιρέσεις στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, πρέπει να ερμηνεύονται πολύ αυστηρά και να μην εισάγουν διακρίσεις, να είναι κατάλληλες, αναλογικές και να εφαρμόζονται για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο αποτελεί θέμα δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας πολιτικής που δικαιολογούν την επιβολή των προσωρινών περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν τραπεζικές αργίες, τα όρια στις αποσύρσεις, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση του τερματισμού προθεσμιακών καταθέσεων, την απαγόρευση σε ορισμένες εντολές πληρωμής, περιορισμούς στη χρήση πιστωτικών / χρεωστικών / προπληρωμένων καρτών, περιορισμούς σε άλλες τραπεζικές εργασίες, καθώς και την εκτέλεση ορισμένων συναλλαγών με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας και άλλα μέτρα.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με τις κυπριακές αρχές, τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και την ΕΑΤ την εφαρμογή των επιβληθέντων περιοριστικών μέτρων σχετικά με τις κινήσεις κεφαλαίων. Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύουν για 7 μέρες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάγκη να παραταθεί η ισχύς τους ή να αναθεωρηθούν. Η Επιτροπή θα επιμείνει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως ανάλογα προς τους θεμιτούς στόχους του να εμποδιστεί ο άμεσος κίνδυνος στην οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και αυστηρά περιορισμένα σε διάρκεια στο χρόνο που απαιτείται για το σκοπό αυτό.

Παρόλο που τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα φαίνεται να είναι αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν προς το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας και της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της”.
 
Πηγή: capital

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανοίγουν οι τράπεζες με περιοριστικά μέτρα για 4 μέρες - Ποιες συναλλαγές επιτρέπονται και ποιες όχι

Ρευστότητα μέσω Γερμανίας: Με κοντέινερ ξεφόρτωσαν τα χρήματα

Ανοίγουν στις 12 οι τράπεζες - Μέχρι τις 6 θα εξυπηρετούν το κοινό

Τι λέει το διάταγμα των περιοριστικών μέτρων - Πιο σκληροί περιορισμοί και από την εποχή του πολέμου !
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρόκληση κατά... λάθος! Υποδέχθηκαν Κύπριους μαθητές με τον τουρκικό ύμνο
  2. Κομισιόν: Τέσσερα «καμπανάκια» κατά Κύπρου
  3. Έντονη διαμαρτυρία της «Κίνησης Πολιτών Larnaca Rights» για την μη απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών
  4. Σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών
  5. ΕΥΚ: Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες δεν τελειώνει με την επιτυχία ή όχι των επικείμενων γεωτρήσεων
  6. Γιωρκάτζη: Χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις από τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα