What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

28.03.2013 | 11:10
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 11:45

Συναλλαγές στη σκιά της χαμένης εμπιστοσύνης με το άνοιγμα των τραπεζών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Κίνδυνος για επιταγές χωρίς αντίκρισμα
-Καταστροφικό τσουνάμι απειλεί τις τράπεζες
-Υπό αστυνομικό κλοιό πολλά υποκαταστήματα
-Διάταγμα αμφιβόλου εφαρμογης

 Μετρώντας τις πληγές τους, από τις αποφάσεις του Eurogroup, οι τράπεζες ανοίγουν σήμερα, τις πόρτες τους για το κοινό.

Η αξιοπιστία τους, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά από 12 ημέρες που παρέμειναν κλειστές και τις εκατοντάδες απώλειες καταθετών που έχουν υποστεί.

Ο κίνδυνος για τσουνάμι επιπτώσεων, στην οικονομία του τόπου, εάν δεν λειτουργήσουν τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η ΚΤ είναι ο μεγάλος φόβος των κυβερνώντων.

Βαρύ κλίμα για τραπεζικούς υπαλλήλους

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή τράπεζα θα εργάζονται με βαριά καρδιά αφού γνωρίζουν ότι είναι υποψήφιοι να βγουν στην ανεργία μετά την απορρόφηση του κομματιού της καλής Λαϊκής, από την Τρ. Κύπρου.

Από την άλλη άγνωστο παραμένει και το πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες ντόπιοι και ξένοι και αν θα κερδηθεί τελικά το στοίχημα συγκράτησης των μεγάλων κεφαλαίων στην Κύπρο.

Σίγουρα ο κίνδυνος για οργισμένους καταθέτες που θα δημιουργήσουν προβλήματα δεν έχει ξεπεραστεί γι’ αυτό οι τράπεζες θα λειτουργήσουν υπό αστυνομικό κλοιό.

Ασάφειες και ερωτηματικά για το διάταγμα

Το διάταγμα της ΚΤ με βάση του οποίου θα ανοίξουν οι τράπεζες με περιοριστικά μέτρα, στις 12 το μεσημέρι, για τέσσερις τουλάχιστον ημέρες περιέχει πολλές ασάφειες κάνοντας ακόμη πιο βαρύ το κλίμα.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, μιλώντας στο newsit.com.cy κατέθεσε μια σειρά σημείων που χρήζουν άμεσων διευκρινήσεων.

«Μεταξύ των επιχειρήσεων, πως θα γίνονται οι συναλλαγές. Δεν είναι ξεκάθαρο θα μπορούν να εκδίδουν αλλά δεν θα μπορούν να τις εξαργυρώνουν»
Η πρόνοια για μη επισφαλείς καταθέσεις άνω των €100χιλ δημιουργεί καχυποψίες ότι κάποιες επιταγές που θα εκδίδονται θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

«Ειδικότερα για τις επιταγές της Λαϊκής που έχουν μπλοκαριστεί τα χρήματα των καταθετών» επεσήμανε.
«Ασάφεια» πρόσθεσε «υπάρχει και για την πρόνοια που καθορίζει ότι μεταξύ τραπεζών δεν θα μπορούν να γίνονται συναλλαγές για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκροής καταθέσεων σε συγκεκριμένες τράπεζες».
Η ΚΤ, θα πρέπει να διευκρινίσε αν μπορεί να γίνει μεταφορά χρημάτων για εμπορικούς σκοπούς.

Υπάρχει κίνδυνος επίσης στάσης πληρωμών σε επιχειρήσεις που το κεφάλαιο τους περιοριζότανε στις €100χιλ και εργάζονται με παρατράβηγμα.

Οι επιταγές επίσης δεν εξαργυρώνεται ούτε θα κατατίθενται και το ποσό που μπορεί να αποσύρει κάποιος είναι μέχρι €300 την ημέρα, ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι €5χιλ ημερησίως, ανά λογαριασμό.

Χάθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ συναλλαγών

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού πρώην Έφορος Εταιρειών εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις κατά πόσο θα διεξαχθεί ομαλά η συναλλαγή μεταξύ εταιρειών λόγω της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασμένων.

«Η μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, δεν επιτρέψει αισιοδοξία για ομαλή λειτουργία του διατάγματος ενώ ο κίνδυνος για εκροή καταθέσεων θα ελλοχεύει συνεχώς».

Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν επίσης σήμερα υπό το βλέμμα των διαχειριστών αφού τα συμβούλια των τραπεζών, θα πρέπει εντός των ημερών να υποβάλλουν την παραίτηση τους.

Ρεπορτάζ: Ηρώ ΕυθυμίουΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρώσοι αξιωματούχοι: Δεν ανοίγουν ακόμα οι τράπεζες! Μπαράζ μηνύσεων ετοιμάζουν οι Ρώσοι καταθέτες 

Δεν ξέρουν τι τους γίνεται στην ΚΤ – Ανοίγουν χωρίς οδηγίες οι τράπεζες 

Πανίκος Δημητριάδης: «Δεν θα παραιτηθώ»

Προειδοποιούν με απεργία οι τραπεζικοί σε περίπτωση απολύσεων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σύνδεσμος Καταναλωτών: Προσοχή στις διαδικτυακές συναλλαγές με άγνωστες ιστοσελίδες
  2. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  3. FSF-MED: Επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης στο FIR Λευκωσίας
  4. Νεκρός ναύτης ανοιχτά της Σανγκάης - Κίνδυνος να εκραγεί το δεξαμενόπλοιο που φλέγεται!
  5. Πάφος: Χειροπέδες σε 42χρονο για ακάλυπτες επιταγές
  6. Πρωτοχρονιά σε φυλακή των Φίτζι για δύο Κύπριους - Οι ύποπτες συναλλαγές και το «ξέπλυμα» χρήματος