What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

28.03.2013 | 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 17:28

Η κρίση, ο ηγέτης και η παρ’ ολίγον χρεωκοπία…

Έλλη Αυξεντίου
Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κύπρος τις τελευταίες μέρες βιώνει τη «βδομάδα των παθών» χωρίς Ανάσταση… Το περασμένο Σάββατο, οι Κύπριοι πολίτες, ξύπνησαν με το σενάριο κούρεμα…. Η κακιά Μέρκελ και η παρέα της βάζει ψαλίδι στις καταθέσεις και στους κόπους μια ζωής χιλιάδων πολιτών….

Ο Νίκος Αναστασιάδης, 2 βδομάδες μετά την εκλογή του στην προεδρία έρχεται να διαψεύσει μέσα από τις πράξεις του τις δηλώσεις της προεκλογικής του εκστρατείας. « Εγώ ο Νίκος Αναστασιάδης, δεσμεύομαι στον κυπριακό λαό, ότι δεν πρόκειται να υπογράψω κανένα μνημόνιο, με πρόνοια κούρεμα οποιονδήποτε καταθέσεων.» Λίγες μέρες αργότερα, με ένα διάγγελμα απολογίας, εξηγεί στους Κύπριους πολίτες ότι δεν είχε άλλη επιλογή, οι φίλοι εταίροι, μας πρόδωσαν και μας έβαλαν να επιλέξουμε μεταξύ χρεωκοπίας και κουρέματος. « Έπρεπε να αποφασίσω ποια εκ των δύο θα προκαλούσε τις ολιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις και θα διασφάλιζε τις προοπτικές της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας».

Επίσης ο ηγέτης της κρίσης εξηγεί στους ψηφοφόρους του και μη, ότι ο ίδιος δε γνώριζε … Κανένας δε γνώριζε, όμως, για κάποιο λόγω παράξενο και ανεξήγητο, έτσι ξαφνικά δραπέτευσαν 4 δις εκατομμύρια ευρώ, 48 ώρες πριν από το κούρεμα. Πήγαμε στο Eurogroup Παρασκευή (που ακολουθεί Σαββατοκύριακο), χωρίς σχέδιο διαπραγμάτευσης… Μα κανείς δε γνώριζε….

Οργή, απόγνωση, πανικός , συνοδευμένα πάντοτε με ένα γιατί που δυστυχώς παραμένει αναπάντητο…
Την Τρίτη οι 56 βουλευτές (πλην της Στέλλας Κυριακίδου) ψηφίζουν με ελαφρά τη καρδία κατ’ αυτούς ένα ηρωικό «ΟΧΙ»… Οι ίδιοι στέφθηκαν ήρωες, χωρίς μάλλον να γνωρίζουν πως ήρωας λέγεται αυτός που έχει ηθική, αυτός που φέρνει το φως στο μαύρο, που εμπνέει με τη συμπεριφορά του τον κόσμο να δει το καλό , που λειτουργεί ως απομηχανής Θεός και άλλα πολλά….

Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή τρέχουν όλοι να βρουν το σχέδιο Β, το οποίο είναι άφαντο… Την Πέμπτη, αποφασίζεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα αναδιαρθρώνεται, οι υπάλληλοι της τράπεζας αρχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή… Τα όνειρα και οι κόποι μιας ζωής μόλις μετατράπηκαν σε ένα εφιάλτη δίχως τέλος…. Στο Eurogroup επιλέξαμε το κούρεμα, για να μην μείνουν άνεργοι οι υπάλληλοι των τραπεζών μας, αλλά ερχόμαστε και τους ανακοινώνουμε με ένα πιο ευγενή τρόπο ότι ναι, οι πλείστοι θα χάσουν τις δουλειές τους και ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών τις καταθέσεις τους.

Ο κόσμος έξω από τη «σύγκλητο» αυξάνεται και πληθύνεται…. Η υπομονή όλων εξαντλείται. Το σχέδιο Β’ αναζητείται, μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια… Ο κύριος Χριστόφιας και το επιτελείο του αποχώρησαν με το κεφάλι ψηλά από την κυβέρνηση της χώρας, μα δεν έσκυψε κανένας, έστω και για μια στιγμή να κοιτάξει τα συντρίμμια που άφησε πίσω του, που μόλις τώρα μετατράπηκαν σε στάχτες…

Όλοι πριν από τις εκλογές είχαν προτάσεις, μα αυτές οι προτάσεις δια μαγείας εξαφανίστηκαν. Ο μόνος που είχε στην τελική προτάσεις ήταν ο κόσμος ο φτωχός, που έβγαινε απεγνωσμένα στα κανάλια και χάριζε χωρίς ανταλλάγματα τις οικονομίες και τους κόπους μια ζωής με την ελπίδα ότι θα σωθεί η πατρίδα του. Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο όμως, που στην τελική «αυτοκουρευόταν» δε είδα ένα πολιτικό, ένα διοικητή ή έναν διευθυντή να κάνει το ίδιο … Όλες οι χώρες αρνούνται να απλώσουν το χέρι τους και να σώσουν την Κύπρο από το οικονομικό της ναυάγιο… Οι πόρτες έκλεισαν, τώρα αν τις κλείσαμε από μόνοι μας ή αν μας τις έκλεισαν είναι ερώτημα που δυστυχώς θα παραμείνει αναπάντητο για τον κύπριο πολίτη.

Παρασκευή βράδυ, ψηφίζουμε… Η Λαϊκή Τράπεζα αναδιαρθρώνεται, τα ταμεία προνοίας παγώνουν για τους κατόχους τους και ξεπαγώνουν για τον κουμπαρά των 5, 8 δις.


Η τράπεζα Κύπρου κουρεύεται, και παράλληλα δημιουργείται ένα ταμείο αλληλεγγύης… Ποιος όμως θα συμβάλει σ΄ αυτό το ταμείο; Ο καταθέτης της τράπεζας που αναδιαρθρώθηκε ή της άλλης που κουρεύτηκε;

Άλλος μιλάει για ένα οικονομικό πόλεμο ο οποίος προέρχεται από το μαύρο χρήμα που ξεπλέναμε τόσα χρόνια, άλλος λέει πως όλα προέκυψαν λόγω φυσικού αερίου, άλλος λέει ότι κανένας δε βοήθησε, γιατί δεν ήθελε καμία χώρα να βοηθήσει την Κύπρο για να μην διακινδυνεύσει σχέσεις με άλλες χώρες…. Τελικά τι από όλα συμβαίνει; Μήπως ένα καλοστημένο παιχνίδι μεταξύ κυπριακών κυβερνήσεων (πρώην και νυν) και Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Σάββατο πρωί και τα ερωτηματικά στριφογυρνάνε ακόμα στο μυαλό μας. Πρόσωπα μουδιασμένα και δρόμοι άδειοι… Περιμένουμε την τρόικα να αποφασίσει για τη δική μας τύχη.

Το σίγουρο είναι ένα, πως τίποτα δε θα είναι ξανά το ίδιο…. Κανένας δε βοήθησε τον κύπριο πολίτη. Ούτε ο πρόεδρος, ούτε οι συνυποψήφιοι του…!!! Ο ένας κρύφτηκε στο καβούκι του για να μην αντικρύσει τα δημιουργήματα του και οι άλλοι τρέχουν να βγουν στα ΜΜΕ για να ασκήσουν κριτική….

Κυριακή βράδυ και η αγωνία κορυφώνεται. Ο Νίκος Αναστασιάσης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Άλλοι καρφωμένοι στις τηλεοράσεις και άλλοι ξεχυμένοι στους δρόμους διαδηλώνοντας. «Κούρεμα» ή «χρεοκοπία»; Η Τράπεζα Κύπρου δίνει μάχη για τη ζωή της. Το Εurogroup αναβάλλεται συνεχώς.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα έχουμε την ανακοίνωση της συμφωνίας, κούρεμα της τάξεως του 30% για τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου.

Επίσης το χρέος της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου και οι καταθέσεις άνω τον 100.000 ευρώ θα παραμείνουν παγωμένες, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Είναι κάποιοι που μιλάνε για ανάσα, αφού δεν άκουσαν τη λέξη χρεωκοπία, και επίσημα την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου…. Δυστυχώς το παιχνίδι μόλις έχει ξεκινήσει… Οι τροικανοί ρούφηξαν για πρώτη φορά το αίμα του κοσμάκη… Επιστρέφουν σε λίγο….
Ξημέρωσε 25η Μαρτίου… Κάποτε οι προγόνοι μας, τέτοια μέρα, φώναξαν το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» και εμείς παραδοθήκαμε ηρωικά στα πλοκάμια της κυρίας Τρόικας.
Απλά ντροπή!

Παραδοθήκαμε μας παρέδωσαν, άλλο ένα ερώτημα που θα παραμείνει αναπάντητο…
Τελικά ζητείται καπετάνιος, να κυβερνήσει το ακυβέρνητο καράβι που λέγεται Κύπρος! Να είναι πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ και όχι ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ! Ο απλός κόσμος δεν τον ενδιαφέρει τι «χρώμα» θα έχει ο καπετάνιος του, αλλά να καταφέρει να το ισορροπήσει και να λέει αλήθειες…

«Καλή Ανάσταση»….!!!!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Διαβάστε ακόμη

 1. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
 2. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διαχειριστεί την καινοτομία;
 3. Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης
 4. «Σημαδεμένη τράπουλα»: Τι να περιμένουμε όταν οι προηγούμενοι ήταν «παρθένες» μπροστά στον Άιντα
 5. Κύπρος, ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στις ανισότητες
Σχετικά άρθρα

 1. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
 2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
 3. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»
 4. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
 5. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
 6. ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας αποζημιώνονται στο 75% για το «κούρεμα»