What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 23:03

Μετά το "η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση" τώρα ακούμε για "ειδικό χειρισμό"

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ η Κύπρος συνιστά μία ειδική περίπτωση στην Ευρωζώνη, η οποία καθιστά αναγκαίο και έναν ειδικό χειρισμό της εκ μέρους των οργάνων της ΕΕ. Οι απόψεις του Μισέλ Μπαρνιέ, φιλοξενήθηκαν σε τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ» που κυκλοφορεί με αυριανή ημερομηνία, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του νέου επικεφαλής του Eurogroup (Ευρωομάδας), Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίες συνεχίζουν να προκαλούν σάλο.

Κατά την άποψή του, το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είναι υψηλό, επειδή όπως λέει η κατάσταση σε αυτή τη χώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και παραμένει ασυνήθιστη και εν δυνάμει ασταθής, καθώς υπάρχει ένας υπερτροφικός τραπεζικός τομέας σε σχέση με το ΑΕΠ, ένας ελλιπής έλεγχος και μια ελλιπής διακυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά, συμπληρώνει πως, είναι δικαιολογημένες οι αλληλέγγυες προσπάθειες για αυτή τη χώρα, όπως και η συνδρομή των Κυπρίων και καθώς πρόκειται για μια χώρα της Ευρωζώνης η βοήθεια προς αυτή αποτελεί στοιχείο για την ενίσχυση της σταθερότητας της Ευρωζώνης και την ανάκτηση της οικονομικής πίστης.

Ασκώντας μια έμμεση κριτική προς το πρόσωπο του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς παραδέχθηκε πως με την πρώτη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης υπήρξε μια κακή αξιολόγηση ως προς τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και ο ίδιος είχε αμέσως αποσαφηνίσει ότι η υπάρχουσα συμφωνία στην ΕΕ, εγγύησης για τους μικροκαταθέτες δεν επιτρέπεται να αμφισβητηθεί ποτέ και πουθενά.

Προσθέτει πως τώρα διαπιστώνεται εκ νέου ότι καταθέσεις αποταμιευτών σε ευρωπαικές τράπεζες κάτω των 100.000 ευρώ είναι και παραμένουν προστατευμένες, όπως εγγυάται και η σχετική οδηγία της ΕΕ και η εγγύηση για αυτές τις καταθέσεις ισχύει σε κάθε χώρα-μέλος, που θα πρέπει η ίδια να διασφαλίσει ότι η αναγνωριζόμενη από όλους οδηγία, τυχαίνει και εφαρμογής.

Ως προς το αν θα έπρεπε καλύτερα να υπάρχει μια κοινή εγγύηση των καταθέσεων για ολόκληρη την Ευρωζώνη, σημειώνει πως προς στιγμή δεν προβλέπεται ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ωστόσο ο ίδιος πριν από ένα χρόνο είχε καταθέσει πρόταση νόμου, ο οποίος θα ρυθμίζει εκ των προτέρων την εκκαθάριση μιας τράπεζας κατά τρόπο ώστε να μην πρέπει πάντα να επιβαρύνεται ο φορολογούμενος.

Όπως σημειώνει, δεν έχει προς στιγμή πληροφόρηση για φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, κάτι που ήταν δυνατό πριν από την εφαρμογή των μέτρων, ενώ θεωρεί πως, ενόσω ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην Κύπρο, δεν είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων από την Κύπρο σε άλλες χώρες με μεγάλο τραπεζικό τομέα, όπως Αυστρία ή Λουξεμβούργο.

Επαναλαμβάνοντας, όπως και πολλοί άλλοι ιθύνοντες της ΕΕ, πως η Κύπρος αποτελεί ειδική περίπτωση, ο Επίτροπος της ΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ με ένα σημαντικό τραπεζικό τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ, όμως εκεί λειτουργούν η εποπτεία και η διακυβέρνηση, ενώ, όπως συμπληρώνει, η Κύπρος είναι μέχρι τώρα ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και όχι ένας φορολογικός παράδεισος, όπως ορίζεται από τον ΟΟΣΑ.

Στην Κύπρο δημιουργήθηκε μια τεράστια χρηματοπιστωτική «φούσκα» και το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τώρα επιτρέπει το τέλος της, κάτι που συνιστά μια καλή είδηση για τη σταθερότητα του ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, αναφέροντας πως αυτό δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητές του, αποφεύγει να σχολιάσει το αν θα πρέπει η Αυστρία να άρει το τραπεζικό της απόρρητο, συμπληρώνει όμως πως κάθε χώρα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπαρνιέ: "Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο τελείωσε"

Μπαρνιέ: Λίγο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων στην Κύπρο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  2. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  3. Οι TOP αναζητήσεις των Κυπρίων στο Google για το 2017
  4. Εκστρατεία μέσω facebook για πληροφορίες περί αγνοουμένων
  5. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  6. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!