What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

28.03.2013 | 20:49
Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2013 | 20:49

Βουλή: Αναβλήθηκε η ψήφιση για την απομάκρυνση του Διοικητή της ΚΤ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ούτε ψήφισε, ούτε συζήτησε η Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο απόφασης με το οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κινήσει τη διαδικασία για απομάκρυνση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από τη θέση του.

Το σχέδιο απόφασης κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και είχε συζητηθεί νωρίτερα σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Εναντίον του να τεθεί το σχέδιο απόφασης προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας τάχθηκαν 49 βουλευτές, ενώ 2 βουλευτές, συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης και ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, τάχθηκαν υπέρ του να τεθεί το σχέδιο σε ψηφοφορία.

Η Ολομέλεια αποφάσισε όπως το σχέδιο απόφασης παραπεμφθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω συζήτηση.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Περδίκης είπε ότι «το περιεχόμενο του ψηφίσματος που αφορά την απόφαση της Βουλής που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον καλεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για παύση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, νομίζω ότι είναι επείγον γιατί συνταυτίζεται με τα γεγονότα, έχει σχέση με τις ικανότητες του Διοικητή σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου ο ρόλος του είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας».

«Μαζί με το γεγονός ότι ταυτίζεται με το λαϊκό αίσθημα το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να εκφράσουμε. Γι’ αυτό και έχω την άποψη ότι είναι επείγον και πρέπει να ψηφιστεί σήμερα», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «επί της ουσίας θα συμφωνήσω με πάρα πολλά από όσα έχει πει ο κ. Περδίκης γιατί είναι σίγουρα πολυεπίπεδες οι ευθύνες για τον τρόπο που χειρίζεται η Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες μέρες τα γνωστά ζητήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία και η οικονομία».

«Εγώ λέω ότι δεν είναι μόνο αυτές οι ευθύνες του Διοικητή, έχει και άλλες ευθύνες και σε ό,τι αφορά το ELA της Λαϊκής Τράπεζας και σε ό,τι αφορά τις παραμέτρους της Pimco και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Όμως, είπε, «εγείρονται πάρα πολλά συνταγματικά ζητήματα απ’ αυτό που ζητεί ο κ. Περδίκης και όχι μόνο συνταγματικών αλλά και άλλων ζητημάτων και επομένως θεωρώ ότι θα πρέπει να μελετηθεί (από νομικής πλευράς) αυτό το πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό ανεξάρτητο θεσμό του κράτους».

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τις σχετικές πρόνοιες του συντάγματος για να δούμε ακριβώς πώς θα προχωρήσουμε έτσι ώστε να μην αφήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη από την οποιαδήποτε απόφαση μας.
Ήδη γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες σε ότι αφορά τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας».
«Θέλουμε πραγματικά να δυσκολέψουμε τα πράγματα με μια λανθασμένη απόφαση η οποία ενδεχομένως να αφήσει ακόμα πιο εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «θα είναι τεράστιες οι επιπτώσεις σε περίπτωση που λάβουμε τη λάθος απόφαση».

Ο Πρόεδρος και βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι για τρεις λόγους να πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος.

Ο πρώτος λόγος, είπε, εάν συζητηθεί σήμερα και απορριφθεί αυτό θα σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Διοικητή και συνεπώς, πρόσθεσε, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προτείνει ο κ. Περδίκης.

Ο δεύτερος λόγος, είπε, είναι ότι «αν βγει τέτοιο ψήφισμα και μάλιστα μιλήσουμε και πούμε διάφορα πράγματα, μπορεί να δώσουμε στον Διοικητή τη μεγαλύτερη δυνατή νομική υποστήριξη σε οποιαδήποτε εν δυνάμει δικαστική διαδικασία στο μέλλον».

Ο τρίτος λόγος, εξήγησε, που τάσσεται εναντίον της σημερινής συζήτησης του θέματος αφορά το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαδικασίας που ξεκίνησε με την αποστολή επιστολών στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στη Διαχειρίστρια της Λαϊκής από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι «εμείς, ως πολιτική δύναμη, μπορούμε να προτείνουμε πολύ πιο σκληρές εισηγήσεις για το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο Διοικητής στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας έχει διαπράξει μεγάλα λάθη τα οποία πιθανόν αύριο στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Ο κ. Βαρνάβα συμφώνησε με τον κ. Συλλούρη ότι σε περίπτωση που το σχέδιο απόφασης καταψηφιστεί θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα απ’ αυτό που επιδιώκει ο κ. Περδίκης, «δηλαδή να ενισχύσει τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που κανένας δεν διαφωνεί ότι είτε ο ίδιος πρέπει να υποβάλει την παραίτηση του είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει στη διαδικασία απομάκρυνσης του».

«Εμείς, ως ΕΔΕΚ, παρόλο ότι θεωρούμε ότι ο Διοικητής έχει διαπράξει μεγάλα σφάλματα στη διαχείριση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι ο μόνος που φέρει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση είναι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.

«Εμείς λέμε ναι, πρέπει να υποβάλει την παραίτηση του αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή του λαού μόνο στο Διοικητή, αφήνοντας πίσω τους πραγματικούς αίτιους που μας έφεραν σήμερα σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό θα συμφωνήσω με την εισήγηση να αναβληθεί η συζήτηση», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βουλή θέλει να παύσει τον διοικητή της Κεντρικής τράπεζας

Αρχιεπίσκοπος: Αν παραιτηθούν Σαρρής και Δημητριάδης αποσύρω την προσφυγή

Πληρώνουμε ιδιωτική φρουρά για τον Διοικητή της Κεντρικής !


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Συνελήφθη στην Τουρκία και ο πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού ως μέλος των Γκιουλενιστών
  3. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  4. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  5. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  6. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς και απεργίες