What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

29.03.2013 | 08:26
Τελευταία ενημέρωση: 29.03.2013 | 08:33

Προσκρούει στη νομοθεσία το αίτημα για παύση του Διοικητή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, για την αναβολή της συζήτησης του αιτήματος που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στη βουλή, αναφορικά με την έκδοση απόφασης, με την οποία θα ζητηθεί η παύση του Πανίκου Δημητριάδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Ουσιαστικά αυτό που υπέδειξε ο Πέτρος Κληρίδης στους βουλευτές, είναι ότι η ΕΚΤ, καθορίζει το παιχνίδι, σε ότι αφορά πάντα τις εξουσίες του Διοικητή και τις αρμοδιότητες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Πολίτης, ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε στους βουλευτές ότι η ανεξαρτησία του Διοικητή της ΚΤ, είναι πέρα για πέρα κατοχυρωμένη από το δίκαιο που διέπει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΤ, αλλά και από το ίδιο το Σύνταγμα, μετά την τέταρτη τροποποίηση του, η οποία έγινε απο το 2002 από τη Βουλή.

Ως εκ τούτου, η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, δεν μπορεί με απόφαση της να ζητήσουν παύση του Διοικητή, εκτός και εάν συντρέχουν λόγοι που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, με διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Περδίκης επέμεινε, ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί άμεσα, αφού σχετίζεται με την ικανότητα του Πανίκου Δημητριάδη να διαχειρίζεται την οικονομία, ενώ το αίτημα ταυτίζεται με το λαϊκό αίσθημα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, συμφώνησε ότι ο Διοικητής φέρει ευθύνες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, εντούτοις υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος προτού συζητηθεί στη βουλή, προκειμένου να μην εκτεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα υποδεικνύοντας ότι έχουν γίνει μεγάλα λάθη τις τελευταίες ημέρες που επιδείνωσαν τα πράγματα, υποστήριξε ότι αν καταψηφιζόταν το σχέδιο απόφασης θα έφερνε τα αντίθετα, από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υπέρ της αναβολής τάχθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία, ότι σε περίπτωση που δεν περάσει το σχέδιο απόφασης, ίσως ερμηνευθεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στο Διοικητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Π. Προδρόμου: Ο Διοικητής της ΚΤ ενεργούσε με πολιτικά κριτήρια 

Πανίκος Δημητριάδης: «Δεν θα παραιτηθώ» 

Π. Δημητριάδης: Πρέπει να ψηφιστούν τα νομοσχέδια –Να σταλεί θετικό μήνυμα - video
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  2. Πανικός σε πολυκατοικία της Πάφου! Έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο ενοίκου
  3. Γ. Ελεγκτής: Πρόσφατα η προκήρυξη διαγωνισμού μελέτης βιωσιμότητας για αφαλάτωση Πάφου
  4. Βουλή: «Σταύρωσε» το κονδύλι για Ταμείο Αλληλεγγύης
  5. Εθελούσια πρόωρη «έξοδος» 220 υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας
  6. Στον απόηχο της απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ γεύμα Νετανιάχου με τους 28 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.