What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

29.03.2013 | 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 29.03.2013 | 15:55

Νέα πυρά Ορφανίδη κατά Χριστόφια: Ξόδευε υπερβολικά σε μη παραγωγικές δαπάνες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Στην κυβέρνηση Χριστόφια, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στην Κύπρο, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης.

«Η κατάληξη μιας σειράς γεγονότων καθορίστηκε από αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Κύπρο, καθώς και από την ευρύτερη δυσλειτουργία του ευρώ την τελευταία τριετία», δήλωσε ο κ. Ορφανίδης.

Εκτιμά στη συνέχεια ότι «αν ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κύπρο, είναι ότι η ευρωζώνη δεν είναι συμβατή με μια κομμουνιστική κυβέρνηση».

Σε συνέντευξη του στο Economist, ασκώντας έντονη κριτική κατά του τέως Προέδρου τονίζει ότι «η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε μια χώρα με εξαιρετικά δημόσια οικονομικά, πλεόνασμα στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς και ένα τραπεζικό σύστημα που ήταν εξαιρετικά υγιές.

Άρχισαν να ξοδεύουν υπερβολικά, όχι μόνο σε μη παραγωγικές κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αυξάνοντας παράλληλα το σιωπηρό παθητικό με υποσχέσεις αύξησης συντάξεων κ.ο.κ.».
Έκρουα συνεχώς το καμπανάκι για τα δημοσιονομικά

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια έπληξε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου το Μάιο του 2011.

«Αν η κυβέρνηση συμπεριφερόταν όπως άλλες κυβερνήσεις, θα είχε ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ εκείνη τη στιγμή, όταν δεν υπήρχε τραπεζικό πρόβλημα στην Κύπρο και οι διαρθρωτικές προσαρμογές που απαιτούνταν ήταν μάλλον μικρές, παρά το γνωστό ρίσκο του μεγέθους του τραπεζιτικού τομέα και της έκθεσής του στην Ελλάδα».

Τονίζει παράλληλα ότι ως κεντρικός τραπεζίτης τους προειδοποιούσε συνεχώς ότι με το να μην αντιμετωπίζουν το θέμα (του διογκωμένου χρηματοπιστωτικού τομέα χωρίς σταθερά δημοσιονομικά) στο πλαίσιο της κρίσης της ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Ο κ. Ορφανίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί και πάλι στα γεγονότα στο Μαρί, ενώ υπενθυμίζει ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου είχαν υποβληθεί σε τεστ κοπώσεως το οποίο πέρασαν.
Ο Χριστόφιας δεν ζήτησε ανταλλάγματα για το psi της Ελλάδας

Ως σημαντική ημερομηνία ορίζει τον Οκτώβριο του 2011 όταν αποφασίστηκε το ελληνικό PSI και κατ’ ουσία η αύξηση των απαιτήσεων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, απόφαση στην οποία ο κ. Ορφανίδης αποδίδει την κεφαλαιακή κρίση στην ευρωζώνη «που αποτελεί την αιτία της ύφεσης των τελευταίων δύο ετών».

Σε ότι αφορά την Κύπρο, αναφέρει ότι ο συνδυασμός κουρέματος και τεστ κόπωσης σήμαινε ότι για πρώτη φορά μπορούσε κάποιος να πει ότι οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονταν βοήθεια και καταλογίζει ευθύνες στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αποδέχθηκε το ελληνικό PSI χωρίς να ζητήσει πρόνοια για προστασία της χώρας.
Ακόμα και τότε όμως, προσθέτει ο κ. Ορφανίδης, η κυβέρνηση δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια για να αποφύγει τις συνοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σχολιάζοντας τις νεότερες εξελίξεις, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η Κύπρος έπεσε στην ουσία σε ενέδρα των υπολοίπων κυβερνήσεων στο πρώτο Eurogroup, καθώς ανέμενε όρους ανάλογους με αυτούς που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΣΙΗΣ

Υπουργός Εργασίας: Μάχη με το χρόνο μέχρι την πρώτη εκταμίευση

Δεν ακυρώνονται οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου

Θα υπολογιστούν δάνεια και καταθέσεις για το κούρεμα;


   Διαδώστε αυτό το άρθρο