Περδίκης: «Ο Μπουλούτας πήρε €830.000 και έγινε καπνός»

– Δεν πλήρωσε ούτε μια δόση.
– Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Λαϊκή.
– Κούρεψαν κόπους μιας ζωής απλού πολίτη.

Βαριές κατηγορίες, που αφορούν διασπάθιση χρημάτων από τη Λαϊκή, κατά του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Marfin Popular Bank, Ευθύμιου Μπουλούτα, εξαπέλυσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Περδίκη ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank, εξασφάλισε δάνειο ύψους €830.421, από τη Λαϊκή και δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση.

Ο κ. Περδρίκης θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος της διαπλοκής αντιπαράθεσε την περίπτωση του κ. Μπουλούτα με ενός απλού πολίτη ο οποίος βρέθηκε με €47 χιλιάδες από το σύνολο των €500 χιλιάδων που είχε καταθέσεις και δάνεια στην ίδια τράπεζα.

«Ο κ. Ανδρέας Χαραλάμπους, βρέθηκε με €47.000 από το σύνολο των €500.000 καταθέσεων και δανείου που είχε στην ίδια τράπεζα», ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Ο κ. Περδίκης προχωρώντας ακόμη ένα βήμα αποκάλυψε τον αριθμό του δανείου του κ. Μπουλούτα (11 21 23 292) τονίζοντας ότι το δάνειο συγκαταλέγεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Λαϊκής.

Αποκάλυψε ακόμη ότι « κατήγγειλα στη διαχειρίστρια της Λαϊκής, Άντρη Αντωνίου τις δύο περιπτώσεις ζητώντας τη διερεύνησή τους και βρήκα θετική ανταπόκριση» είπε προσθέτοντας ότι η κ. Αντωνίου ήταν πολύ ευγενική και ζήτησε τα στοιχεία.

Εξοικονομήσεις μιας ζωής

Ο κ. Περδίκης είπε ότι βρήκε τον κ. Χαραλάμπους απεγνωσμένο διότι όπως του είπε είχε €400.000 κατάθεση στη Λαϊκή, τις εξοικονομήσεις μιας ζωής από την εργασία του, στις αραβικές χώρες και με εγγύηση αυτό το ποσό είχε δανειστεί €100.000. Στις 29 Μαρτίου, ανέφερε, ο κ. Χαραλάμπους είχε υπόλοιπο μόνο €47.000.

Οι €400.000 έγιναν €47.000, σημείωσε διερωτώμενος «που πήγε η ευρωπαϊκή οδηγία και η παγκόσμια αρχή για προστασία των λογαριασμών κάτω από €100.000. Του κούρεψαν τις €100.000 και όχι τις €400.000 που είχε δάνειο».
Κουρεύθηκε, εξήγησε, το υποθετικά διασφαλισμένο ποσό των €100.000 και όχι οι καταθέσεις του, κάτι που κατά τον κ. Περδίκη είναι παράνομο και κάλεσε τους καταθέτες να μην αποδέχονται κούρεμα των €100.000. «Είναι διασφαλισμένες και δεν πρέπει για οποιοδήποτε λόγο να δέχονται κούρεμα».

«Κατά την εκκαθάριση της Λαϊκής κουρεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις» επεσήμανε ο κ. Περδίκης παρουσίασε αριθμό λογαριασμού στο όνομα του Ευθύμιου Μπουλούτα όπου φαίνεται να πήρε δάνειο €830.421 το 2011, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από τα τότε καθήκοντά του και να μην έχει πληρώσει καμία δόση.

«Καλώ την κ. Αντωνίου» τόνισε «να πει τι θα γίνει με αυτές τις δύο περιπτώσεις. Τον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα από τη μια και τον κ. Ανδρέα Χαραλάμπους από την άλλη. Αυτός ο κύριος έφυγε με €830.000 και έγινε καπνός κι αυτός ο κύριος που τα δούλεψε αυτά τα λεφτά, τα έβαλε στη Λαϊκή τράπεζα, οι €400.000 γίνονται €47.000. Δώστε απαντήσεις σε αυτή τη σύγκριση».

Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε τι έκαναν όλους αυτούς τους μήνες για τα θέματα αυτά, οι Διευθυντές και Εκτελεστικοί Πρόεδροι της, συμπεριλαμβανομένου του νυν ΥΠΟΙΚ και τότε μη Εκτελεστικού Προέδρου της τράπεζας.

«Θα στείλω στον κ. Σαρρή τα στοιχεία και θα ρωτήσω ευθέως, τι έκανε γι’ αυτό και άλλες τέτοιες πιθανές περιπτώσεις;
Πόσο κυνήγησε αυτόν τον συγκεκριμένο που έχει δανειστεί από την Λαϊκή; Επειδή είναι επώνυμος και τυχόν να γνωρίζει πολλά, όπως απειλεί στην Ελλάδα όπου βρίσκεται, για πολλούς και διάφορους; Τι φοβούνται επιτέλους και δεν προχωρούν στην διαφάνεια και την καταδίκη;».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ως κίνημα Οικολόγων, δεν θα σταματήσουν να δίδουν τεκμηριωμένες πληροφορίες που έχουν στους πολίτες και τα αρμόδια όργανα.

Δεν επιδιώκουμε να στηθούν λαϊκά δικαστήρια, αλλά να λειτουργήσουν οι θεσμοί, ανέφερε, και να υπάρξει διαφάνεια και ικανοποιητική τιμωρία.

Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Βουλή για την προστασία μικροκαταθετών, ο κ. Περδίκης είπε ότι κατέθεσε χθες πρόταση νόμου που απαγορεύει στους εκκαθαριστές τραπεζών σε αυτή τη διαδικασία να χρησιμοποιούν το εργαλείο του κουρέματος των καταθέσεων, όπως είπε.

Παρόμοια πρόταση, ανέφερε, υπάρχει κι από τον Βουλευτή, Ζαχαρία Κουλία.