What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

30.03.2013 | 09:28
Τελευταία ενημέρωση: 30.03.2013 | 10:17

Μέχρι και 60% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Με δύο διατάγματα η ΚΤ καθόρισε το κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου
- Το διάταγμα φαίνεται να μην αφήνει μετρητά στους λογαριασμούς μεγαλοκαταθετών
- Δεν διαγράφονται αλλά χάνουν την αξία τους οι σημερινές μετοχές

Το "κούρεμα" στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, θα ανέλθει σε πρώτη φάση στο 37,5%. Παρόλα αυτά, το κούρεμα ανέρχεται στο 60% με παγοποιημένο το 22,5% μέχρι να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες.

Η τράπεζα θα κατακρατεί το υπόλοιπο 37,5% το οποίο θα επιστρέψει μόλις έχει τη δυνατότητα. Οι καταθέτες που κουρεύονται λαμβάνουν μετοχές Α΄ που διαπραγματεύονται στο χρηματηστήριο. Μετοχές Γ΄ φαίνεται να λαμβάνουν κάτοχοι αξιογράφων και μετοχές Δ΄ οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου.

Όσον αφορά τους μετόχους, πρόκεται να δημιουργηθούν τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με το διάταγμα.

Στην πρώτη κατηγορία, θα δοθούν στους καταθέτες μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, ενώ στους μετόχους παραχωρείται και το δικαίωμα ψήφου.

Στην κατηγορία Β, εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι δεν επέλεξαν την μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, ενώ η κατηγορία Γ αγορά όσους δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.

Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις άνω των €100.000 συμψηφίζονται με δανειακές υποχρεώσεις, δηλαδή αφαιρείται το ποσό του δανείου αν υπάρχει, από το ποσό της κατάθεσης και για το εναπομείναν ποσό κατάθεσης ακολουθείται η παρακάτω η διαδικασία.

Ειδικότερα:

- Το 37,5% μετατρέπεται σε συνήθεις μετοχές Α τάξης με τιμή μετατροπής 1 ευρώ ονομαστικής αξίας μετοχών για κάθε ένα ευρώ μετατρεπόμενης κατάθεσης.

- Αφού γίνει η πιο πάνω πράξη, το υπόλοιπο 22,5% αντικαθίσταται με τίτλο ο οποίος υπόκειται σε μετατροπή μετά την ολοκλήρωση εντός 90 ημερών έκθεσης αποτίμησης από την Αρχή Εξυγίανσης ως εξής:

Μετατρέπεται: (α) είτε σε μετοχές Α τάξης στο σύνολό του ή κατά μέρος ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την έκθεση αποτίμησης και (β) για το μέρος που δεν θα απαιτηθεί κεφαλαιοποίηση σε κατάθεση πλέον του αναλογούντος τόκου.

- Μετά τις ανωτέρω πράξεις το εναπομείναν 40% μετατρέπεται σε τίτλο ο οποίος υπόκειται σε μετατροπή σε κατάθεση στο σύνολό του η εν μέρει κατόπιν απόφασης της Αρχής Εξυγίανσης.

Στην περίπτωση που κάποιος πελάτης διατηρεί κατάθεση άνω των €100.000 αλλά δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, το πρώτο κούρεμα θα είναι 37,5% και στη συνέχεια ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα υπάρχουν μέχρι να καλύψει τον στόχο η τράπεζα, μπορεί να υποστεί δεύτερο κούρεμα μέχρι 22,5%.

Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε παράλληλα το διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής. Συγκεκριμένα, από τη Λαϊκή στην Τρ. Κύπρου μεταβιβάζονται οι υποχρεώσεις στον ELA και οι υποχρεώσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ.

Επίσης θα μεταβιβασθούν οι καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών, γενικής κυβέρνησης, εγχώριων χρηματοοικονομικών οργανισμών, υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμφωνίες επαναγοράς χρηματοοικονομικών Μέσων, καταθέσεις της JCC, φιλανθρωπικά ιδρύματα και σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ακυρώνονται οι υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου

Αυτό είναι το διάταγμα για την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  2. Προσοχή! Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και περιοδικές αποκοπές κυκλοφορίας σε Λάρνακα - Λευκωσία ένεκα της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
  3. ΟΠΑΠ Κύπρου: «Πράσινο» φως για ακύρωση έρευνας στα γραφεία
  4. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  5. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  6. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες