What's hot? ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΔΗΚΟ· ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ·

INFO

30.03.2013 | 13:47
Τελευταία ενημέρωση: 30.03.2013 | 14:04

Ν. Παπαδόπουλος: Ερωτηματικά από το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας για το «κούρεμα»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πολλά ερωτήματα εγείρονται από το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος

Σύμφωνα με το διάταγμα το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων πέραν των εκατό χιλιάδων ευρώ, ανέρχεται στο 37,5%.

Επίσης, ποσοστό της τάξης 22,5% παραμένει δεσμευμένο για 90 ημέρες, μέχρι την οριστικοποίηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, και θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως των αναγκών οι οποίες θα διαπιστωθούν.

Το υπόλοιπο 40% των καταθέσεων παραμένει ανεπηρέαστο από το «κούρεμα», αλλά δεσμευμένο μέχρι την οριστικοποίηση του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιό τρόπο θα γίνει ο συμψηφισμός των καταθέσεων με τα δάνεια, αφού όπως επεσήμανε, το θέμα αναφέρεται πολύ αόριστα σε άρθρο του διατάγματος.

Είπε, επίσης, ότι ερωτηματικά εγείρονται γύρω από τις καταθέσεις, που παραμένουν δεσμευμένες με κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω «κούρεμα» και στο υπόλοιπο 22,5%.

Ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για παντελή έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να εντείνεται ο πανικός στον κόσμο, ο οποίος αναμένει εξηγήσεις για τους λογαριασμούς του στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Ενώ ο κόσμος, είπε χαρακτηριστικά, συμπεριφέρεται υπεύθυνα, «οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα».

Εξάλλου, εξέφρασε φόβους για απολύσεις υπαλλήλων της Λαϊκής και ενδεχομένως και της Τράπεζας Κύπρου, αφού λόγω της συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους.

Μοναδική επιδίωξη, τόνισε, πρέπει να είναι η στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, ώστε σύντομα να ανακάμψει η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού.

Το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕ) προειδοποιούν ότι το διάταγμα για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά, τις επιχειρήσεις και στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, είπε ότι με το «κούρεμα» των καταθέσεων «μηδενίζεται η ρευστότητα που απαιτείται για λειτουργία των επιχειρήσεων».

Στην ουσία, πρόσθεσε, δημιουργείται μια τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά.

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕ, Άκης Βαυλίτης, είπε ότι με το διάταγμα κλείνουν ουσιαστικά οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και διερωτήθηκε πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, χωρίς ρευστό στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπαδόπουλος: Δεν αποκλείεται η έξοδος από το ευρώ

Ν. Παπαδόπουλος: Να πράξουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να περιορίσουμε τις συνέπειες
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παραιτήθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ «πυροβολώντας» Νικόλα Παπαδόπουλο και κύκλο συνεργατών του [vid]
  2. Ο Τζιάνι Πιτέλα στηρίζει Νικόλα - «Η Ευρώπη χρειάζεται αυτή τη νίκη, εσείς χρειάζεστε αυτή τη νίκη»
  3. Χαμός στην εκπομπή της Ευριπίδου! Τι απαίτησε η παρουσιάστρια από τον Νικόλα Ιωαννίδη; [vid]
  4. Αιχμές Γεν. Εισαγγελέα κατά πολιτικών για σκάνδαλα: «Οι ευθύνες είναι εκεί, οι εξηγήσεις είναι εκεί, τα αίτια εκεί και οι υπαίτιοι εκεί»
  5. Ξεκίνησε η τελική αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής στην 1η υπόθεση κατά Τρ. Κύπρου και ανώτατων στελεχών της
  6. ΔΗΣΥ για Δημητριάδη: Μιλά ο αυτόπτης μάρτυρας του εμπρησμού