What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

02.04.2013 | 07:14
Τελευταία ενημέρωση: 02.04.2013 | 11:24

Πιάνει δουλειά η Ερευνητική Επιτροπή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποίαν περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πρόεδρος της Επιτροπής διορίστηκε ο κ. Γεώργιος Πικής και μέλη οι κ.κ. Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης, πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο διορισμός και η ανάληψη των καθηκόντων σας δεν αποτελεί παρά το ελάχιστο που οφείλει το κράτος προς τους πολίτες του.

Η σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και του λαού μας είναι χωρίς αμφιβολία το αποτέλεσμα μιας συνέργειας παραγόντων που οφείλονται σε εξωγενείς, αλλά και εσωγενείς παράγοντες, σημείωσε.

Μια σειρά πράξεων ή παραλείψεων προσώπων εντεταλμένων στη διαχείριση της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος, οδήγησαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας τη χώρα αλλά και στην διάλυση μιας των μεγαλυτέρων Τραπεζών και στην απώλεια δισεκατομμυρίων από την απομείωση των καταθέσεων στην άλλην, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειωσε πως τις συνέπειες καλούνται να υποστούν αθώοι συμπολίτες μας οι οποίοι δικαίως και αξιούν την τιμωρία των όποιων υπευθύνων.

Η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θεωρούμε πως θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι αν δεν ανταποκρινόμαστε στην αξίωση των πολιτών για απονομή δικαιοσύνης, είπε.

Ακολούθως διευκρίνισε πως γι’ αυτό και δεν ήταν ούτε χωρίς συναίσθηση του βάρους και της μεγίστης ευθύνης που μας αναλογεί η ευρύτητα των όρων εντολής για την σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής, πολύ περισσότερο όμως η επιλογή εκείνων των προσωπικοτήτων που δεν επέτρεπαν σε κανένα να αμφισβητήσει το κύρος, την ευρυμάθεια, την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Ακολούθως αναφερόμενος στα τρία μέλη της Επιτροπής είπε πως η επιλογή σας Πρόεδρε Πική, κ. Καλλή και κ. Κωνσταντινίδη σας επιφορτίζει με ένα καθήκον που κατά τη διάρκεια της θητείας σας, εις τα ανώτατα δώματα της δικαστικής εξουσίας, επιτελέσατε εις το ακέραιο γι’ αυτό και καταξιωθήκατε στην συνείδηση του λαού.

«Δεν έχω και ούτε και ο λαός έχει την παραμικρή αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας το βαρύτατο φορτίο που σας εναποτίθεται ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα μέσα από την απόδοση ποινικών, αστικών και πολιτικών υπευθύνων εις όσους τυχόν τις φέρουν.

Και επειδή αυτές τις ημέρες ευρίσκομαι και ο ίδιος υπό κρίση, σας παρακαλώ όπως κατά προτεραιότητα εξετάσετε με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα αμέσως ή εμμέσως μου αποδίδονται και μην περιοριστείτε σας παρακαλώ στους εξ’ αγχιστείας συγγενείς μου, αλλά επεκτείνετε την έρευνα σας και εις τις συναλλαγές του Δικηγορικού Γραφείου του οποίου μέχρι πρότινος ήμουν συνέταιρος.

Δεχθείτε παρακαλώ τις θερμότατες ευχαριστίες της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά με την βεβαιότητα ότι θα δικαιώσετε όσους σας κατέταξαν στην χωρία των άμεμπτων και αξίων πολιτών», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής είπε ότι ευελπιστούμε στο μέτρο των δυνάμεων μας ότι θα επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο. Οφειλή προς πάντες.

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου.

Με βάση τους όρους εντολής της Επιτροπής, η έρευνα θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών και το πόρισμα θα παραδοθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σήμερα θα ξεκαθαρίσει και ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής, δηλαδή κατά πόσον θα συνεδριάζουν δημοσίως ή σε κλειστές συνεδρίες.

Η έδρα της Επιτροπής θα βρίσκεται σε ειδική αίθουσα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Οι τρεις πρώην Δικαστές θα πλαισιωθούν από γραμματειακό προσωπικό, μια νομικό που θα διοριστεί από την κυβέρνηση και η οποία θα παρέχει βοήθεια στα μέλη της Επιτροπής και ένα κλητήρα.

Σήμερα αναμένεται τα μέλη της Επιτροπής να εξασφαλίσουν τα πρώτα σημαντικά έγγραφατα οποία θα τους βοηθήσουν στη δουλειά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενικός Εισαγγελέας: Και να θέλει κάποιος να συγκαλύψει τις διαγραφές δανείων, δεν έχει τη δύναμη

Αντιδρούν οι δικηγόροι για την Ερευνητική Επιτροπή!

Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων απέσυραν καταθέσεις 

Στο Γ. Εισαγγελέα η λίστα με τα διαγραμμένα δάνεια!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σεισμός στην Αττική: Γιατί συγκαλείται ειδική επιτροπή; – Περιμένουν νέο σεισμό οι επιστήμονες;
  2. Τσαβούσογλου: Προτείνει προεδρικό σύστημα για τα κατεχόμενα
  3. Dancing With The Stars: Ποια πρόσωπα θα δούμε σε κριτική επιτροπή - παίκτες και ποια η παρουσιάστρια
  4. Μετά το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ζητά την κεφαλή Πετρίδη επί πίνακι
  5. Απάντηση Προεδρικού σε ΑΚΕΛ για παύση Πετρίδη και διορισμό υπηρεσιακού ΥΠΕΣ
  6. Επιτροπή Εργασίας: Εισήγηση για αποδοχή της αναπομπής του νόμου για τους χαμηλοσυνταξιούχους