What's hot? ΑΠΑΓΩΓΗ· ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ· ΛΙΛΛΗΚΑΣ· SURVIVOR·

INFO

02.04.2013 | 10:09
Τελευταία ενημέρωση: 02.04.2013 | 10:18

Η χορτοφαγία θωρακίζει την καρδιά

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

‘Έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι η ιδανική δίαιτα που ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα να εμφανισθεί ένας καρκίνος του πεπτικού συστήματος ή να εκδηλωθεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.  

Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι το ποσοστό της ωφελιμότητάς της.

Όσον αφορά την ελάττωση της πιθανότητας εκδήλωσης ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου, αντιγράφω τι λέει επ’ αυτού στην ιστοσελίδα της η ΑΗΑ (American Heart Association), δηλαδή η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, που είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός παγκόσμια:

«Η συχνότητα των καρδιοαγγειακών παθήσεων και των θανάτων στις χώρες της Μεσογείου είναι χαμηλότερη της αντίστοιχης στην Αμερική. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στη μεσογειακή δίαιτα. Ένας άλλος ανεξάρτητος παράγοντας που πρέπει να συνυπολογισθεί είναι ο τρόπος ζωής των κατοίκων των μεσογειακών χωρών, όπως η φυσική δραστηριότητα καθώς και οι κοινωνικές συνήθειες».

Η άποψη αυτή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποδυναμώνει τη δυναμική της μεσογειακής θεραπείας ως όπλου κατά των καρδιοαγγειοπαθειών.

Όμως τελείως πρόσφατη μελέτη από την Αγγλίακαι τη Σκωτία, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό «Αmerican Journal of Clinical Nutrition», παίρνει θέση υπέρ της κλασικής χορτοφαγίας. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 44.500 άτομα. Στα 11 χρόνια που διήρκεσε, 169 άτομα χάθηκαν από καρδιακή προσβολή, ενώ 1.066 νοσηλεύτηκαν για τον ίδιο λόγο σε νοσοκομείο.

Συμπερασματικά: Συγκριτικά με τους μη χορτοφάγους, οι χορτοφάγοι είχαν μια εντυπωσιακή ελάττωση του καρδιακού κινδύνου της τάξης του 32%. Οι χορτοφάγοι επίσης είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη χοληστερίνη και μικρότερο σωματικό βάρος συγκριτικά με τους μη χορτοφάγους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανέλυσαν τα δεδομένα 15.100 χορτοφάγων και 29.440 ατόμων που έτρωγαν κυρίως κρέας και ψάρι υποστηρίζουν ότι οι αμιγώς χορτοφάγοι θα πρέπει να παίρνουν βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία, όπως π.χ. σίδηρο, που στερούνται από τη μη κατανάλωση κρέατος.

Αναμφισβήτητα η μελέτη αυτή ενδυναμώνει την άποψη περί της σπουδαιότητας της μεσογειακής δίαιτας.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ενιαία μεσογειακή δίαιτα, καθώς οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου είναι 16 και κάθε χώρα παρουσιάζει ιδιομορφίες, ανάλογα με το εθνικό υπόβαθρο, την οικονομία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό της. Όμως υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά στο διαιτολόγιο των κατοίκων των χωρών της Μεσογείου:

Το λάδι υποκαθιστά το ζωικό λίπος (που χαρακτηρίζει τις δίαιτες των λαών της Ευρώπης και της Αμερικής).

Καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ψωμί, χορταρικά, φρούτα, δημητριακά και πατάτες.

Τα ψάρια και ιδίως το κρέας και τα γαλακτοκομικά καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Η αλήθεια είναι ότι η μεσογειακή δίαιτα επηρέασε ακόμη και τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας όσον αφορά την υγιεινή διατροφή για την προστασία της καρδιάς, και κυρίως με την υποκατάσταση του βουτύρου από λάδι, όπου αυτό είναι δυνατόν, με τη μορφή του λαδερού φαγητού. Αλλωστε, η υψηλότερη φορολογία που έχει επιβληθεί σε φαγητά που θεωρούνται ανθυγιεινά εντάσσεται στη σωστή αντίδραση της οργανωμένης κοινωνίας όπως είναι η αμερικανική.

Ομως είναι αναμφίβολο ότι τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας μελέτης, όσον αφορά τη χορτοφαγία, θα ενισχύσουν περισσότερο την τάση που σήμερα επικρατεί στην Αμερική κατά των φαγητών με κεκορεσμένα λίπη που, δυστυχώς, αφειδώς προσφέρονται από τα fast foods.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Αλόη βέρα, το μυστικό της μακροζωίας

Χαμογελάστε για να ζήσετε περισσότερο!

Εξαφανίστε τα μαύρα στίγματα με γαλλικό καφέ
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καρδιά – τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε με έμφραγμα στα επόμενα 10 χρόνια [online test]
  2. Τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με τον καρκίνο: Δικαστική απόφαση-σταθμός [vid]
  3. Χριστίνα Ψάλτη: Καταρρακωμένη στην κηδεία του συζύγου της Στάθη Ψάλτη [pics]
  4. Τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με τον καρκίνο: Δικαστική απόφαση-σταθμός [vid]
  5. Κίνδυνος για την καρδιά η απότομη δίαιτα – Ποιοι να προσέχουν
  6. Ταχίνι: Τι κάνει για καρδιά, καρκίνο και αρθρίτιδα - Διατροφική αξία