What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

02.04.2013 | 16:37
Τελευταία ενημέρωση: 03.04.2013 | 06:27

"Κλειδώθηκε" το μνημόνιο - Διασφαλίστηκε η κυριαρχία στο φυσικό αέριο και οι θέσεις εργασίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Συμβουλευτικός ο ρόλος της τρόικας στο ΦΑ.
- Στα 22 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής του δανείου.
- Η δημοσιονομική προσαρμογή για την Κύπρο επεκτάθηκε από το 2016 έως το 2018.
- Αποφεύχθηκε η φορολογία επί των μερισμάτων που απαιτούσε η τρόικα και μένει το αφορολόγητο στις 19.000 ευρώ.
- Αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει η Κύπρος.

Η αποπληρωμή του δανείου ύψους €10δις, με επιτόκιο 2,5% περίπου, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, θα είναι μέχρι 12 χρόνια συν τα 10 χρόνια χάριτος που έχουν δοθεί πριν την καταβολή της πρώτης δόσης. 

Στην τελευταία του διάσκεψη Τύπου, ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, στην παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, του υπουργού Εμπορίου και του υπουργού Παιδείας, ανέλυσαν κάποιες από τις πρόνοιες που υπήρχαν στο μνημόνιο που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τις οποίες η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατάφερε να απαλείψει.

Μια σημαντική διαφοροποίηση που έχει επέλθει στο τελικό κείμενο του μνημονίου είναι και η πρόνοια που αφορά το φυσικό αέριο .

Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακοτρύπης ξεκαθάρισε ότι «τώρα θα βρίσκεται καθαρά στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης εάν κάποιο ποσοστό από τα έσοδα του φυσικού αερίου θα καταβάλλεται για την αποπληρωμή του δανείου. Η κυβέρνηση θα αποφασίζει ποια ποσά θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή του δανείου και ποια στην ανάπτυξη».

 Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν η τρόικα έθεσε θέμα συγκεκριμένων ποσοστών.

«Ο ρόλος της τρόικα θα είναι συμβουλευτικός, τα έσοδα από το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα τυγχάνουν της αποκλειστικής διαχείρισης της κυβέρνησης».

Ο κ. Σαρρής εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μέσα από την υλοποίηση του υφιστάμενου μνημονίου θα έρθουν καλύτερες ημέρες χωρίς την επιβολή άλλου μνημονίου, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

«Οι επιτυχίες που επιτεύχθηκαν στο τελικό κείμενο του μνημονίου μετά από την έντονη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, όπως είναι η επιμήκυνση της προσαρμογής από το 2016 στο 2018 και το γεγονός ότι ο τραπεζικός τομέας όσον και αν πόνεσε με τις προσαρμογές που γίνονται, θα μπει σε μια πιο σταθερή βάση.  Δημιουργούν τις συνθήκες ότι όσο πικρό και αν είναι το χάπι του μνημονίου θα έρθουν καλύτερες μέρες χωρίς επιπρόσθετες θυσίες».

Αναλυτικά οι πρόνοιες του τελικού κειμένου του μνημονίου, όπως τις παρουσίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

1. Θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην αποκλειστική ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την Τρόικα. Διασφαλίζεται, επίσης, ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του Κράτους.
2. Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016-2018. Η προσαρμογή καθίσταται πιο ήπια, δίνεται η ευκαιρία τα μέτρα αντί σε τρία χρόνια να κατανεμηθούν στα πέντε και με αυτό τον τρόπο αμβλύνεται η πίεση για άμεση προσαρμογή. Η πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις προσφέρει επαρκή χρονικά περιθώρια, που εκτείνονται μέχρι το 2018, αντί του 2016. Αυτή η άνεση χρόνου, παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και για υλοποίηση του προγράμματος κάτω από καλύτερες οικονομικά συνθήκες, που να διασφαλίζουν και τους εργαζόμενους.
3. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μίας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0.8%για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο Τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους.
4. Απάλειψη της πρόνοιας για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων μέτρων διαχρονικής φύσεως.
5. Η πρόσβαση στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για 170,000 συμπολίτες μας, που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού Μνημονίου θα τερματιζόταν, διασφαλίζεται έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου του 1.5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
6. Με συγκεκριμένη πρόνοια στο Μνημόνιο εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη Δανειακή Σύμβαση, για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτά να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την απόφαση της Κυβέρνησης για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
7. Ο περιορισμός στον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, από 5000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, μειώνεται στις 4500,διευκολύνοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων.
8. Εισάγεται για πρώτη φόρα η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ Τραπεζών – πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής των δανείων, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. Η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.
9. Επιπρόσθετα απεφεύχθη η φορολογία επί των μερισμάτων, την οποία η Τρόικα είχε απαιτήσει.
10. Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμιση χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Εντός ημερών τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας

Φεύγει ο Σαρρής - Ο Χάρης Γεωργιάδης ορκίζεται αύριο στις 9 το πρωί ΥΠΟΙΚ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παραιτείται από Υφυπουργός Παιδείας μετά τα αχαρακτήριστα σχόλια για τις ομάδες Ολυμπιακού και Άρη
  2. Αναβρασμός στις ΗΠΑ: «Παραιτούμαι λόγω Τραμπ»
  3. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. Ήβη Αδάμου: Η εγκυμοσύνη και τα σχέδια γάμου με τον Μιχάλη Κουινέλη! [pics]
  6. Μιχάλης Χατζηγιάννης: Τραγούδησε στο private πάρτυ Κύπριου επιχειρηματία [pics,vid]