What's hot? ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ· ΑΠΟΕΛ· ΣΙΣΙ· ΜΑΝΔΡΑ·

INFO

02.04.2013 | 22:37
Τελευταία ενημέρωση: 03.04.2013 | 06:18

Η περίπτωση της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο για το μέλλον, τονίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αρνητικά στο ερώτημα εάν η διάσωση των κυπριακών τραπεζών αποτελεί πρότυπο για το μέλλον, απαντά ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Οτμάρ Κάρας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ" με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σε κάποιους τομείς υπάρχει επικοινωνιακό φιάσκο" (σ.σ. από πλευράς ΕΕ).

Παρατηρώντας πως στην Ευρώπη εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη πολλά εθνικά όργανα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ο κ. Κάρας επισημαίνει ότι η κρίση κατέδειξε πως είναι αναγκαία η Τραπεζική Ένωση, που περιλαμβάνει νέους κανόνες για 8.200 τράπεζες, μια ενιαία τραπεζική εποπτεία, εγγύηση καταθέσεων και πτωχευτικό Δίκαιο για τις τράπεζες.

Προσθέτει πως επειδή σε αυτόν τον τομέα δεν υπάρχουν επαρκείς ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αυτές εφευρίσκονται εκ νέου μόλις παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, κάτι που προκαλεί σύγχυση και το επόμενο βήμα μετά την Τραπεζική Ένωση πρέπει να είναι η Δημοσιονομική Ένωση.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παρέμβασης της ΕΕ στην εθνική πολιτική και στο τραπεζικό σύστημα καθώς, όπως τονίζει, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ξεπερνά τα σύνορα και όλα τα πολιτικά εργαλεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση του ευρώ θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια της ΕΕ.

Σε περίπτωση δε, που μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες θα πρέπει να επεμβαίνει η ΕΕ και αν δίνονται κοινοτικά χρήματα για τη διάσωση τραπεζών, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να μεταρρυθμιστεί και να εξαλειφθούν οι "κρυψώνες".

Ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπεραμύνεται του αυστριακού τραπεζικού απορρήτου, επισημαίνοντας πως στην Αυστρία τηρούνται το κοινοτικό Δίκαιο και οι διατάξεις του ΟΟΣΑ και υπάρχει φόρος απόδοσης κεφαλαίου σε όλους τους λογαριασμούς, ενώ η Βιέννη είναι πρωτοπόρα στο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και από την άλλη, το τραπεζιτικό απόρρητο δεν μπορεί να προστατεύσει το ξέπλυμα χρήματος ούτε και από ποινική δίωξη σε περιπτώσεις νομικών παραβάσεων.

Ασκώντας κριτική στην επικοινωνιακή πολιτική της ΕΕ, ο Οτμαρ Κάρας τονίζει πως σε μερικούς τομείς υπάρχει ένα φιάσκο επικοινωνίας και πληροφόρησης, κάτι που κατέδειξε η περίπτωση της Κύπρου.

Κατά την άποψή του, αποφάσεις που λαμβάνουν υπουργοί κεκλεισμένων των θυρών, δεν έχουν την αποδοχή από τους πολίτες αλλά ούτε και δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη διαίσθηση για τους πολίτες, ωστόσο το γεγονός πως δεν συναποφασίζονται όλες οι αποφάσεις και από αυτό, αποτελεί ένα δομικό λάθος της ΕΕ που μπορεί να διορθωθεί μέσα από πολιτική βούληση και μια αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Προς το σκοπό αυτό και με την ευκαιρία της 200ής επετείου του Συνεδρίου της Βιέννης και της 20ής επετείου του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ, ο ίδιος προτείνει τη διοργάνωση από την Αυστρία ενός νέου Συνεδρίου της Βιέννης για το Μέλλον της Ευρώπης, μια Συντακτική Συνέλευση με συμμετοχή των πολιτών με στόχο την Πολιτική Ενωση της Ευρώπης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι πρώτες αντιδράσεις για το μνημόνιο – ΔΗΣΥ: Δεν είχαμε άλλη επιλογή – ΑΚΕΛ: Καταστροφικές οι συνέπειες

"Κλειδώθηκε" το μνημόνιο - Διασφαλίστηκε η κυριαρχία στο φυσικό αέριο και οι θέσεις εργασίας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι στην Κύπρο
  2. Nomads: «Λύγισε» ο Λευτέρης Χατζηιωάννου! Το άγνωστο περιστατικό που πλήγωσε τον Κύπριου παίκτη
  3. Η Κύπρος καταγράφει εμπορικό έλλειμμα €-3,2 δις για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017
  4. Απολογία Δίπλαρου στις αδελφές Χριστόφια ενώπιον δικαστηρίου - «Εν γνώσει του ότι η δήλωση ήταν ψευδής…» [vid]
  5. Χάρης Γεωργιάδης: Αυτά προβλέπει το ειδικό ταμείο για «κουρεμένους» [vid]
  6. ΔΗΚΟ: Το «κούρεμα» και οι συμπέθεροι Αναστασιάδη