What's hot? ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ· ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ·

INFO

03.04.2013 | 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 03.04.2013 | 13:41

Κάναμε ένα ακόμη βήμα πίσω – Απαλείφθηκε η πρόνοια για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Μία παράγραφος - κλειδί στα χέρια της κυβέρνησης, στην οποία δινόταν η δυνατότητα για απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας, διαγράφηκε από το τελικό κείμενο του Μνημονίου,
-Πληρώσουμε, δεν πληρώσουμε στην ώρα μας το δάνειο, παραμένουμε δέσμιοι της Τρόικας για 22 χρόνια
-Ακρωτηριάζουμε την εθνική μας κυριαρχία προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου


Υπό καθεστώς απειλών της Τρόικας, η κυβέρνηση ενέδωσε τελικά σε μία νέα απαράδεκτη, πρόνοια η οποία ουσιαστικά μας δένει τα χέρια, αφού, ακόμη και εάν εξοφληθούν τα 10 δις που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Μηχανισμό Στήριξης, θα παραμένει υπό τον έλεγχο των δανειστών της.

Στο αρχικό κείμενο το οποίο είχε γίνει γνωστό και στους αρχηγούς των κομμάτων, αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι:

«Συμφωνείται ότι σε περίπτωση εξόφλησης του δανείου, πριν από τη συμφωνημένη ημερομηνία, που έχει καθοριστεί, οι αρχές, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε υποχρέωση, οι όρους που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο συναντίληψης».

Άλλωστε σύμφωνα και με τους όρους του Μνημονίου που επιβλήθηκαν, το 2018 τερματίζεται η περίοδος αναπροσαρμογής, ενώ η εξόφληση οφείλει να γίνει σε διάστημα 22 χρόνων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι ενέδωσε στον ωμό εκβιασμό της Τρόικας.
Ο κύριος Ομήρου, χαρακτήρισε αδιανόητο και καταστροφικό να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία.

Περαιτέρω ζήτησε, όπως υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι' εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι' επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου.

Έκρινε παράλληλα, ότι είναι χρέος μας, ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων μας να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση, να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Κλειδώθηκε" το μνημόνιο - Διασφαλίστηκε η κυριαρχία στο φυσικό αέριο και οι θέσεις εργασίας

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο


Χ. Στυλιανίδης: Επιχειρούνται σημαντικές βελτιώσεις στο Μνημόνιο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ντενκτάς: Διέψευσε αναφορές ότι το ΔΚ αποσύρεται από την «κυβέρνηση»
  2. Έκαναν 11χρονη με πολλαπλές αναπηρίες «μπαλάκι» μεταξύ Υπουργείων - Απεγνωσμένη η οικογένεια πήρε τραπεζικά δάνεια [vids]
  3. ΣΥΚΑΛΑ: Η Κυβέρνηση έχει τους Κύπριους κουρεμένους πολίτες «γραμμένους και διαγραμμένους»
  4. Ηχηρό «ράπισμα» Κληρίδη στην Κυβέρνηση - Νίκη γοήτρου για Ελεγκτή η παράκαμψη του Υπουργικού με διορισμό νέας επιτροπής διερεύνησης
  5. Με νόμο μη πιστωτικά ιδρύματα θα δίνουν δάνεια για κατοικία
  6. ΥΠΟΙΚ: Τα τελευταία συμπεράσματα της Τρόικας ίσως τα θετικότερα από την είσοδο της Κύπρου σε μνημόνιο, το 2013