What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΤΡΟΧΑΙΟ·

INFO

03.04.2013 | 17:08
Τελευταία ενημέρωση: 03.04.2013 | 17:26

Ιταλία: Στις 18/4 αρχίζουν οι ψηφοφορίες για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

«Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη βουλή της Ρώμης.

Ο Ιταλός Πρόεδρος εκλέγεται από κοινού από τους 630 βουλευτές και 315 γερουσιαστές του ιταλικού Κοινοβουλίου. Κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δυο τρίτων (2/3), από την τέταρτη ψηφοφορία και πέρα, αρκεί το 50% συν μια ψήφος. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το διάδοχο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της κεντροαριστεράς με την μπερλουσκονική παράταξη αποβούν άκαρπες, η προοδευτική συμμαχία, από την τέταρτη ψηφοφορία, θα μπορούσε να επιλέξει έναν δικό της υποψήφιο βασιζόμενη στην στήριξη του μετριοπαθούς κέντρου του Μάριο Μόντι, ή μέρους των βουλευτών και γερουσιαστών του Μπέπε Γκρίλο.

Τα ονόματα που κυκλοφορούν ως τώρα είναι αυτά του Ρομάνο Πρόντι (ως υποψήφιου όμως μόνο της κεντροαριστεράς), του σοσιαλιστή πρώην Πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο και της Έμμας Μπονίνο, ιστορικού στελέχους των ριζοσπαστών.

Από την μεριά του ο «Καβαλιέρε» έχει αναφέρει το όνομα του συντηρητικού πρώην Προέδρου της γερουσίας Μαρτσέλλο Πέρα ενώ, σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές, ο «μίστερ τιβί» θα ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει ακόμη και μια υποψηφιότητα του Μάσιμο Ντ΄Αλέμα, ζητώντας, όμως, σαφείς και συγκεκριμένες «εγγυήσεις».

Το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να κυριαρχήσει, τις επόμενες ημέρες, στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, από την στιγμή, μάλιστα, που συνδέεται άμεσα και με τις προσπάθειες συγκρότησης νέας κυβέρνησης. «Για να στηρίξει μια δική μας κυβερνητική ομάδα, ο Μπερλουσκόνι ήθελε να επιβάλει δικό του πρόεδρο», δήλωσε χθες ο προοδευτικός Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει γνωστό ότι «μετά την εκλογή δικών της προέδρων της βουλής και της γερουσίας, η αριστερά δεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει, τώρα, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιθυμούσε να του δοθεί μια κάποια εγγύηση ότι οι δικαστικές του υποθέσεις δεν πρόκειται να θέσουν τέλος στην πολιτική του σταδιοδρομία. Κάτι που η κεντροαριστερή παράταξη, δεν είναι διατεθειμένη στη φάση αυτή ούτε καν να συζητήσει.

Όλα δείχνουν πάντως ότι ο διάδοχος του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει να υποδείξει την τελική διέξοδο από την πολιτική κρίση, αναθέτοντας νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή αποφασίζοντας ότι η χώρα πρέπει να πάει και πάλι σε εκλογική αναμέτρηση.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζήτησε ο Μπερσάνι από τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν αποδέχεται επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή νέας κυβέρνησης

Ναπολιτάνο: “Πρέπει να έχουμε αίσθηση του μέτρου”   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γερμανικές εκλογές: Πολιτικός σεισμός! Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό AFD - Το σενάριο «Τζαμάικα» για κυβέρνηση [pics]
  2. Οι σειρήνες στη Λευκωσία θα ηχούν από Δευτέρα καθημερινά – Ο λόγος;
  3. Λιλλήκας: Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε απαλλαγή από το παλαιοκομματικό κατεστημένο
  4. Προεδρικές Εκλογές - ΑΚΕΛ: Συντριπτική στήριξη στην υποψηφιότητα Μαλά
  5. Έκτακτο Συνέδριο του ΑΚΕΛ συζήτησε την υποψηφιότητα Μαλά για τις προεδρικές
  6. ΠτΔ: Η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για ενίσχυση και ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος