What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

03.04.2013 | 17:26
Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2013 | 06:33

Α. Νεοφύτου: Φτάνει πια δικαιολογίες με το άλλοθι της Τρόικας - Αποφάσεις και μέτρα τώρα !

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Να μετριάσει τη ζημιά, επιχειρεί ο ΔΗΣΥ και αφού βρεθήκαμε προ τετελεσμέων, προτείνει, ίσως σε μία προσπάθεια να απαμβλύνει τις πληγές και να καταλαγιόασει τις αντιδράσεις, 4 συνολικά σημεία τα οποία, σύμφωνα με τον  Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κόμματος, θα αποτρέψουν την χρεοκοπία μικρομεσαίων και νοικοκυριών.


Σκληρή μεν, με μία σημαντική ασφαλιστική δικλίδα δε, η δανειακή σύμβαση που συνομολογείται για την Κύπρο, αφού κατά τον Αναπληρωτή Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, η Τρόικα έκανε αποδεκτό το αρχικό αίτημα της κυβέρνησης για απεγκλωβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους δανειστές της, σε περίπτωση που εξοφληθούν ενωρίτερα από το προκαθορισμένο διάστημα (22 χρόνια) οι δανειακές οφειλές της.

Εντούτοις εξακολουθούμε να παραμένουμε έρμαιο της Τρόικας, η οποία επιβάλει μεταξύ άλλων απολύσεις από το δημόσιο, 4.500 εργαζομένων και εκποίηση κατοικιών για καθυστερημένες οφειλές σε διάστημα δυόμιση χρόνων.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε σε 4 συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία, θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προωθήσει, ώστε να μην οδηγηθούν μαζικά σε πτώχευση νοικοκυριά και μικροεπιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έθεσε ως επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν:

  • Κάθετη μείωση των δανειστικών επιτοκίων από τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν μέχρι το 10%
  • Επιβολή της επιμήκυνσης δανείων σε τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οι κυπριακές επιχειρήσεις
  • Αποπαγοποίηση των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, για να μπορέσουν οι μικρομεσαίοι να κρατηθούν στη ζωή
  • Και άμεση μείωση του κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάλιστα ο κύριος Νεοφύτου έστειλε ένα μήνυμα σε όλους όσοι θέτουν ως κόκκινη γραμμή την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, διαβεβαιώνοντας τους πως ο ίδιος είναι μαζί τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα του υποδείξουν ένα τρόπο με τον οποίο 800.000 κύπριοι θα δικαιούνται να έχουν και δεύτερη επιλογή για φθηνότερο ρεύμα (υποδεικνύοντας έτσι το μονοπωλιακό καθεστώς της Αρχής Ηλεκτρισμού, η οποία επιβάλλει υψηλές χρεώσεις στους καταναλωτές).

Δεν παρέλειψε μάλιστα να υπενθυμίσει ότι αυτή τη στιγμή οι κύπριοι έχουν γονατίσει, πληρώνοντας το υψηλότερο ρεύμα, από όλες τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά «Δεν θα είχαμε πρόβλημα η ΑΗΚ να παραμείνει κρατική, αλλά όχι χωρίς μειώσεις»

Μάλιστα ο κύριος Νεοφύτου ήταν ιδιαίτερα έντονος, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να υιοθετηθούν τέτοιες πρόνοιες, την στιγμή που ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις αρχικά από την κυβέρνηση, ότι δεν υφίσταται θέμα κουρέματος των καταθέσεων, υποκύψαμε στον εκβιασμό, ενώ φάνηκε ότι οι αυστηρές επιτάξεις της Τρόικας υιοθετήθηκαν, παρά τις αντιστάσεις της κυπριακής ηγεσίας.

«Φτάνει πια δικαιολογίες, με το άλλοθι της Τρόικας, πρέπει να τελειώνει. Να πάρουμε αποφάσεις, δεν είναι θέμα της Τρόικας και να διασφαλίσουμε αυτά τα μέτρα», ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση του.
Επιχειρώντας να προετοιμάσει το έδαφος για το τι έπεται από εδώ και μπρός, εξέφρασε την κατανόηση του προς τα αισθήματα του κυπριακού λαού για το κόστος που θα επωμιστεί μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου, αντιπαραβάλλοντας την δεύτερη επιλογή, που ήταν η άμεση χρεοκοπία.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να υποδείξει ότι οι σκληροί όροι του Μνημονίου, ήταν σχεδόν όλοι προκαθορισμένοι από τον Νοέμβριο και περιλάμβαναν σμίκρυνση του δημόσιου τομέα και πιθανή διάλυση του τραπεζικού συστήματος, «έμεναν μόνο οι λεπτομέρειες» υπέδειξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε μία ίσως προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει την κριτική από το ΑΚΕΛ, για τα όσα θα επακολουθήσουν με την εφαρμογή του Μνημονίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έδωσε ένα τύπου συγχωροχάρτι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «Δεν ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, ή, του οποιουδήποτε άλλου να συζητά με αυτούς τους σκληρούς όρους – Κανείς δεν είναι ευτυχής, γιατί μέσα από τα δανειακή σύμβαση ο λαός μας επιφορτίζεται ένα μεγάλο βάρος, που γονατίζει επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους – κανείς δεν ήθελε τον εγκλωβισμό από την Τρόικα, ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ορίστε το τελικό κείμενο του Μνημονίου για την Κύπρο

Ν. Παπαδόπουλος: Έπεται και άλλο μνημόνιο, να δούμε λύσεις και εκτός τρόικας

Υπουργός Εμπορίου: Θωρακίσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα για το φυσικό αέριο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  2. Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
  3. Πλημμύρισε η Κύπρος λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Ζημιές σε Λεμεσό και Πάφο
  4. Τι γυρεύει μια Μις Κύπρος στο πλευρό της Σάσας Σταμάτη; [pics]
  5. Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτά είναι τα ονόματα στη λίστα Αναστασιάδη
  6. Υποχώρησαν τα αναδιαρθρωμένα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα