What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

04.04.2013 | 11:26
Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2013 | 20:28

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Alvarez and Marshal για τις ζημιές δις στην Τράπεζα Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο ελεγκτικός οίκος διαπιστώνει στην έρευνα του παραλείψεις και στη διαχείριση από πλευράς της τράπεζας που αφορούν μεταξύ άλλων, ανάληψη υψηλού ρίσκου κατά την χορήγηση δανείων σε μεγάλους πελάτες, ακόμη και διαγραφή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μαρτυρικό υλικό για την έρευνα.

Συγκλονιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της διαφθοράς που οδήγησε στη σημερινή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, διαπιστώνει στην έρευνα του ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος ανέλαβε να εξετάσει το χαρτοφυλάκιο των 2 τραπεζών, Κύπρου και Λαϊκή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έρευνα με θέμα «Investigation report Bank of Cyprus – Holdings of Government Bonds», καίει ουσιαστικά διευθυντικά στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονταν κυρίως την διαδικασία χορήγησης δανείων και επενδύσεων.

Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι:

Οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα από ένα επίπεδο και άνω γίνονταν χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ δεν υπήρχε επαρκής πληροφόρηση σε ότι αφορά τις πράξεις για αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν προχωρούσε, για λόγους που δεν διευκρινίζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ελέγχους, ως όφειλε.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η διαμόρφωση στρατηγικής αναφορικά με την διαδικασία επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα, ήταν διαφορετική σε αρκετές περιπτώσεις.

Μάλιστα δεν διευκρινίζεται ποιος ήταν υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, ενώ δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν τη λογική της επιπλέον επένδυσης και μάλιστα η τακτική αυτή ήτα γνωστή καθώς η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου αποκάλυψε αύξηση στο επίπεδο επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα, από την τράπεζα.

Στην συγκεκριμένη επιτροπή συμμετείχαν ως μέλη οι δύο πρώην Διευθύνοντες Σύμβουλοι της τράπεζας Αντρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρής.

Η επιτροπή αναφέρει ότι κάποια από τα μέλη της επιτροπής δεν είχαν τραπεζική εμπειρία και την απαραίτητη κατάρτιση για να υποστηρίξουν το ρόλο τους.

Προκύπτει ακόμη μέσα από την έρευνα ότι ο Νικόλας, εμπόδιζε την επιτροπή να ζητά διευκρινίσεις σε ότι αφορά την επένδυση σε ελληνικά ομόλογα.

Ανάμεσα σε άλλους παρουσιάζονται και τα ονόματα της Δέσποινας Κυριακίδου, Χριστάκη Πατσαλίδη και Θεόδωρου Αλέπη, οι οποίοι φαίνεται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη λήψη των τελικών αποφάσεων γύρω από το θέμα της επένδυσης σε ελληνικά ομόλογα.

Δεν υπήρχε πλάνο διαχείρισης κινδύνου


Η Τράπεζα, όπως διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος, παρουσιάστηκε απρόθυμη να εκχωρήσει το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, ή, να το μειώσει, μέσω της διαδικασίας Credit Default Swaps.

Στο μεταξύ, παρουσιάζεται ένα πολύ μεγάλο όριο ρευστότητας από το επιτρεπόμενο για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ φαίνεται ότι το 2009 και το 2012 η Επιτροπή Alco, ενέκρινε αύξηση του ορίου επένδυσης για τα ελληνικά ομόλογα, χωρίς να προσκομίσει κανέναν στοιχείο που να δικαιολογεί αυτή την πράξη.

Διαγράφηκε η ηλεκτρονική αλληλογραφία Ηλιάδη – Πατσαλίδη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και ο Γενικός Διευθυντής Αγορών, Χριστάκης Πατσαλίδης, είχαν πολύ λίγα, ως καθόλου ηλεκτρονικά μηνύματα στους υπολογιστές τους κατά την περίοδο 2009-2010.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ως πιθανές δικαιολογίες η εσκεμμένη διαγραφή δεδομένων, φτωχή αρχειοθέτηση και η ανεπαρκής διαχείριση δεδομένων από τα συγκεκριμένα άτομα.

Μέσα από την εξειδικευμένη έρευνα που έγινε από τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαφάνηκε ότι οι υπολογιστές των δύο ανδρών, είχαν λογισμικό διαγραφής δεδομένων, το οποίο δεν αποτελούσε μέρος των συνήθων λογισμικών που εγκαθίσταντο στην τράπεζα.

Προκύπτει μάλιστα ότι στην περίπτωση του κυρίου Πατσαλίδη, έγιναν μαζικές διαγραφές από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή στις 18 Οκτωβρίου του 2012, κάποιες από αυτές, έγιναν μετά τη αποστολή επιστολής της ΚΤ, στις 21 Αυγούστου του 2012, με την οποία τους ενημέρωνε ότι θα προχωρούσαν σε εξέταση όλων των δεδομένων τους.

Στον επιτραπέζιο υπολογιστή του Αντρέα Ηλιάδη δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά μηνύματα, ηλεκτρονικοί φάκελοι, ή έγγραφα χρήστη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο φορητός υπολογιστικής του κυρίου Ηλιάδη, δόθηκε στον ίδιο όταν αποχώρησε από την τράπεζα, όπως γινόταν και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, κατά την αποχώρηση τους.

Εντούτοις στις 15 Ιανουαρίου του 2013, εφοδιάστηκαν με τον σκληρό δίσκο του κυρίου Ηλιάδη και από την ανάκτηση των δεδομένων του, προκύπτει ότι ο σκληρός δίσκος χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 και στις 23 Οκτωβρίου του 2012, ενώ δεν προκύπτει μαζική διαγραφή δεδομένων, παρά μόνο διαγραφή μικρού αριθμού ηλεκτρονικών μηνυμάτων στον σκληρό δίσκο.

Πριν από το 2011, δεν υπήρχαν διαδικασίες για αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην τράπεζα και έτσι οι υπάλληλοι μπορούσαν να μετακινήσουν και να αφαιρέσουν τα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηλιάδης: Παράγοντες εντός και εκτός υπόσκαπταν την Τρ. Κύπρου 

Λαγκάρντ: 1 δισ. ευρώ η συνεισφορά του ΔΝΤ για τη διάσωση της Κύπρου

Κληρίδης: Χρειάζεται πολλή μελέτη από ειδικούς το πόρισμα - video


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Δεν διασφαλίζεται ο Ελληνισμός της Κύπρου μιλώντας αφηρημένα για άλλα σχέδια
  2. Αβέρωφ Νεοφύτου: Καλεί τους πολίτες να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της σταθερής πορείας της Κύπρου
  3. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  4. Αυτεπάγγελτη έρευνα για το διεθνές «ρεζιλίκι» σε βάρος της συζύγου του Λουίς Κάρλος
  5. Έρευνα για το θρησκευτικό κολέγιο στη Μια Μηλιά και παρέμβαση Ακιντζί
  6. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!