What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

04.04.2013 | 12:46
Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2013 | 20:39

Άρχισε το παιχνίδι ευθυνών - Αρνείται ότι συμφώνησε για το κούρεμα από το Νοέμβριο το ΑΚΕΛ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο, επιχείρησε το ΑΚΕΛ σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς από κυβερνητικής πλευράς, ότι το κούρεμα καταθέσεων, είχε συμφωνηθεί στο Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου από την κυβέρνηση Χριστόφια.

Η μπάλα των ευθυνών άρχισε να κυλάει στο γήπεδο της αντιπαράθεσης ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του πρώην κυβερνώντος κόμματος Στέφανο Στεφάνου, να αναλαμβάνει σήμερα να δώσει εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τον κύριο Στεφάνου, στο Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, στο οποίο μάλιστα είχε κάνει αναφορά χθες και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, όχι μόνο δεν υπήρχε αναφορά, αλλά και δεν μπορούσε να υπάρχει ο όρος για κούρεμα των καταθέσεων , γιατί αυτό στηριζόταν στη λογική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απ’ έξω (το γνωστό πλέον bail-out).

Σε αντίθεση με αυτό που προβλεπόταν στο Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, διευκρίνισε, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από εγχώριους πόρους (δηλαδή να εφαρμοστεί το bail-in), γεγονός που άνοιξε το δρόμο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Το βάρος των ευθυνών, έριξε αποκλειστικά στην παρούσα κυβέρνηση ο κύριος Στεφάνου, λέγοντας πως «σ’ αυτήν ανήκουν οι ευθύνες για τις καταστροφικές συνέπειες που προέκυψαν για τη Λαϊκή Τράπεζα, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα την οικονομία».

«Στο Μνημόνιο Νοεμβρίου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν μυστικό, όλοι το κατείχαν –κόμματα και ΜΜΕ ενώ βρισκόταν και στο διαδίκτυο- υπάρχουν πρόνοιες για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, που κατά γενική ομολογία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το Μνημόνιο Νοεμβρίου παρέπεμπε σε μια οργανωμένη εξυγίανση με διάφορους τρόπους και σε βάθος χρόνου. Η αποδοχή από μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη του κουρέματος καταθέσεων, μαζί με τις άστοχες και λανθασμένες ενέργειές της μετά από τη συμφωνία της 15ης Μαρτίου, προκάλεσαν το βίαιο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και την καταστροφή που ακολούθησε» ισχυρίστηκε ο Στέφανος Στεφάνου.

Κάλεσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει με διάφορους τρόπους και μέσα να προσπαθεί να φορτώσει τις ευθύνες για τους κακούς χειρισμούς της, στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Κατά το ΑΚΕΛ, η παρούσα κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα, αυτή υποσχέθηκε στο λαό καλύτερο Μνημόνιο και συμφώνησε σε χειρότερο, αυτή είναι που συμφώνησε το κούρεμα καταθέσεων, ενώ ο πρόεδρος προεκλογικά και μετεκλογικά απλόχερα μοίραζε δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται καν να συζητήσει τέτοιο ενδεχόμενο.
Εκποίηση κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Κακή διαχείριση χρεώνει το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση και στο θέμα της εκποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με τον Στέφανο Στεφάνου, να υποδεικνύει ότι με τη συμφωνία που έγινε, οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα ξεπουλήθηκαν και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ELA τα φορτώθηκαν οι Κύπριοι φορολογούμενοι.

Στο όλο θέμα προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά, συνέχισε ο κύριος Στεφάνου για τα οποία απαιτούνται απαντήσεις.
Παράλληλα ζήτησε ενημέρωση, για το κατά πόσον η κυβέρνηση έχει αναλάβει και άλλες δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, ή του ΔΝΤ έχοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η εκποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επιβλήθηκε από την Τρόικα, ενώ ενημέρωση ζήτησε και για τους όρους της Δανειακής Σύμβασης.

Τέλος έκανε γνωστή την πρόθεση του ΑΚΕΛ, να εγγράψει θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού για αυτεπάγγελτη συζήτηση της εκποίησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αβέρωφ Νεοφύτου: Οφείλω να πω μια συγγνώμη στον Κύπριο πολίτη – Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης


Στυλιανίδης: Στην τραγικότητα μας οδήγησε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ


Διαβάστε το τελικό κείμενο του Μνημονίου για την Κύπρο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  2. Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Λυπηρή η στάση του ΑΚΕΛ
  3. Φόνος στη Γεροσκήπου: Καταθέσεις για τις μαχαιριές στη 46χρονη - Αναζητείται ο σύζυγος
  4. Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Αποκαλύφθηκε η συμφωνία που έχει κάνει μετά το Survivor με τον ΣΚΑΪ [vid]
  5. Πρόκληση από κατεχόμενα - Έρευνες για πετρέλαιο και συμφωνία με Τουρκία
  6. «Το Εurogroup δεν θα εκταμιεύσει σήμερα την ελληνική δόση»