What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

04.04.2013 | 19:31
Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2013 | 22:52

Η κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει όλο το ποσό των Ταμείων Προνοίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Αναζητείται η χρυσή τομή για τα Ταμεία Προνοίας
-Πρόβλημα, τα ταμεια που ειναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή και την Τρ. Κύπρου
-Μεγάλο ποσοστό φαίνεται να πέφτει θύμα του κουρέματος, που επέβαλε η τρόικα
-Χ. Στυλιανίδης: Αναγκαστικά θα χαθεί κάποιο ποσοστό των ταμείων

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy κατ’ αρχήν, χλομό φαίνεται αν από το συνολικό ποσό των Ταμείων Προνοίας μπορεί να αφαιρεθούν οι πρώτες 100χιλ, λόγω του ότι η τρόικα θεωρεί τα Ταμεία ως θεσμικούς επενδυτές και άρα δεν δικαιούνται αυτής της εξαίρεσης.

Από την άλλη ασαφές παραμένει το ύψος του κουρέματος που θα υποστούν τα Ταμεία Προνοίας ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να εγγυηθεί ολόκληρο το ποσό των ταμείων.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού εντός του ΤΚΑ, από τον οποίο θα εκταμιεύεται το συνολικό ποσό των δικαιούχων που θα αφυπηρετούν κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο κονδύλι θα υπολογίζεται στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Θα χαθεί μέρος του Ταμείου Προνοίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, παραδέχθηκε ότι όντως μέρος του Ταμείου Προνοίας θα χαθεί οριστικά.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου κληθείς να απαντήσει εάν μόνο το 40 – 60% του Ταμείου Προνοίας θα διασωθεί, παραδέχθηκε ότι δεν θα διασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες διασφάλισης όσο γίνεται μεγαλύτερου ποσοστού.

«Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ολοκληρωμένο σχέδιο, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση, των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων αυτών των Ταμείων Προνοίας».
«Βασική θέση και αρχή» υπέδειξε «είναι το κράτος, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα δημοσίου χρέους, να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτά τα συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά ωφελήματα».

Παράλληλα εξήγησε ότι «ειδικά των Ταμείων Προνοίας που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, δηλώσαμε, ήδη, πως βελτιώθηκε στο Μνημόνιο ότι, τα κατατεθειμένα Ταμεία Προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα δεν θα απολεσθούν, ουσιαστικά, εξ ολοκλήρου, αλλά μέσα από τη διαδικασία του Προγράμματος και του Μνημονίου θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα αντίστοιχα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου».

Διαβουλευόμαστε το τελικό σχέδιο

Ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι μέσα από το σχέδιο της κυβέρνησης, θα διασφαλίζεται το Ταμείο Προνοίας ανά καταθέτη λέγοντας μόνο ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για διαμόρφωση του τελικού σχεδίου.

Από τα €10δις της δανειακής σύμβασης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα βρεθούν συγκεκριμένοι πόροι ώστε τα Ταμεία που βρίσκονταν στη Λαϊκή να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με αυτά της Τρ. Κύπρου.

Προσπάθεια της κυβέρνησης κατέληξε είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατόν ποσό από το κούρεμα στην Τρ. Κύπρου και να καλυφθούν τα ταμεία και των δύο τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγόρασαν υπό κατάρρευση ρωσική τράπεζα: Τι λέει η έκθεση της Α & Μ για την Τράπεζα Κύπρου

ΥΠΟΙΚ: Θα εφαρμοστεί το μνημόνιο με συνέπεια

Τα κόμματα ζητούν διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  2. Μια κυρία προωθείται στη θέση του ΓΓ ΝΑΤΟ
  3. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό: Συνετρίβη ελικόπτερο που επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών [vids]
  4. Τράπεζα Κύπρου: Αναπληρώνει τη ζημιά ταμείων προνοίας για εν ενεργεία υπαλλήλους
  5. Τραγωδία! Νεκρές δύο γυναίκες από πυρκαγιά σε Στέγη Πρόνοιας
  6. ΕΤΥΚ: Στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό για τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας