What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

04.04.2013 | 19:58
Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2013 | 23:34

«Φροντιστήριο» στον Κασουλίδη από τον Καναδό ομόλογό του για θέματα ενέργειας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Κληθείς αργότερα να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, ο κ. Baird ανέτρεξε στη δική του εμπειρία, μόλις είχε εκλεγεί πριν από 18 χρόνια, περίοδο κατά την οποία ο Καναδάς αντιμετώπιζε δημοσιονομικές προκλήσεις.

 Την ετοιμότητα της χώρας του να μοιραστεί τις εμπειρίες που είχε στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, προσέφερε στον Κύπριο ομόλογό του ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών John Baird.

Αυτό ανέφερε ο κ. Baird κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των μελών του Κυπρο-Καναδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, στο ΚΕΒΕ, σήμερα το απόγευμα.
«Είναι καλύτερα (οι προκλήσεις) να αντιμετωπίζονται γρήγορα παρά αργά», είπε, προσθέτοντας ότι «εκ των υστέρων, αν μετανιώνω για κάτι είναι ότι δεν κάναμε περισσότερα, πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Το ένα καλό, είπε, «είναι ότι έχετε μια Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πολύ νωρίς στη θητείας της, ο κόσμος θα κατανοήσει ότι αυτά τα προβλήματα δεν άρχισαν το Φεβρουάριο, αυτές οι προκλήσεις δεν άρχισαν το Φεβρουάριο».

Πρόσθεσε ότι «έχουν πέντε χρόνια για να πάρουν μερικές δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να δουν τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της θητείας τους, κάτι που είναι πολύ υγιές κατά τη δική μου κρίση».

Ο κ. Baird εξέφρασε την αλληλεγγύη του Καναδά προς την Κύπρο και τους Κύπριους αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είναι τέτοιες στιγμές, είπε, που βλέπει κανείς από τι στόφα είναι φτιαγμένοι οι άνθρωποι και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον πώς αντιμετωπίζουν αυτή την πρόκληση με την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι του χρόνου κλείνουν πενήντα χρόνια από τότε που άρχισαν Καναδοί να έρχονται στην Κύπρο για να υπηρετήσουν στην ειρηνευτική δύναμη. Συνολικά, ανέφερε, υπηρέτησαν στην Κύπρο 25.000 Καναδοί, από τους οποίους δυστυχώς, όπως είπε, 28 πλήρωσαν το ύψιστο τίμημα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ασφάλεια στην Κύπρο.

«Αυτό είναι μάλλον και το πιο στενό μέρος της σχέσης μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όλα τα υπόλοιπα θετικά που αναπτύσσονται αναφύονται από την κοινή ιστορία των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο που παίζει ο Καναδάς ως ενεργειακή δύναμη.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον ομόλογό μου», είπε, «προσφέραμε την υποστήριξή της Κυβέρνησής μας για όσα έχουμε μάθει όσον αφορά την αντιμετώπιση ευαίσθητων δικαιοδοσιών, όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά είμαστε ομοσπονδία στον Καναδά, οπότε έχουμε σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση των επαρχιών μας και των εδαφών μας όσον αφορά τους φυσικούς πόρους από τις ακτές μας».

Προσφέραμε, ανέφερε, «την πλήρη υποστήριξή μας» όσον αφορά στις γνώσεις μας που αποκτήσαμε μέσω των προσπαθειών και λαθών που κάναμε.

Θεωρώ επίσης, είπε ο κ. Baird, «ότι η καναδική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης ευκαιρίας για το οικονομικό μέλλον της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται στην Κύπρο ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών

Μόσχα: Προσκάλεσε τον Κασουλίδη για επίσημη επίσκεψη   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κ.Ε.: Μπορεί να δείτε σύντομα τον κ. Νετανιάχου στην Κύπρο και σίγουρα όχι για τις εκλογές
  2. «Διακήρυξη της Λευκωσίας» στην 5η Τριμερή Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου και στο «βάθος»... τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ [vids, pics]
  3. Φυσικό αέριο: Διαπραγματεύσεις για αγωγό από «Αφροδίτη» προς Αίγυπτο [vid]
  4. Νικόλας Παπαδόπουλος: Σε τέλμα η ενεργειακή πολιτική
  5. Υφυπουργός κρύφτηκε σε… πορτ- μπαγκάζ για να συναντήσει τον Φιλανδό πρωθυπουργό!
  6. Την γραπτή πρόταση του ΥΠΟΙΚ αναμένουν ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ