What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

04.04.2013 | 22:20
Τελευταία ενημέρωση: 04.04.2013 | 22:50

Μικρή μη κυβερνητική οργάνωση καρφώνει οικονομικά σκάνδαλα και φορολογικούς παραδείσους σε 48 χώρες!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Δυόμισι εκατομμύρια κρυφά αρχεία που αφορούν 48 χώρες είναι η τεράστια δημοσιογραφική έρευνα που έφερε στο φως μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα τα οποία συνδέονται με φορολογικούς παραδείσους!

 Το γεγονός αυτό δεν θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ χωρίς τη βοήθεια μιας μικρής μη κυβερνητικής οργάνωσης και ενός μυστηριώδους δέματος που έλαβε ο Διευθυντής της με το ταχυδρομείο.

Ο καταρράκτης των αποκαλύψεων που αφορούν συγγενείς και στενούς συνεργάτες γνωστών πολιτικών ανά τον κόσμο ξεκίνησε από ένα σκληρό δίσκο γεμάτο με στοιχεία.

Το δίσκο αυτό τον παρέλαβε πριν από 18 μήνες ο Τζέραρντ Ράιλ, Διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists, ΙCIJ).

Την εποχή εκείνη ο κ. Ράιλ εργαζόταν στην Αυστραλία και είχε μόλις ολοκληρώσει μια έρευνα για μια μεγάλη οικονομική απάτη.

Δηλώνοντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου τα εξής: "Τα δεδομένα ήταν σχεδόν αδύνατον να διαβαστούν. Ο υπολογιστής μου κολλούσε συνεχώς. Υπήρχαν πολλά ονόματα ανθρώπων απ' όλο τον κόσμο, που δεν μου έλεγαν τίποτα".

Παρόλα αυτά όμως ο ίδιος στη δήλωσή του δεν διευκρίνισε το πότε ακριβώς έλαβε το μυστηριώδες, πολύτιμο δέμα. Το ένστικτό του όμως του έλεγε ότι επρόκειτο για κάτι το πολύ σοβαρό.

Λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2011, ο κ. Ράιλ έφυγε από την Αυστραλία με σκοπό να μεταναστεύσει στην Ουάσινγκτον όπου και ανέλαβε Επικεφαλής της Σύμπραξης Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων (ICIJ), μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1997 με στόχο να συντονίζει το έργο των δημοσιογράφων, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα διαφθοράς.

"Πάντα είχα στο νου μου να ζητήσω βοήθεια από δημοσιογράφους ανά τον κόσμο. Δεν αρκούσε να κάτσω κάτω και να γράψω", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βασιζόμενος στο μοντέλο του ιστοτόπου WikiLeaks που είχε δημοσιοποιήσει απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα, ο κ. Ράιλ απευθύνθηκε σε πολλές μεγάλες εφημερίδες όπως Γκάρντιαν, Μοντ, Ουάσινγκτον Ποστ κ.ά. με σκοπό να τον βοηθήσουν να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του και να σταθμίσει αν υπήρχε ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη ώστε να συντονίσει μια έρευνα, η οποία διήρκησε 15 ολόκληρους μήνες.

"Δεν αρκούσε να καθίσουμε κάτω και να γράψουμε ένα άρθρο. Τα θέματα αυτά είναι απίστευτα σύνθετα και έπρεπε να βρούμε το πλαίσιο των γεγονότων", προσθέτοντας ότι ορισμένες έρευνες, κυρίως στην Ιαπωνία, δεν κατέληξαν πουθενά.

Η έκκληση στις μεγάλες εφημερίδες έγινε και για λόγους ανάγκης. Η ICIJ απασχολεί μόνο τρεις μισθωτούς εργαζόμενους, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να χειριστούν έναν όγκο πληροφοριών 160 φορές μεγαλύτερο από αυτόν που είχε συλλέξει το WikiLeaks.

Επίσης, η ICIJ βοηθήθηκε από μια αυστραλιανή εταιρεία που της χορήγησε δωρεάν ένα λογισμικό για την ανάγνωση και την αποκρυπτογράφηση σύνθετων δεδομένων.

Ο κ. Ραίλ θυμάται ότι επικοινώνησε μαζί τους και τους είπε: “μην με ρωτήσετε γιατί το χρειάζομαι, θα δεχόσασταν να μου το δώσετε;", τονίζοντας ότι η οργάνωσή του δεν είχε τα μέσα να πληρώσει ένα τέτοιο λογισμικό.

Ο Τζέραρντ Ράιλ ήξερε ότι είχε μπροστά του άλλο ένα σημαντικό εμπόδιο: να συντονίσει και να φροντίσει να συνεργαστούν πολλοί δημοσιογράφοι και ερευνητές ταυτόχρονα. "Δεν είναι κάτι που το κάνουμε συχνά. Προτιμάμε να δουλεύει ο καθένας μόνος του και να φυλάει τα μυστικά του".

Ο Διευθυντής της ICIJ βεβαίωσε ότι αναμένονται κι άλλες αποκαλύψεις, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά το ρόλο του "εισαγγελέα" ενώ δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα ξεκινήσουν έρευνες.

Και καταλήγει στα εξής: "Η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε το κοινό για τα γεγονότα που δεν γνωρίζει. Αυτό που θα κάνουν οι αρχές στη συνέχεια δεν μας αφορά".

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γνωστός πλαστικός με ''μαύρα'' 2 εκ.ευρώ και ο άνεργος με Porche και μηχάνημα τήξης χρυσού στην Ελλάδα

Πρόστιμο 340 εκατ. ευρώ στη Dolce & Gabbana

Λεμεσός: Η φοροδιαφυγή "κάρφωσε" χρυσοχόο με κλεμμένα χρυσαφικά


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Απιστούν εύκολα... πολιτικοί, γιατροί και δικηγόροι
  2. Αυτεπάγγελτη έρευνα για το διεθνές «ρεζιλίκι» σε βάρος της συζύγου του Λουίς Κάρλος
  3. Τουρκία: Σκάνδαλο με «μυστικές» εγκυμοσύνες έφηβων κοριτσιών
  4. Με ρεκόρ αριθμό συμμετοχών και Τραμπ το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
  5. Έρευνα για το θρησκευτικό κολέγιο στη Μια Μηλιά και παρέμβαση Ακιντζί
  6. Νέες αποκαλύψεις! «Καίει» τον Νετανιάχου ο γιος του