What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

05.04.2013 | 08:52
Τελευταία ενημέρωση: 05.04.2013 | 08:57

Καμπανάκι για καρδιακό η ανδρική φαλάκρα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αυξάνεται ο κίνδυνος όταν πέφτουν τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού 

Οι άνδρες που αποκτούν φαλάκρα, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, από ότι οι συνομήλικοί τους που διατηρούν όλα τα μαλλιά τους, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη συμπέρανε ότι ο κίνδυνος ισχύει κυρίως για όσους τα μαλλιά τους αραιώνουν στην κορυφή του κεφαλιού και όχι τόσο για αυτούς που εμφανίζουν αραίωση στους κροτάφους και στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον Δρ. Τομοχίντε Γιαμάντα ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 37.000 ανδρών και διαπίστωσαν ότι οι φαλακροί που ήδη έχουν χάσει τα περισσότερα μαλλιά τους είναι κατά 32% πιθανότερο να πάθουν στεφανιαία νόσο.

Ειδικότερα για τους άνδρες κάτω των 55-60 ετών, ο αυξημένος κίνδυνος των φαλακρών ανδρών για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου ανέρχεται στο 44%. Γενικότερα, όσον αφορά οποιαδήποτε καρδιοπάθεια, οι φαλακροί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της φαλάκρας, μόνο όμως όταν αυτή αφορά την κορυφή του κεφαλιού. Αντίθετα, η αραίωση των μαλλιών στους κροτάφους φαίνεται να αυξάνει λίγο τον καρδιολογικό κίνδυνο.

Πάντως οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο κίνδυνος των φαλακρών για καρδιοπάθεια είναι μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο εξαιτίας του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της υψηλής πίεσης και της υψηλής χοληστερίνης.

Ο Γιαμάντα ανέφερε ότι ιδίως οι νεότεροι άνδρες που αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού τους, θα πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους (υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση κ.α.), ώστε να φροντίσουν για την καλή υγεία της καρδιάς τους. Από την άλλη, όπως είπε, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν ότι κάθε φαλακρός άνδρας θα πρέπει να επισκεφτεί επειγόντως τον καρδιολόγο.

Προς το παρόν, είναι ασαφές γιατί υπάρχει αυτή η σχέση ανάμεσα στην φαλάκρα και στην καρδιοπάθεια. Ορισμένες πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η φαλάκρα αποτελεί ένδειξη για αυξημένη ινσουλινο-αντίσταση (πρόδρομο σημάδι διαβήτη), για χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό ή για αυξημένη ευαισθησία στην ορμόνη τεστοστερόνη, όλοι παράγοντες που, άμεσα ή έμμεσα, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η απώλεια των μαλλιών είναι ένα συχνό φαινόμενο στον ανδρικό πληθυσμό διεθνώς. Οι μισοί άνδρες έχουν πιο αδύνατες τρίχες μαλλιών έως τα 50 τους και το 80% εμφανίζουν κάποια απώλεια τριχών έως την ηλικία των 70 ετών.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα καρύδια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

10 Μύθοι για τον σακχαρώδη διαβήτη

Φάτε ψάρια - Τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Οι τελευταίες εξελίξεις για την υγεία του
  2. Καμπούλ: Καλά στην υγεία τους οι δύο Έλληνες που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ολοκληρωμένο και επιμελώς σχεδιασμένο το όραμα μας για την υγεία
  4. Πότε η ανδρική στύση δεν έχει καμία σχέση με… το σεξ
  5. «Από τα 25 μου σχεδόν είμαι χωρίς μαλλιά, όταν μου πέφτανε…»
  6. Καρδιά: Φαλάκρα και γκριζάρισμα συνδέονται με πολύ αυξημένο κίνδυνο!