What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

05.04.2013 | 18:22
Τελευταία ενημέρωση: 05.04.2013 | 23:58

Σειρά της ΕΤΥΚ να σύρει το χορό των ενστάσεων στο κούρεμα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Αίτημα για μπλοκάρισμα του κουρέματος των καταθέσεων της Τρ. Κύπρου, υπέβαλε σήμερα η ΕΤΥΚ
-Χαμένη από χέρι η προσφυγή μετά την σημερινλη απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριού
-Στόχος της ενέργειας της ΕΤΥΚ, είναι να κερδηθεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης

Αγωγή για Προσωρινό Διάταγμα του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού, θα κατατεθεί τη Δευτέρα και για τη Λαϊκή, σύμφωνα με δηλώσεις στο newsit.com.cy του προέδρου της ΕΤΥΚ Λοίζου Χατζηκωστή.

Απώτερος στόχος της ενέργειας των δικηγόρων της ΕΤΥΚ, είναι να κερδηθεί χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας, καθώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να διασφαλιστεί το 100% του ποσού των ταμείων.

Χαμένη από χέρι η προσφυγή

Η απόφαση σήμερα του Ανώτατου Δικαστήριού, προδιαγράφει και την τύχη που θα έχει η προσφυγή της ΕΤΥΚ.
Το Ανώτατο άναψε σήμερα το πράσινο για να προχωρήσει το κούρεμα στις δύο τράπεζας, ακυρώνοντας την ισχύ των προσωρινών διαταγμάτων που μπλόκαραν την υλοποίηση των αποφάσεων για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και κούρεμα καταθέσεων στη Τράπεζα Κύπρου.

Αγωνία για το ύψος του κουρέματος

Ο κ. Χατζηκωστής απέφυγε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε για το ύψους του κουρέματος των καταθέσεων αν θα κυμαίνεται στο 40 ή 50% λέγοντας ότι «ακούγονται διάφορα ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη το ακριβές ποσοστό».

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε σήμερα ότι «η κυβέρνηση από την αρχή ήθελε και για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και για λόγους αρχής, να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα Ταμεία Προνοίας μετά από αυτό που συνέβη στη Λαϊκή Τράπεζα και εν μέρει και στην Τράπεζα Κύπρου».
Στόχος να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο ποσό

Παράλληλα εξήγησε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε, μέσα από το πρόγραμμα των €10 δις, να εξασφαλίσει τα Ταμεία Προνοίας που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα με τον ίδιο τρόπο που ήταν εξασφαλισμένα στην Τράπεζα Κύπρου. Θα τύχουν ακριβώς της ίδιας μεταχείρισης.

Επιπλέον, είπε «η κυβέρνηση ήθελε με κάθε τρόπο, το κούρεμα που θα υφίσταντο τα Ταμεία που ήταν κατατεθειμένα και στις δύο τράπεζες, να ανταποδοθεί με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Είναι αυτό το σχέδιο που διαπραγματεύεται και διαβουλεύεται ο Υπουργός Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Κληθείς να διευκρινίσει αν το κούρεμα που θα υποστούν τα Ταμεία Προνοίας θα ανταποδοθούν με ποσό που θα καλύψει η κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο όπου αυτό που θα χαθεί θα αναπληρωθεί με μετοχές. Θα υπάρξουν επιλογές εκεί και αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο έρχεται να συμπληρώσει αυτή την ανταπόδοση με συγκεκριμένους τρόπους.

Η φιλοσοφία βασίζεται στο να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εργαζομένων».

Αυτούσια η αίτηση αγωγής:

Αγωγή και Προσωρινό Διάταγμα Ταμείου Προνοίας Προσωπικού Τραπέζης Κύπρου

Σήμερα 05/04/2013 η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κυρία Λένα Δημητριάδου - Ανδρέου εξέδωσε, στα Πλαίσια της Αγωγής Αρ. 2243/13, μετά από μονομερή αίτηση του Δικηγορικού Γραφείου Λ. Παπαφιλίππου & Σία Δ.Ε.Π.Ε. δικηγόρων του Ταμείου Προνοίας Προσωπικού Τραπέζης Κύπρου (το «Ταμείο»), Προσωρινό Διάταγμα με το οποίο:

1.απαγορεύει στους Εναγόμενους Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λιμιτεδ και/ή στον κ. Ντίνο Χριστοφίδη, Ειδικό Διαχειριστή της εν λόγω Τράπεζας, και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως Αρχή Εξυγίανσης, όπως μειώσουν ή μετατρέψουν ή μηδενίσουν ή με άλλο τρόπο επέμβουν επί των λογαριασμών που το Ταμείο έχει στην Τράπεζα Κύπρου, και

2.αναστέλλει την εφαρμογή του περί Διάσωσης με Ίδια Μέσα της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρείας Λτδ. Διατάγματος του 2013, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, αναφορικά με τους εν λόγω λογαριασμούς,

3.απαγορεύει στον Εναγόμενο Έφορο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών από του να λάβει οποιαδήποτε απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση ή εκκαθάριση του Ταμείου λόγω μηδενισμού ή μετατροπής των ως άνω λογαριασμών αυτού κατ΄εφαρμογή του Διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,

μέχρι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου ή μέχρι νεωτέρας διαταγής του Δικαστηρίου. Το Προσωρινό Διάταγμα είναι επιστρεπτέο στις 10/04/2013 και ώρα 09.00.

Σημειώνεται ότι, μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης Αγωγής το Ταμείο αξιώνει διατάγματα, δηλώσεις του Δικαστηρίου και αποζημιώσεις 390 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ στην βάση, μεταξύ άλλων, των ακολούθων:

1.Ότι ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013 (Ν. 17(Ι)/2013) είναι αντισυνταγματικός καθότι παραβιάζει τα άρθρα 1Α, 6, 9, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 33 και 35 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, , το άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άρθρα 6, 13, 14 και 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και τα άρθρα 1, 15, 16, 17, 20, 21, 45 και 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.Ότι οι Εναγόμενοι έχουν παραβεί τα εκ του νόμων και κανονισμών απορρεόντων καθηκόντων τους κατά την άσκηση των εργασιών τους υπό την, μεταξύ άλλων, εποπτική τους ιδιότητα.

Ρεπορτάζ:Ηρώ Ευθυμίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν σταματάει εδώ η έρευνα για τη Λαϊκή Τράπεζα

Πρόταση για διασφάλιση των €900εκ των Ταμείων Προνοίας

Προσφυγές στο Ανώτατο: Προθεσμία δέκα ημερών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στη φυλακή ανώτατο στέλεχος της UNICEF – Βίαζε για χρόνια 12χρονο αγόρι
  2. Ανώτατο: Επιφυλάσσεται για απόφαση στην προσφυγή του Α. Μιχαηλίδη για τη βουλευτική έδρα Λεμεσού
  3. Martens Center: Έτσι φτάσαμε από το «κούρεμα» στο κυπριακό «success story»
  4. Το Ανώτατο θα αποφασίσει αν το πόρισμα των ανακριτών θα δοθεί στην υπεράσπιση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας
  5. Τράπεζα Κύπρου: Αναπληρώνει τη ζημιά ταμείων προνοίας για εν ενεργεία υπαλλήλους
  6. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: «Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων δεν λήφθηκε υπόψη»