What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

05.04.2013 | 18:35
Τελευταία ενημέρωση: 05.04.2013 | 22:27

Δίκη Μαρί: Απολογήθηκαν αρνούμενοι τα πάντα Αργυρού και Νικολάου – Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Τον Αρχηγό της Ε.Φ και τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη «καρφώνει» ο Αργυρού
-"Δεν κλήθηκα σε καμία άλλη σύσκεψη για το θέμα, ούτε και μου κοινοποιήθηκε πρακτικό τέτοιας σύσκεψης"
-Ευθύνες στην Ε.Φ επέρριψε ο πρώην, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου.

Τον Αρχηγό της Ε.Φ και τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη «καρφώνει» με τη δήλωση άνευ όρκου που ανέγνωσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο πρώην Υπαρχηγός της ΕΦ Σάββας Αργυρού στη δίκη για την τραγωδία στο Μαρί.

Όπως ανέφερε, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισπίκας και ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης χειρίζονταν το θέμα του φορτίου χωρίς να τον ενημερώνουν για τις συσκέψεις και δεν ήταν αρμόδιος για λήψη αποφάσεων.

Ο Σάββας Αργυρού ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 09 στο ΓΕΕΦ, ανέφερε ότι κατάλαβε ότι είχε ήδη ληφθεί πολιτική απόφαση για τη διαχείριση του φορτίου και ότι ο Αρχηγός χειριζόταν το όλο θέμα. Ο ίδιος επέβλεψε, λόγω απουσίας του Αρχηγού την ασφαλή εκφόρτωση των κοντέινερ στη Ναυτική Βάση και όπως είπε ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που ασχολήθηκε με το θέμα του φορτίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην δήλωση του «δεν κλήθηκα σε καμία άλλη σύσκεψη για το θέμα, ούτε και μου κοινοποιήθηκε οποιοδήποτε πρακτικό τέτοιας σύσκεψης. Εγώ απλά εκτέλεσα την αποστολή που μου ανατέθηκε στην σύσκεψη της 12.2.2009 για μεταφορά του φορτίου στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ξεκαθάρισε, πως ποτέ του δεν ρωτήθηκε ούτε του ζητήθηκε να εκφράσει άποψη για την απόφαση κατάσχεσης και εκφόρτωσης του φορτίου στην Κύπρο, που ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Ευθύνες στην Εθνική Φρουρά επέρριψε ο τελών σε διαθεσιμότητα, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου.

Κατηγόρησε ανοιχτά τους στρατιωτικούς και τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη για απόκρυψη του κινδύνου που ελλόχευαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια.

Στην ένορκη κατάθεση του που ανέγνωσε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, ανέφερε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ο ίδιος προσωπικά δεν είχαν καμία ανάμειξη στη διαδικασία μεταφοράς και επιλογής του χώρου εγκατάστασης των εμπορευματοκιβωτίων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν κλήθηκε ποτέ για απόψεις ή οποιασδήποτε μορφής ενημέρωση σε ότι αφορά την εγκατάσταση των εμπορευματοκιβωτίων στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί το 2009 μέχρι τις 6/7/2011.

Η Ε.Φ δεν δέχεται την ανάμειξη της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν κλήθηκε ποτέ να συνοδεύσει τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από το Λιμάνι της Λεμεσού στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου. Όπως είπε σε καμία περίπτωση μεταφοράς και αποθήκευσης πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς, δεν ενημερώνεται για να συμβάλει η Πυροσβεστική υπηρεσία, αφού «ουδέποτε δέχεται η Εθνική Φρουρά ανάμειξη της Πυροσβεστικής ούτε για τη μεταφορά αλλά ούτε και για την αποθήκευση των πυρομαχικών διότι τόσο η μεταφορά όσο και η αποθήκευση γίνεται με βάση τις πάγιες διαταγές της Ε.Φ που αφορούν τη μεταφορά, φύλαξη και αποθήκευση πυρομαχικών εντός των στρατοπέδων».

Ο κ. Νικολάου επισήμανε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι η δική του εμπλοκή στην υπόθεση έγινε στις 5/7/2011, 6 μόλις μέρες πριν την φονική έκρηξη όταν κλήθηκε μαζί με άλλους στην Ναυτική Βάση για επιτόποια επιθεώρηση του αλλοιωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος εισηγήθηκε μέτρα πυρασφάλειας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Μαρί: Στο στόχαστρο του Παπακώστα οι πρώην Αρχηγοί της Ε.Φ

Δίκη Μαρί: Κατακεραύνωσε Δημήτρη Χριστόφια και Γεώργιο Γεωργιάδη ο Παπακώστας

Δίκη Μαρί: Αντιστρέφει τα πυρά ο Μάρκος Κυπριανού

Δίκη Μαρί - Κόλαφος ο Μάρκος Κυπριανού στην απολογία του

Εξοργίστηκε ο Χριστόφιας από ερώτηση δημοσιογράφου για το Μαρί– «Η επαναφορά αυτή δεν σε τιμά» (video)   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τραγωδία Ιράν: Ανατρέπονται τα δεδομένα! Το αεροπλάνο που συνετρίβη δεν έχει εντοπιστεί ακόμα!
  2. Τραγωδία στο Ιράν! Δεκάδες οι νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους
  3. Τραγωδία στο Ιράν! Συνετρίβη αεροσκάφος με 60 επιβάτες
  4. Πάφος: Πίσω από τα σίδερα της φυλακής 40χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τραυματισμό 16χρονου
  5. Εξελίξεις στη δίκη Astrasol - Έφεση για 16 λόγους!
  6. Αναβολή στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ