What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

05.04.2013 | 18:47
Τελευταία ενημέρωση: 05.04.2013 | 18:59

Οι φορολογικοί παράδεισοι που έκαναν την ζωή τους κόλαση! Το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα πάνω από 40% από τις offshore!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Οι offshore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή λέει ο Γιώργος Σούρλας!
- Αποκαλυπτικά στοιχεία είχαν παρουσιασθεί σε ημερίδα μόλις πριν από λίγες ημέρες!
- Οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμα και το 500%
- Επιχειρηματίας για προμήθεια μηχανημάτων αξίας 3 δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω οffshore τιμολόγιο 6 δισ. δραχμών και πήρε επιδότηση τρία 3 δισ. δρχ! 

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει στην δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Γ. Σούρλας, με αφορμή την δημοσιογραφική έρευνα που έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για τις offshore εταιρείες.

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η διεθνής δημοσιογραφική έρευνα και τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για τη δράση των offshore εταιρειών έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα αναφέρθηκαν σε ημερίδα που έγινε στη Βουλή στις 27.03.2013, την οποία συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι offshore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή, όταν παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας των μετόχων-ιδιοκτητών τους (beneficial owners) και δεν επιβάλλεται καν έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς, ενώ μέσω των εξωχώριων εταιρειών επιτυγχάνεται:

α) Η φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις offshore εταιρείες,
β) Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
και γ) Η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις, όταν μάλιστα από επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα προέκυψε ότι οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμα και το 500%».

Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστική περίπτωση, κατά την οποία επιχειρηματίας για προμήθεια μηχανημάτων αξίας 3 δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω της offshore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο 6 δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση τρία 3 δισ. δρχ. καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. δρχ. σε βάρος του Δημοσίου.

Βάσει στοιχείων που κατατέθηκαν, κατά τις εργασίες επίμαχης ημερίδας, προέκυψε ότι «από τις δράσεις των offshore εταιρειών στην Ελλάδα, η απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε ποσοστό της τάξεως του 40% και πλέον του Δημόσιου χρέους της χώρας μας».

Κατόπιν αυτών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προτείνεται:

«1) Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω offshore εταιρειών.

2) Να φορολογούνται οι Έλληνες-μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους, που προκύπτει από δραστηριότητα offshore εταιρειών.

3) Στην αγορά ακινήτων και στις προμήθειες του Δημοσίου, από offshore εταιρείες, να θεσπιστεί υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη-μετόχου της εταιρείας.

4) Στις εισαγωγές προϊόντων, να θεωρείται νόμιμο το τιμολόγιο που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore».

Τέλος, ο κ. Σούρλας, επισήμανε ότι «οι offshore εταιρείες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε αυτή τη χρονική περίοδο της μεγάλης κρίσης, όταν ορισμένοι πλουτίζουν και οι πολλοί πένονται, ενώ προκαλούν έντονα αισθήματα αγανάκτησης στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν τη φορολογική συνείδηση και καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας». 

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκάλυψη δικτύου – μαμούθ παγκοσμίου δικτύου φοροφυγάδων και off shore εταιρειών

Γνωστός πλαστικός με ''μαύρα'' 2 εκ.ευρώ και ο άνεργος με Porche και μηχάνημα τήξης χρυσού στην Ελλάδα

Η τρόικα κατέφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου - Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έδωσε το στίγμα για την αποτυχία συμφωνίας

Ελλάδα: Ποινικές διώξεις για το πόθεν έσχες πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σκάνδαλο Novartis: Τι δηλώνουν οι εισαγγελείς διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση
  2. Novartis - Αβραμόπουλος: Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;
  3. Σκάνδαλο Novartis: Θα ανοίξουν λογαριασμοί στην Κύπρο
  4. Σκάνδαλο Novartis: Οι 2 Έλληνες Πρωθυπουργοί, η απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους στο Χίλτον και οι κυπριακές off shore
  5. Αυτοί είναι οι μισθοί κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων
  6. Για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την ΕΥΚ κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία