What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

05.04.2013 | 22:46
Τελευταία ενημέρωση: 06.04.2013 | 17:48

Σλοβένος τραπεζίτης: Ο τρόπος που χειρίστηκαν το πρόβλημα της Κύπρου ηταν εντελώς εσφαλμένος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ο Φραντς Άρχαρ δήλωσε επίσης ότι εκτιμά πως η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς δανεισμού, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας πρέπει να δράσει το ταχύτερο για να βοηθήσει τον τραπεζικό της τομέα,

 Ο τρόπος με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές χειρίστηκαν την κρίση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο υπήρξε «εντελώς εσφαλμένος», εκτίμησε ο επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Σλοβενίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα.

Η ευρωζώνη συνήψε τον περασμένο μήνα με την Κύπρο μια δανειακή σύμβαση ύψους 10 δισεκ. ευρώ, που όμως συμπεριέλαβε τον όρο οι αποταμιευτές στις κυπριακές τράπεζες οι καταθέσεις των οποίων δεν είναι ασφαλισμένες βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου —ήτοι όσες καταθέσεις υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ— να συμβάλλουν στη λεγόμενη ‘διάσωση εκ των έσω’ (bail-in) των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Αρχικά η πρόταση προέβλεπε την επιβολή ενός έκτακτου τέλους σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και εκείνες που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

«Νομίζω ότι διαπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Άρχαρ, πρώην διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης του χρηματοοικονομικού τομέα.

«Από την μία πλευρά, προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, με τρεις πυλώνες και ασφάλιση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά οι ίδιοι άνθρωποι την απορρίπτουν στην περίπτωση μιας μικρής χώρας, με έναν μεγάλο τραπεζικό τομέα έστω».

Ο Άρχαρ είπε ότι διαπράχθηκε ένα «επικοινωνιακό λάθος» από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του Γιούρογκρουπ, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει τον Μάρτιο, προκαλώντας σάλο, ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν λύσεις σε τραπεζικές κρίσεις όπως αυτή που επελέγη στην Κύπρο και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, «τα πάντα σχετίζονται με την πίστη και με τον φόβο», επισήμανε ο Άρχαρ.

Η νέα σλοβένικη κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Άλενκα Μπράτουσεκ ανέλαβε τα καθήκοντά της την 20ή Μαρτίου, αφού η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση απώλεσε την εμπιστοσύνη της βουλής εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Οι αρχές στη Λιουμπλιάνα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν, ως το Σεπτέμβριο αυτού του έτους, μια ‘κακή τράπεζα’, η οποία θα απορροφήσει όλες τις επισφάλειες από το ενεργητικό των σλοβένικων πιστωτικών ιδρυμάτων και θα επιτρέψει την έναρξη μιας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του τομέα.

«Πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει το συντομότερο δυνατόν από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη, ιδίως σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και την ‘κακή τράπεζα’, αυτό θα έστελνε το καλύτερο δυνατό μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή αναλαμβάνουμε δράση, δεν μιλάμε απλώς», είπε ο Άρχαρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βελγική La Libre: «Πληρώνει την απειρία του ο Ντάισελμπλουμ»

Ιρλανδή Υπουργός ξεκαθαρίζει: «Λάθος η απόφαση για την Κύπρο»

Γαλλική κυβέρνηση: Το σχέδιο διάσωσης είναι ένα λάθος   Διαδώστε αυτό το άρθρο