What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

06.04.2013 | 13:41
Τελευταία ενημέρωση: 06.04.2013 | 13:52

Αυτός είναι ο χάρτης των ελληνικών offshore – Από τις 107 το κράτος γνωρίζει μόνο τις 4!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Το κέντρο της Αθήνας «παράδεισος» για τις offshore
- 33 έχουν δηλώνει έδρα το κέντρο της Αθήνας και 10 το Κολωνάκι
- Η Γλυφάδα τα πρωτεία από τις περιοχές των νοτίων προαστίων
- 14 οι offshore στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες στο Ωραιόκαστρο
- Νέες αποκαλύψεις: Μετά τη Deutsche Bank και γαλλικές τράπεζες στο... κόλπο της φοροδιαφυγής
- Έλληνες πίσω από offshore που είχε «καλύψει» τη BNP Paribas

Εκατοντάδες offshore εταιρείες έχουν δημιουργηθεί σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Από αυτές, οι 107 συνδέονται με την Ελλάδα. Πως; Έχουν έδρα την Ελλάδα! Αλλά μόλις οι τέσσερις είναι γνωστές στο ελληνικό κράτος και είναι εγγεγραμμένες στη λίστα αλλοδαπών εταιρειών του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η εφημερίδα “Τα Νέα”, που μετέχει στην έρευνα της από τη Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, αποκαλύπτει σήμερα το χάρτη των ελληνικών offshore. Οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι γνωστοί. Γνωστές είναι μόνο οι διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι εταιρείες.

Από τις 13 offshore εταιρείες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους μόνο οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός Αττικής. Οι περισσότερες offshore εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας: στην πλατεία του Κολωνακίου στις οδούς Πανεπιστημίου, Σοφιανού, Τροίας, Παπαδιαμαντοπούλου, Βασιλίσσης Σοφίας και στη Λεωφόρο Συγγρού.

Από τις 33 offshore, οι μέτοχοι ή διαχειριστές των οποίων βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, οι 10 είναι στο Κολωνάκι. Τα συνδεόμενα φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν διεύθυνση στην Αθήνα κατά κύριο λόγο προέρχονται από δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, αλλά και από σχολή χορού, ναυτιλιακή εταιρεία, ακόμα και από επιτροπή της ΕΥΔΑΠ, γράφουν “Τα Νέα”.

Στον Πειραιά εντοπίζονται πρόσωπα που μετέχουν σε 11 offshore και όλα έχουν σχέση με εφοπλιστικά γραφεία και ναυτιλιακές εταιρείες.
Στα νότια προάστια, τα πρωτεία κατέχει η Γλυφάδα όπου βρίσκονται φυσικά πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται σε 9 άγνωστες στις φορολογικές Αρχές υπεράκτιες εταιρείες. Ανάμεσά τους, γνωστοί παράγοντες από τον εφοπλιστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ξεχωρίζει επιχειρηματίας του οποίου η εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και το όνομά του φιγουράρει στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Μετέχοντες σε τρεις offshore έχουν δηλώσει διεύθυνση στη Βούλα - εκ των οποίων δύο είναι ιδιοκτήτες εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών -, ενώ άλλες δύο υπεράκτιες σχετίζονται με πρόσωπα στο Ελληνικό.

Από τα βόρεια προάστια, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συνδεόμενων φυσικών προσώπων με άγνωστες offshore εντοπίζονται σε Μαρούσι, Κηφισιά και Εκάλη, όπου έχουν δηλωθεί διευθύνσεις που σχετίζονται με 5, 3 και 2 υπεράκτιες αντιστοίχως. Τα πρόσωπα αυτά είναι γνωστοί επιχειρηματίες και κοσμικοί.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έντονη παρουσία μετεχόντων σε offshore υπάρχει στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί εντοπίζονται 14 πρόσωπα και διευθύνσεις που σχετίζονται με υπεράκτιες εταιρίες.
Μέτοχοι offshore εταιριών εντοπίζονται επίσης στο Φαληράκι της Ρόδου, στον Άνω Τοξότη Ξάνθης, στον Ελαιώνα Διακοφτού και στον Παπάδο του Δήμου Γέρας στη Μυτιλήνη.

Οι Έλληνες που άνοιξαν offshore με την κάλυψη της BNP Paribas

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι αποκαλύψεις για τις offshore εταιρείες στις βρετανικές Παρθένους Νήσους διαδέχονται η μια την άλλη.

Εκτιμάται ότι σε offshore εταιρίες στους φορολογικούς παραδείσους έχουν «κρυφτεί» συνολικά 25 τρισεκατομμύρια ευρώ, γράφουν σήμερα “Τα Νέα”, που συμμετέχουν στη διεθνή έρευνα. Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται από τη Monde, που γράφει πως εκτός από τη Deutsche Bank, που αναδεικνύεται... βασίλισσα της φοροδιαφυγής, μπλεγμένες είναι και δυο μεγάλες γαλλικές εταιρίες, η BNP Paribas και η Gredit Agricole.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι δυο γαλλικές εταιρείες επέβλεψαν στα τέλη του ’90 και στις αρχές του 2000 τη δημιουργία πολλών offshore εταιρειών στις Παρθένους Νήσους, τις νήσους Σαμόα και στη Σιγκαπούρη.

Η BNP Paribas ισχυρίστηκε πως οι λογαριασμοί που ανοίχτηκαν ανήκαν σε πελάτες της από την Ασία και ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχαν Ευρωπαίοι. Αλλά η έρευνα έδειξε, σύμφωνα πάντα με τη Monde, πως οι μέτοχοι της offshore που είχε δημιουργηθεί ήταν Έλληνες, ένας εκ των οποίων εγγονός γνωστού εφοπλιστή.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι φορολογικοί παράδεισοι που έκαναν την ζωή τους κόλαση! Το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έσοδα πάνω από 40% από τις offshore!

Αποκάλυψη δικτύου – μαμούθ παγκοσμίου δικτύου φοροφυγάδων και off shore εταιρειών

Γνωστός πλαστικός με ''μαύρα'' 2 εκ.ευρώ και ο άνεργος με Porche και μηχάνημα τήξης χρυσού στην Ελλάδα
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πτήση θρίλερ για Airbus A320! Επιστρέφει Αθήνα
  2. Υπόθεση Novartis: Το FBI στέλνει ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία για Offshore
  3. Χειροπέδες σε 38χρονο για κλοπή λογισμικού από εταιρεία
  4. Επέστρεψε ο τρόμος στην Ευρώπη! Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείριση στις Βρυξέλλες
  5. Σεισμός: Τέσσερις δονήσεις μέσα στη νύχτα σε Κρήτη, Πάτρα, Ζάκυνθο και Σποράδες
  6. Μέρκελ: Ελλάδα και «Μακεδονία» πολύ κοντά σε λύση του ονόματος