What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

07.04.2013 | 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 07.04.2013 | 16:01

Η τρόικα ΤΩΡΑ στο Μαξίμου, στο κόκκινο η αγωνία για τα ανοιχτά μέτωπα - Τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς στους δανειστές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Με ανοιχτά ζητήματα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται με τους εκπροσώπους της Τρόικας
- Στο τραπέζι τα θέματα "αγκάθια": συγχώνευση Εθνικής - Eurobank και απολύσεις στο Δημόσιο
- Εκτιμάται πως δε θα υπάρξει σήμερα τελική συμφωνία
- Σαμαράς στους δανειστές: Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί άλλα μέτρα
- Στη συνάντηση παίρνουν μέρος ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρ. Σταϊκούρας

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως αυτό αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Κυβέρνησή του. Εξάλλου, θα ζητήσει, με την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων νέων ανθρώπων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι απολύσεις από το Δημόσιο, οι ενστάσεις της Τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το χαράτσι παραμένουν τα μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικας. Και οι δύο πλευρές έχουν αποδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να βρεθεί μία «μέση οδός».

Σε ότι αφορά το χαράτσι, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η Τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, και σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, η Τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις! Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η Τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η Τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά με Τρόικα

Ο δραματικός διάλογος Στουρνάρα – τρόικας: Αν θέλετε κι άλλα μέτρα, να πάτε στον Τσίπρα!

Κοντά σε λύση για την συγχώνευση Εθνικής - Eurobank; - Τρόικα: προχωρήστε την αλλά εμείς άλλα λεφτά δεν δίνουμε   Διαδώστε αυτό το άρθρο