What's hot? ΑΟΖ· ENI· ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ· ΤΡΑΜΠ·

INFO

07.04.2013 | 20:02
Τελευταία ενημέρωση: 07.04.2013 | 20:10

Κρίση στην Κύπρο: Δεν Μπορώ να Πληρώσω το Δάνειό μου. Τι να κάνεις.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με την επερχόμενη «εξυγίανση» (κλείσιμο) της Λαϊκής Τράπεζας και την οικονομική κρίση, όλοι πλέον στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες.
Ο Νίκος A. Ροτσίδης είναι δικηγόρος και διευθύνων διοικητικός σύμβουλος της Δικηγορικής Εταιρείας Ν. Ροτσίδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε. Το κείμενο βρήκαμε στην ιστοσελίδα τους rotsideslaw.com

Καταθέσεις φαίνεται θα κουρευτούν, κόσμος θα απολυθεί. Tα δάνεια όμως μένουν. Ο κόσμος και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Αυτό το άρθρο σας δίνει μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση δυσκολιών στην αποπληρωμή των δανείων σας. Σημειώστε ότι τα πιο κάτω δεν αποτελούν νομική συμβουλή παρά μόνο πληροφόρηση.

Τι Μπορώ να Κάνω σε Περίπτωση που δεν Μπορώ να Πληρώσω το Δάνειό μου

Αυτό θα εξαρτηθεί τη δανειακή σύμβαση που έχετε συνάψει με την τράπεζά σας, κατά πόσον το δάνειό σας είναι εξασφαλισμένο (υπάρχει υποθήκη ακινήτου ή αυτοκινήτου ή δέσμευση κάποιου γραμματίου) ή ανασφάλιστο (χωρίς υποθήκη), εάν υπάρχουν εγγυητές που επηρεάζονται, και από το λόγο που δεν μπορείτε να αποπληρώσετε το δάνειό σας. Εάν η τράπεζα ή η συνεργατική έχουν λάβει νομικά μέτρα εναντίον σας εξασφαλίστε αμέσως νομική στήριξη και βοήθεια.

Τι να Κάνω εάν Γνωρίζω ότι δεν Μπορώ να Αποπληρώσω το Δάνειό μου και / ή έχω Αρχίσει να Λαμβάνω Επιστολές από την Τράπεζα.

Θα πρέπει ευθύς αμέσως μόλις λάβετε ειδοποίηση για καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου σας να λάβετε μέτρα. Μην αγνοήσετε τέτοιες επιστολές.

Μερικές επιλογές σας:

• Διαπραγματευτείτε με την τράπεζα για την προσωρινή διαφοροποίηση του τρόπου αποπληρωμής του δανείου σας.

• Διαπραγματευτείτε αναδιάρθρωση του δανείου σας με πιο ευνοϊκούς όρους.

• Επιχειρήστε να συμφωνήσετε με την τράπεζά σας μείωση του επιτοκίου του δανείου σας ή προσωρινή απαλλαγή από επιβολή τόκου υπερημερίας.

• Εναλλακτικά, διερευνήστε το ενδεχόμενο πώλησης άλλης κινητής ή ακίνητης περιουσίας σας προς μείωση ή εξόφληση του δανείου.

• Ελέγξτε προσεκτικά την κατάσταση λογαριασμού του δανείου σας για να διαπιστώσετε κατά πόσον σας έχουν επιβληθεί επιπρόσθετες χρεώσεις που δεν ήταν συμφωνημένες.

• Ελέγξτε κατά πόσον σας έχει επιβληθεί αυξημένο επιτόκιο από την τράπεζα καταχρηστικά.

• Εξετάστε το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του δανείου σας. Βεβαιωθείτε ότι το νέο δάνειό σας θα είναι με ευνοϊκότερους όρους.

• Ζητήστε από την τράπεζα να ενοικιάσει ή να πωλήσει το υποθηκευμένο ακίνητό σας ή προσπαθήστε μαζί να πετύχετε την πώληση του ακινήτου σας.

• Αιτηθείτε από την τράπεζά σας την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων αποπληρωμής ή περαιτέρω ρευστότητα με αντάλλαγμα την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων.

• Πτώχευση: αυτό ίσως να είναι η τελευταία επιλογή σας. Όμως η πτώχευση έχει σοβαρές συνέπειες. Δείτε τις συνέπειες της Πτώχευσης εδώ.

• Ζητήστε βοήθεια, λάβετε νομική συμβουλή. Μην μείνετε εκτεθειμένοι στα χέρια των τραπεζιτών. Μαζί με το δικηγόρο σας θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες διευκολύνσεις από την τράπεζα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τράπεζες ενεργούν με βάση τα συμφέροντά τους. Όταν η τράπεζα αντιληφθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην εξασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου που έχει κάνει, τότε θα πρέπει να διαπραγματευτεί για να βοηθήσει τον οφειλέτη να αντεπεξέλθει. Άρα θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τα κίνητρα που θα οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων της τράπεζας και τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις του δανείου σας έτσι ώστε να προφυλαχθείτε και να προστατεύσετε και εσείς τα δικά σας συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ζευγάρι ηλικιωμένων κρεμάστηκε γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο

Independent: Η κρίση κάνει ρατσιστές τους Κύπριους

Πηγή: www.dolce.com.cy

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νίκος Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα
  2. Νίκος Αναστασιάδης: Μαθήματα φλίπερ στον εγγονό του [pic]
  3. Η βορειοκορεατική κρίση σε 300 λέξεις
  4. Τόνια Σωτηροπούλου: Βρέθηκε στο μεγάλο πάρτυ των συντελεστών της ταινίας «Success Story»!
  5. Ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ
  6. Συγχωνεύθηκαν 18 ΣΠΙ με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα