What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

08.04.2013 | 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2013 | 19:26

Διαδικασίες εξπρές - αντίδοτο στην γραφειοκρατία για να μην πάμε σε στάση πληρωμών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τα περιθώρια στενεύουν, οι επιλογές είναι μηδαμινές, έτσι η μόνη διέξοδος για να μην βρεθεί η κυβέρνηση, προ του φάσματος της στάσης πληρωμών, προωθεί νομοθεσίες με τις οποίες ουσιαστικά θα καταργεί τον πονοκέφαλο της γραφειοκρατίας, για έκδοση αδειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη.

Ανεβάζει ταχύτητες η κυβέρνηση σε ένα αγώνα με το χρόνο για να προλάβει την κατάσταση της στάσης πληρωμών, η οποία απειλεί να παραλύσει την οικονομία.

Στα πλαίσια αυτά, προωθούνται διαδικασίες εξπρές οι οποίες θα στοχεύουν προς την ταχεία εξυπηρέτηση, για όσους δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανάπτυξης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, έδωσε σήμερα το στίγμα των προθέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και δίνοντας αρχικά τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ανέφερε ότι ομάδες τεχνοκρατών και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, εργάζονται για την διαμόρφωση νομοσχεδίων, τα οποία θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης Τετάρτης 10/4/2013.

Τι ετοιμάζουν στα αρμόδια υπουργεία

Τα νομοσχέδια αφορούν τους τομείς της ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Η μελέτη αυτών των νομοθετικών προτάσεων συνεχίζεται κατά Υπουργείο και έχουν επιταχυνθεί όλες οι διαδικασίες με στόχο στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να έχουμε τα συγκεκριμένα νομοσχέδια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Στυλιανίδης.

Ετοιμάζονται νομοθεσίες που αφορούν πολεοδομικά κίνητρα ώστε να διευκολυνθούν μεγάλα έργα ανάπτυξης, νομοσχέδιο με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών για ξένες επενδύσεις στη φιλοσοφία του γνωστού fast-track, δηλαδή γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία.

Επίσης, ετοιμάζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες νομοθεσίες που έχουν ως στόχο οι πολεοδομικές άδειες, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική λαίλαπα, να εκδίδονται για μικρά έργα σε ένα μήνα περίπου και για μεγάλα έργα ανάπτυξης στους τρεις μήνες.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται, επίσης, νομοσχέδιο που αφορά την ορθολογιστικότερη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Ένα βασικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχέση με τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να έχουμε οικοδόμηση κυβερνητικών κτηρίων και να περιοριστεί το κόστος από τα μεγάλα ενοίκια που σήμερα το κρατικό ταμείο είναι αναγκασμένο να καταβάλλει.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης βρίσκονται σε αδράνεια και επιχειρείται μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και από άλλους φορείς, όπως ο CIPA, για να βρεθούν ακόμη ιδιώτες επενδυτές.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στο πολιτικό επίπεδο, στο διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να έχουμε αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων πέραν των όσων έχουμε κερδίσει στην εξαετία 2013-2020.

Παράλληλα κινούνται οι μηχανισμοί του κράτους με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα και όσο το δυνατό πιο γρήγορα, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να είναι μια από τις ατμομηχανές επανεκκίνησης της οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη γερμανική Βουλή παρουσιάζεται ο Πρέσβης της Συνεχίζεται κατά Υπουργείο η προσπάθεια περιορισμού του κόστους και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει ειδική ομάδα η οποία ασχολείται με τον περιορισμό των εξόδων των διπλωματικών αποστολών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στάση πληρωμών παντού - Άγνωστο πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες

ΟΕΒ: Στάση πληρωμών από τις επιχειρήσεις μέχρι τέλος του μήνα

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αυτά είναι τα σχέδια για να ορθοποδήσει η Κύπρος


Το Μαϊο θα καταβληθεί η πρώτη δόση σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο