What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

08.04.2013 | 16:57
Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2013 | 23:38

Ρόιτερς: Η Κύπρος δεν είναι Αργεντινή ! Δυσμενείς συνέπειες εάν επιστρέψουμε στη λίρα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Διεθνή απομόνωση, διαβλέπει το Ρόιτερς σε περίπτωση εξόδου της Κύπρου από το ευρώ
- Οι εταίροι της θα της δείξουν και την έξοδο από την ΕΕ, γεγονός που θα την καταστήσει έρμαιο των εχθρικών, προς αυτήν γειτονικών της χωρών
- Η υποτίμηση της κυπριακής λίρας μπορεί να αγγίξει και το 50%

Ένα άρθρο - προειδοποίηση προς την Κύπρο, δημοσιεύει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, αντικρίζοντας ως πολύ πιθανή την έξοδο της Κύπρου από την ζώνη του ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα καταστρέψει τον πλούτο, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και θα οδηγήσει την Κύπρο στην απομόνωση, σε μια ταραγμένη γειτονιά της Μεσογείου.
Οι αρθρογράφοι του δημοσιεύματος, κρίνουν ότι, εάν ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων συνεχιστεί τότε οι φωνές για έξοδο από τη λίρα θα αυξηθούν.

Σημειώνοντας το υφιστάμενο κλίμα στο εσωτερικό, αναφέρει ότι μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να τάσσεται ενάντια στην έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, όμως το ΑΚΕΛ, εργάζεται για το αντίθετο, ενώ η ΕΔΕΚ, επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, βγάζοντας όμως έξω την Τρόικα από την εξίσωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Θεωρούν ότι η αρνητική άποψη του Αρχιεπισκόπου για την Τρόικα είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Για την ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να συγκρατήσει τα πράγματα αφού το Σύνταγμα του δίνει τεράστια δύναμη, επιπλέον, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα, εάν όμως η Λευκωσία επαναφέρει τη λίρα, η αξία της θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση, κανείς δεν γνωρίζει πόσα, αλλά οικονομολόγοι εικάζουν, ότι μπορεί να πέσει μέχρι και στο 50%.

Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται κατά των μαζικών περικοπών που υπέστησαν μεγάλοι καταθέτες στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, «Κύπρου» και «Λαϊκή».

Η Κύπρος, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, βασίζεται στη φτηνή εργασία των μεταναστών, στις γεωργικές βιομηχανίες και τον τουρισμό της. Μετά από μια ενδεχόμενη υποτίμηση, το κόστος του τοπικού νομίσματος θα αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητα θα διαβρωθεί.

Η οικονομία του νησιού θα υποστεί περαιτέρω σοκ, επειδή βρίσκεται σε λειτουργία ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της, κάπου γύρω στο 5% του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Κύπρος έχει περιορισμένη πρόσβαση σε αποθέματα σκληρού νομίσματος, το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να εξαφανιστεί εν μία νυκτί, το ίδιος όμως και η εγχώρια παραγωγή, δεδομένης της εξάρτησής της από τις εισαγωγές.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η Λευκωσία δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, άρα δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της.

Αυτή η επιλογή, μπορεί να φαίνεται ελκυστική, διότι η Λευκωσία θα απαλλαγεί ξαφνικά από ένα τεράστιο φορτίο χρέους, αλλά δεν θα είναι τόσο απλό, προειδοποιεί το Ρόιτερς, καθώς θα αντιμετωπίσει μία πληθώρα αγωγών.
Επιπλέον, εάν η ΚΤ, δεν αποπληρώσει το χρέος των 10 δις ευρώ προς τον ELA, θα επωμιστεί το κόστος η ΕΚΤ. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ευρωζώνη θα παρουσιαστεί δυσαρεστημένη και το πιο πιθανόν είναι ότι θα επιμείνει σε ένα είδος σχεδίου σταδιακής αποπληρωμής.

Η Κύπρος θα μπορούσε, φυσικά, να αρνηθεί να προχωρήσει σε αποπληρωμή του χρέους της, αλλά δεν είναι Αργεντινή. Το μικρό της μέγεθος την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις τρίτων χωρών, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά περίοδο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αν προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα σκληρό προφίλ, απέναντι τους ευρωπαίους εταίρους της θα στριμωχθεί και μπορεί ακόμη και να δρομολογηθεί η έξοδος της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Έξοδος από την ΕΕ θα είναι ένα άλλο ένα πλήγμα για την Κύπρο, αφού θα μπλοκαριστεί από τις ευκαιρίες συναλλαγών που παρέχει η Ευρώπη, ενώ θα καταστεί έρμαιο των γειτόνων της, εννοώντας τη Συρία και την Αίγυπτο, με τις οποίες δεν διατηρεί τις καλύτερες διπλωματικές σχέσεις .

Η Κύπρος θα αγωνιστεί να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα του φυσικού της αερίου, εάν όμως κλείσει η πόρτα της ΕΕ, η Τουρκία, η οποία έχει ήδη προσπαθεί να το σαμποτάρει τις διαδικασίες, θα πετύχει πολύ πιο εύκολα το στόχο της, σε περίπτωση που η Λευκωσία αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή απομόνωση.

Πέρα από όλα αυτά, η Κύπρος θα πρέπει να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί την νομισματική της πολιτική.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση, θα επιχειρήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό της, είτε συνδέοντας την κυπριακή λίρα με ένα άλλο νόμισμα, όπως η στερλίνα, ή θέτοντας σε εφαρμογή μία αυστηρή, αλλά ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια της ψηλά και να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λιτότητας θα ήταν χειρότερο από εκείνο που απαιτείται από την Τρόικα. Στη συνέχεια, θα είναι δύσκολο να αποφύγει τον πειρασμό να μην τυπώσει δικά της χρήματα, δημιουργώντας έτσι υπερπληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω στάσης πληρωμών

Σε δύο μήνες η δεύτερη γεώτρηση στο «Αφροδίτη»

O Nταβούτογλου θα απειλήσει τον Κέρι με διχοτόμηση της Κύπρου!


   Διαδώστε αυτό το άρθρο