What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

08.04.2013 | 17:20
Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2013 | 17:39

Γεωργιάδης: Άδεια τα κρατικά ταμεία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


-Πρώτη δόση εκταμίευσης το Μάιο

-Μαγικό χέρι εξαίρεσε τις ασφαλιστικές από κούρεμα

-Χέρι συνεργασία από Χάρη Γεωργιάδη και Πανίκο Δημητριάδη

-Δεν γνωρίζαμε για κούρεμα

Στεγνή παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά του κράτους τέλος του μήνα και ότι η ύφεση και ανεργία θα συνεχίσουν να καλπάζουν.

Αναλύοντας με δραματικό τρόπο την οικονομική κατάσταση των κρατικών ταμείων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται σχέδιο Β ενώ δεν υπάρχουν δυνατότητες άντλησης ρευστότητας από τις αγορές.

Υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές εδώ και δύο χρόνια.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών της επιτροπής Οικονομικών τόνισε ότι η υλοποίηση του μνημονίου είναι μονόδρομος και ότι τυχόν έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και της Ε.Ε., θα σημαίνει κούρεμα ολόκληρη της οικονομίας, με απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Επιβεβλημένη η χαλάρωση μέτρων

Εξέφρασε ακολούθως την πεποίθηση ότι εάν όλα εξελιχθούν ομαλά η πρώτη δόση εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα είναι το Μάιο.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα είπε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η ταχύτατη ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος με το διορισμό προσωρινής διοίκησης και διεύθυνσης στην ενοποιημένη Τράπεζα Κύπρου.

Παράλληλα υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τα οποία στραγγαλίζουν την αγορά και δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα με τις σχέσεις της Κύπρου με τις διεθνείς τράπεζας.
Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική εκροή καταθέσεων και φυγή διεθνών οργανισμών από την Κύπρο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για ώθηση της ανάπτυξης τα οποία σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή.
«Σε σύντομο διάστημα η κυβέρνηση θα αρχίσει να καταθέτει στη Βουλή, τα μέτρα του μνημονίου αλλά και της κυβέρνησης για άμεση έγκριση».

Απαραίτητη η συνεργασία με Κ.Τ.

Ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να στηλιτέψει τη σχέση της προηγούμενης κυβέρνησης με τον τέως Διοικητή λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν συνεργαζότανε με τον τέως Διοικητή αλλά δεν μιλούσανε.

«Εμείς θεωρούμαι απαραίτητη τη συνεργασία με την Κ.Τ. Δεν νοείτε να υπάρξει ελλιπείς συνεργασία ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει ο τόπος μας».
Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με το Διοικητή κατέλεξε.

Πρωτόγνωρες οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα

Λαμβάνοντας το λόγο ο Διοικητής της Κ.Τ. Πανίκος Δημητριάδης αφού συμφώνησε με τον ΥΠΟΙΚ ότι η συνεργασία τους, υπό τις σημερινές συνθήκες είναι μεγίστης σημασίας, χαρακτήρισε πρωτόγνωρες και μη αναμενόμενες τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε το Eurogroup, στην Κύπρο και στο τραπεζικό σύστημα.

Χαρακτήρισε εντούτοις αναμενόμενες τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Κύπρο από το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι κατανοεί την πρόκληση του θυμού και της ανασφάλειας που βιώνει ο κόσμος και την απέδωσε στην απουσία γνώσης των πραγματικών γεγονότων.

Εξήγησε ότι με τη διαδικασία της εξυγίανσης των Τραπεζών αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις.

Καταθέτοντας λεπτομερώς τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου μετά την εξυγίανση με τη Λαϊκή θα έχει στοιχεία ενεργητικού €13,8 δισ. και υποχρεώσεις €4,3 δισ. ενώ θα έχει υποχρεώσεις προς τον ΕΛΑ της τάξης των €9,1 δισ..

Η «κακή» Λαϊκή πρόσθεσε θα έχει ενεργητικό €3,9 δισ. και υποχρεώσεις €6,8 δισ.
Στην Τράπεζα Κύπρου θα μεταφερθεί το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των καταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, αξίας περίπου €627 εκ. το οποίο δεν περιλήφθηκε στη συμφωνία πώλησης.

Ξεκαθάρισε ότι η υποχρέωση αποπληρωμής του ΕΛΑ από την Τράπεζα Κύπρου λανθασμένα έχει χαρακτηριστεί ως «επιζήμια» για την Τράπεζα Κύπρου.

«Η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία έχουν ενεχυριαστεί προς όφελος της Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή ΕΛΑ» είπε.

Εξήγησε επίσης ότι η χορηγία ρευστότητας στη Λαϊκή δινόταν από τον ΕΛΑ με την προοπτική της ένταξης της Κύπρου σε μνημόνιο. Σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα θα κατέρρεε και μαζί θα χάνονταν όλες οι καταθέσεις.

Σημείωσε ότι κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα λαμβανόταν πολιτική απόφαση για κούρεμα καταθέσεων, ούτε ότι θα είχε κληθεί η Κύπρος να καταβάλει €5,8 δις.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις των δυο τραπεζών, θα αποτιμηθούν στην εύλογη αξία τους, από ανεξάρτητο εκτιμητή ο οποίος θα διοριστεί μέχρι το τέλος Απριλίου.
Σημείωσε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, θα υποβληθεί μετά την συμφωνία με την Τρόικα, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου.

Για την πώληση των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ο Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι:
• Μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς περιουσιακά στοιχεία €16,4 δισ.
• και υποχρεώσεις €15 δισ.

Γεωργιάδης: «Δεν γνωρίζαμε για κούρεμα καταθέσεων»

Κανένας δεν γνώρισε ότι θα επιβληθεί κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, ξεκαθάρισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Διοικητής της Κ.Τ. Πανίκος Δημητριάδης, απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι η τρόικα θέλει να καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
«Αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι η τρόικα θα πάγωνε τη χρηματοδότηση προς την Κύπρο από τον ΕΛΑ».

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπεραμυνόμενος της κυβέρνησης υπέδειξε ότι ούτε η κυβέρνηση δεν γνώριζε για το κούρεμα καταθέσεων.
«Μετά την απόρριψη από τη Βουλή του πρώτου σχεδίου του μνημονίου για κούρεμα όλων των καταθέσεων, η τρόικα επέμενε στην εξυγίανση και της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής. Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να εξαιρέσει την Τρ. Κύπρου» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαίδης και των Οικολόγων Γιώργος Περδίσης ζήτησαν να πληροφορηθούν από τον Κεντρικό Τραπεζίτη ποιο αόρατο χέρι εξαίρεσε τις καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών από το κούρεμα
Τόσο ο Πανίκος Δημητριάδης, όσο και ο Χάρης Γεωργιάδης δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα.

Ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι δεν ευνοεί τις εξαιρέσεις γιατί στην ουσία καλούνται οι μέτοχοι να καταβάλουν την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ζήτησε τις λίστες μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, παραμονές του κουρέματος. Να δοθεί αναλυτικά το ιστορικό του ΕΛΑ, στοιχεία για δάνεια στελεχών Τραπεζών από το 2008.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέλεχος της Πειραιώς φορτώνει δάνειο στους Κύπριους φορολογούμενους

Κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω στάσης πληρωμών

Κίνδυνος να αυξηθεί το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος στη Βουλή - Το «απρόοπτο» με το πάρκινγκ
  2. Νικόλας Παπαδόπουλος: Σε τέλμα η ενεργειακή πολιτική
  3. Την γραπτή πρόταση του ΥΠΟΙΚ αναμένουν ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ
  4. Ιωνάς: Δεν θα παραχωρηθεί το αγγείο στον Σίσι αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση
  5. Στην «αντεπίθεση» ο Διοικητής που φέρεται να χτύπησε στρατιώτη - Απειλεί με προσφυγή κατά της Κ.Δ.
  6. «Κρυφό» δωμάτιο στη Βουλή των Ελλήνων με έγγραφα-θησαυρό