What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

08.04.2013 | 19:15
Τελευταία ενημέρωση: 08.04.2013 | 23:38

Σ. Ευαγόρου: «Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Το να μην έχει σχέδιο Β ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικά ρευστές, αυτό είναι μια μεγάλη αδυναμία για να μην πω κάτι περισσότερο» τόνισε ο κ. Ευαγόρου

 Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει οποιοδήποτε σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ακολουθεί ‘μνημονιακό μονόδρομο’, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, εκφράζοντας λύπη, αλλά και έκπληξη γι’ αυτό.

Ο κ. Ευαγόρου είπε πως «ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μας ανέφερε δύο φορές ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο Β κι αυτό μας λυπεί αφάνταστα. Αν η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο Β αυτό σημαίνει ότι επέλεξε το μνημονιακό μονόδρομο, αλλά την ίδια στιγμή δεν καταδέχεται να ακούσει τις οποιεσδήποτε άλλες απόψεις και τοποθετήσεις.

Κανένας, είπε, δεν έχει αποκλείσει να μελετήσουμε όλα τα ενδεχόμενα. «Την ίδια στιγμή και πάλι ο μνημονιακός μονόδρομος χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων απάμβλυνσης των όρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο που θα μπορούσε να ήταν ένα σχέδιο Β, αυτό θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο. Γιατί να μην μπορούμε να εξεύρουμε και δικούς μας πόρους ώστε το βάρος το μνημονιακό να είναι λιγότερο;», διερωτήθηκε.

Καταρχήν κανένας από εμάς είτε είναι Κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση, συνέχισε, έχει την μαγική συνταγή. «Οι κυβερνήσεις όμως καθήκοντος επεξεργάζονται σχέδια Β. Εμείς μπορούμε να δώσουμε προτάσεις. Γιατί κάποιος να αποκλείει την όποια συνεργασία με τρίτες χώρες, γιατί κάποιος να αποκλείει την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου για γρηγορότερη έξοδο από τον μνημονιακό ζυγό;», διερωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τα λεχθέντα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αν δεν εξευρεθούν 80 εκ. ευρώ θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Απρίλιο, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «κανένας δεν είναι ευτυχής με την δημοσιονομική κατάσταση, όπως παρουσιάζεται αλλά θέλω να πιστεύω ότι είτε 80 εκ. ευρώ είτε 180 εκ. ευρώ είναι οι ελλείψεις, θα εξευρεθούν και μπορούν να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα διότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η χώρα μας θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών».

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε επίσης λύπη γιατί ενώ αναμένεται η έγκριση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του κυπριακού μνημονίου από το επόμενο Γιούρογκρουπ και θα τεθεί για έγκριση στα Κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών μελών της ευρωζώνης, δεν θα τεθεί προς έγκριση και ενώπιον της κυπριακής Βουλής, «ιδιαίτερα όταν μια δανειακή σύμβαση λέγεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2045», προσθέτοντας ότι ακόμα και αυτή η ίδια η δανειακή σύμβαση δεν δόθηκε στα κόμματα.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω», συνέχισε, «επειδή επιχειρείται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις - ανεξαρτήτως κάποιων λανθασμένων τοποθετήσεων που έγιναν από πλευράς του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας - να μετατραπεί ο κ. Δημητριάδης ως ο αποδιοπομπαίος τράγος και εξιλαστήριο θύμα της όλης κατάστασης, ότι αυτός ‘έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ενώπιον της Επιτροπής ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με την εξυγίανση, το ύψος του κουρέματος, τις εξαιρέσεις από το κούρεμα, αποφασίζονται από κοινού με την Κυβέρνηση, αποφασίζει ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με την Κυβέρνηση κι αυτά ο κυπριακός λαός θα πρέπει να τα έχει στα υπόψη».

Ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Ευαγόρου, έχει μιλήσει στη συνεδρία για την ανάγκη
Ακόμη να δοθούν τα ποσά που επενδύθηκαν για εξαγορές τραπεζών ή επεκτάσεις των δικών μας τραπεζών στο εξωτερικό και πόσα αξίζουν σήμερα αυτές οι επενδύσεις.

«Αναμένουμε την κατάθεση όλων αυτών των στοιχείων για να μπορέσουμε σοβαρά και μελετημένα να τοποθετηθούμε», κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στέλεχος της Πειραιώς φορτώνει δάνειο στους Κύπριους φορολογούμενους 

Κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω στάσης πληρωμών

Κίνδυνος να αυξηθεί το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου


 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  2. Τουρκία: Σκάνδαλο με «μυστικές» εγκυμοσύνες έφηβων κοριτσιών
  3. Γ.Γ. ΑΚΕΛ μετά την δημοσκόπηση Alpha: Το επιτελείο Παπαδόπουλου χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του
  4. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  5. Μαλάς: Θα πολιτευτούμε με σοβαρότητα και σεβασμό προς τη διαφορετική άποψη
  6. Αδειάζουν τον Τσαβούσογλου οι τ/κ συντεχνίες: Είσαι ΥΠΕΞ στην Τουρκία και όχι στη δικής μας χώρα