What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

08.04.2013 | 22:32
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2013 | 06:11

Reuters: Βίοι παράλληλοι και αμαρτωλοί στα τραπεζικά συστήματα Κύπρου - Ελλάδας;

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι αντοχές των πολιτών σε Κύπρο και Ελλάδα στα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής όλο και περισσότερες λεπτομέρειες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για τις αμαρτωλές διαδρομές του χρήματος ανάμεσα στα δύο αδελφά κράτη.

Ο πρόεδρος μιας εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών στην Ελλάδα και η οικογένειά του, πήρε δάνεια συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση ενός προς το παρόν άγνωστου μεριδίου της εν λόγω τράπεζας, σύμφωνα με έγγραφα εσωτερικού ελέγχου που εξασφάλισε το Reuters.

Υπεράκτιες εταιρείες που ανήκουν στον Μιχάλη Σάλλα και τα δύο του παιδιά φαίνεται να έχουν καταβάλλει ποσά για αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της τέταρτης μεγαλύτερης στην Ελλάδα, με χρήματα όμως που δανείστηκαν από «αντίπαλη» τράπεζα...

Από κοινού αυτές οι μετοχές αναγάγουν την οικογένεια Σάλλα στον μεγαλύτερο μέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς, με συνολικό ποσοστό άνω του 6%. Όμως η αγορά των συγκεκριμένων μετοχών φέρεται να μην έχει δηλωθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την Πειραιώς.

Τα συγκεκριμένα λοιπόν ύποπτα δάνεια προς τον Σάλλα, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι τον περασμένο μήνα, ενώ μέχρι στιγμής παραμένει ως μη εκτελεστικός πρόεδρός της, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα και την γενικότερη εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθούν να διασώσουν τις ελληνικές τράπεζες με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 30 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ δεν έκανε κανένα σχόλιο επί του θέματος, ενώ και ένας εκ των εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση αναφορικά με τις μετοχές Σάλλα στην Πειραιώς, επικαλούμενος τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές περί τραπεζικού απορρήτου. "Το εποπτικό μας τμήμα δεν μπορεί να σχολιάσει τα όποια διαθέσιμα στοιχεία ή ενέργειες που αφορούν σε κινήσεις συγκεκριμένων τραπεζών, καθώς τέτοιες πληροφορίες θεωρούνται ως εμπιστευτικές», είπε.

Σύμφωνα πάντα με τις εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου στις οποίες είχε πρόσβαση το Reuters, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που δανείστηκαν εταιρείες που συνδέονται με τον Σάλλα χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να αγοραστούν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Η αποκάλυψη ανακινεί τις ανησυχίες πως οι ελληνικές τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα δάνειζαν η μια την άλλη προκειμένου, με πλασματικό τρόπο, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης, αλλά χωρίς αυτό να γίνεται πλήρως αντιληπτό.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής κυβέρνησης, Λούκα Κατσέλη, "το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί ένα κλειστό κύκλωμα, το οποίο λειτουργεί ως ένα σύστημα εξουσίας χωρίς διαφάνεια και αποτελεσματική εποπτεία".

Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Μ. Σάλλας έχουν αποφύγει να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις όσον αφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση. Την Κυριακή όμως ο Σάλλας εξέδωσε μια δήλωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης εξαπολύοντας επίθεση κατά του Reuters και κατηγορώντας το πρακτορείο ειδήσεων για "συκοφάντηση" και "υπονόμευση" της Τράπεζας Πειραιώς.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εγώ ή η Τράπεζα Πειραιώς έχουμε υπάρξει στόχος τέτοιων επιθέσεων," αναφέρει η δήλωση. "Αυτό που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας στην παρούσα κατάσταση και κατά προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος."

Ο υπεύθυνος Δεοντολογίας και Προτύπων Άλιξ Μ. Φρίντμαν, δήλωσε: "Η δική μας κάλυψη της Τράπεζας Πειραιώς και εν γένει του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπήρξε ακριβής και δίκαιη προς κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο και φορέα."

Τον Απρίλιο, η έρευνα του Reuters αποκάλυψε πως η Πειραιώς παρέλειψε να πει σε μετόχους πως είχε νοικιάσει πολυτελή ακίνητα μέσω ενός δικτύου ιδιωτικών εταιρειών το οποίο διευθύνεται από την οικογένεια Σάλλα. Η τράπεζα με την σειρά της έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση το Reuters για την εν λόγω υπόθεση, ζητώντας 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

Το πρακτορείο Reuters έχει αναφερθεί επίσης και σε καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Proton Bank και στην κυπριακή Marfin Popular Bank που λειτουργεί στην Ελλάδα. Ο πρώην πρόεδρος της Proton Bank και βασικός μέτοχος, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε την τράπεζα προκειμένου να δανείζεται ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ίδιος είναι υπόδικος.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, πρώην πρόεδρος της Marfin Popular Bank, που μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank, έχει αρνηθεί πως υφίστανται συγκρούσεις συμφερόντων που επικαλείται μια ελληνική κοινοβουλευτική έρευνα, καθώς και νομοθέτες της Κύπρου.

Η τότε μεγαλύτερη ελληνική θυγατρική της Marfin, η Marfin-Egnatia Bank (MEB), είναι αυτή η οποία εξέδωσε τα δάνεια προς την οικογένεια Σάλλα. Σύμφωνα με δύο εκθέσεις ελέγχου για την Marfin, τα δάνεια κατατάσσονταν στα πλέον επισφαλή, καθώς σε μεγάλο βαθμό λόγος γίνεται για ανασφάλιστες καταθέσεις, όντας κυρίως μετοχές στην Πειραιώς, με τον κίνδυνο μελλοντικών ζημιών για την τράπεζα να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Οι δύο εκθέσεις ελέγχου, του Ιανουαρίου και του Μαίου του τρέχοντος έτους, επεδείχθησαν στο Reuters από ξεχωριστές και μη συνδεόμενες πηγές. Επιπλέον τα γεγονότα που περιγράφονται έχουν διασταυρωθεί σε συνεντεύξεις με τραπεζικές πηγές και αξιωματούχους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Εσωτερικοί ελεγκτές της Marfin δήλωσαν πως στελέχη της Marfin Egnatia Bank (MEB) "δεν ενήργησαν προς το συμφέρον της τράπεζας, χορηγώντας διαδοχικά δάνεια στον Σάλλα με σκοπό την εξαγορά μετοχών της τράπεζάς του!" Σύμφωνα με τους ελεγκτές, μέχρι το 2011 οι επενδύσεις του στις συγκεκριμένες μετοχές, είχαν "αρνητικές προοπτικές", ενώ δεν υφίστατο και προσωπική εγγύηση γι΄αυτές.

Οι ελεγκτές έγραψαν: "Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση του δανείου πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή που ήταν πασιφανές ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και κατ 'επέκταση για την Πειραιώς ήταν βαθύτατα αρνητικές." Τα δάνεια εκδόθηκαν "όταν η Τράπεζά μας βρισκόταν ήδη σε επισφαλή κατάσταση ρευστότητας".

ΕΞΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ

Σύμφωνα με επίσημα αρχεία, ο Σάλλας έλαβε για πρώτη φορά μια δανειακή σύμβαση από την MEB τον Μάιο του 2009. Ερωτηματικά εγείρουν και τα 150 εκατομμύρια ευρώ που φέρονται να έχουν διαγραφεί από τον τότε εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Marfin Α. Βγενόπουλο. Εκπρόσωπος του Βγενόπουλου και του Ευθύμιου Μπουλούτα, διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας την συγκεκριμένη περίοδο, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα οφειλόμενα δάνεια λόγω του «τραπεζικού απορρήτου."

Μέχρι τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση ελέγχου, τα δάνεια της ΜΕΒ προς τις εταιρείες του Σάλλα ανήλθαν στα 48.000.000 ευρώ. Αλλά το συγκεκριμένο μήνα, "επιπλέον 65 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν" για αγορά μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με δύο ξεχωριστές εκθέσεις ελέγχου η οικογένεια Σάλλα αγόρασε τις μετοχές της μέσω τριών ξεχωριστών εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη αγορά ανέβασε το σύνολο των δανείων της οικογένειας, σε 113 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία όμως διασφαλίζονταν με εγγυήσεις αξίας μικρότερης των 30 εκατ. ευρώ, με βάση την πρόσφατη τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο είναι η Shent Enterprises, η οποία ανήκει στον Σάλλα, η οποία έχει λάβει δάνεια ύψους 45 εκατομμύριων ευρώ από την ΜΕΒ. Η Benidver Enterprises, που διαθέτει 22 εκατ. ευρώ σε δάνεια και η KAEO Enterprises, που διαθέτει 46 εκατ. ευρώ σε δάνεια.

Οι εγγραφές στα κυπριακά εταιρικά μητρώα δείχνουν ότι τόσο η Benidver όσο και η Kaeo ανήκαν προσωπικά στον Μιχάλη Σάλλα μέχρι και ένα μήνα πριν από τα δικαιώματα έκδοσης δανείων στην Πειραιώς.

Η κυριότητά τους όμως φαίνεται να αλλάζει αφού ετέθησαν υπό την σκέπη δύο ελληνικών εταιρειών που συνδέονται με την οικογένεια Σάλλα και οι οποίες με τη σειρά τους ανήκουν σε μία και μόνη κυπριακών συμφερόντων εταιρεία που ονομάζεται Avecmac, οι μέτοχοι της οποίας παραμένουν άγνωστοι. Αλλά έγγραφα εσωτερικού ελέγχου της MEB τα οποία το Reuters είχε από το 2012 πιστοποιούν ότι η Benidver ανήκει στην κόρη του Σάλλα, Μυρτώ, ενώ και η Kaeo φαίνεται να ανήκει στον υιό Σάλλα, Γεώργιο.

Σε επικοινωνία που είχε το Reuters με εκπρόσωπο της Avecmac στην Κύπρο, αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε. Η Μυρτώ Σάλλα εξίσου αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο Γιώργος Σάλλας εστάθη αδύνατο να εντοπιστεί.

Εν τέλει ο πολυδιαφημισμένος για την "αντοχή" του χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδας, μετά και από το σημερινό διαζύγιο Eurobank - Εθνικής Τράπεζας αρχίζει  να μοιάζει όλο και περισσότερο στο βαριά λαβωμένο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου...

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στέλεχος της Πειραιώς φορτώνει δάνειο στους Κύπριους φορολογούμενους

Ξεσπαθώνει ο Βγενόπουλος και αμφισβητεί χειρισμούς και πρόσωπα

Στον Κορυδαλλό ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης - Θα οδηγηθεί στην πτέρυγα VIP

Α. Βγενόπουλος: «Η έκθεση της ALVAREZ & MARSAL εκθέτει τους συκοφάντες»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  2. Πλημμύρισε η Κύπρος λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Ζημιές σε Λεμεσό και Πάφο
  3. Ελληνική Τράπεζα: 1η Μαρτίου τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της για το 2017
  4. Τι γυρεύει μια Μις Κύπρος στο πλευρό της Σάσας Σταμάτη; [pics]
  5. Υπό κράτηση ο Νίκος Περατικός για απάτες στη Λεμεσό [pic]
  6. Fitch: Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή - Βασική πρόκληση οι τράπεζες