What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΛΙΒΑΝΟΣ·

INFO

09.04.2013 | 12:31
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2013 | 19:34

Ποιες οι προτάσεις Ομήρου - Αρχιεπισκόπου για την οικονομία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την κατάσταση της οικονομίας συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Ο κ. Ομήρου είπε παραμονή της Κύπρου στο διηνεκές στα χέρια του Μηχανισμού και της τρόικας θα οδηγήσει σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση την κυπριακή οικονομία ενώ ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ούτε αυξήσεις, ούτε απεργίες και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των μισθών όλων.

"Θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εναλλακτική στρατηγική, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη επιστημόνων και στην Κύπρο και από το εξωτερικό διακεκριμένων νομικών που μπορούν να μας συμβουλεύσουν σε ό,τι αφορά τις κινήσεις μας εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ούτως ώστε ο λαός μας να έχει τη δικαιολογημένη ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το Μηχανισμό και από την τρόικα το συντομότερο δυνατόν,» δήλωσε ο κ. Ομήρου ύστερα από συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στην Αρχιεπισκοπή.

Αυτός, συνέχιζε, «είναι ένας εθνικός στόχος τον οποίον όλοι πρέπει να αγκαλιάσουν - Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα και να εργαστούμε με ομοψυχία αυτές τις κρίσιμες ώρες για να δώσουμε αυτή την εναλλακτική στρατηγική".

"Να μην ξεχνάμε ότι κακόπιστοι τρίτοι ετοιμάζονται να θέσουν και το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο του οικονομικού κλίματος που διαμορφώνεται γιατί έχουν την αυταπάτη - εγώ λέω - ότι θα μπορέσουν να μας καθυποτάξουν υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών. Άρα οι ώρες που περνούμε είναι κρίσιμες, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο κρίσιμες εάν δεν διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, μια ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των φοβερών κινδύνων που προοιωνίζονται για τον τόπο", πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως είδε "τις ανησυχίες που έχει ο Πρόεδρος της Βουλής, που έχουμε γενικά όλοι, όλος ο λαός ανησυχεί και πιστεύω και συμφωνώ μαζί του ότι πρέπει να εργαστούμε πρακτικά".

"Έχουμε καταξιωμένους οικονομολόγους στην Κύπρο, το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας είναι αρκετά υψηλό, προσφέρονται αφιλοκερδώς να κάνουν μελέτες, να δούμε πώς βγαίνουμε από τα φοβερά οικονομικά αδιέξοδα και πρέπει όλα τα βήματα μας να είναι μελετημένα. Έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων αλλά δεν καταλήγουμε πουθενά. Επιτέλους πρέπει να προγραμματιστούμε, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι οι μέρες είναι πολύ πονηρές, έρχονται χειρότερες μέρες και πρέπει ο λαός μας να αντέξει", σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι "καθηκόντως επισκέφθηκα σήμερα τον Μακαριότατο γιατί η Εκκλησία ήταν πάντα στο πλευρό του λαού μας και τώρα που χειμάζεται ο κυπριακός Ελληνισμός και πάλι η Εκκλησία είναι στην πρώτη γραμμή για να στηρίξει μια αναγκαία προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης".

Ο τόπος, σημείωσε, περνά δύσκολες ως τραγικές ώρες ως αποτέλεσμα λαθών, παραλείψεων, δισταγμών και αναστολών στο να ληφθούν έγκαιρα μέτρα, οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Όμως, συνέχισε, πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στο λαό, εθνικής αυτοπεποίθησης. "Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, δεν θα κύψουμε τον αυχένα και δεν θα κάμψουμε την σπονδυλική στήλη", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "ο λαός να διατηρήσει υψηλό φρόνημα".

Πρέπει και είναι επάναγκες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, "όλοι μας να στερηθούμε της ζωής της εύκολης που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν ακόμα οι μισθοί όλων μας διότι δεν θα αντέξει το κράτος, ακόμη και δεν θα αντέξει και ο ιδιωτικός παράγοντας. Αρκετές εταιρείες δεν θα μπορούν να σταθούν".

Δεν πρέπει να είμεθα επιμηθείς αλλά προμηθείς, είπε, πρέπει το κακό να το προλάβουμε. "Μου έχει πει ο Πρόεδρος και συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει μια ομοψυχία όλου του λαού, είναι επάναγκες, χρειάζεται αυτή η ομοψυχία και η Εκκλησία είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες", πρόσθεσε.

Πρέπει να αντιληφθούν και τα συνδικάτα, είπε, ότι "πρέπει να προσγειωθούμε, δεν πρέπει ούτε αυξήσεις, ούτε απεργίες, πρέπει να προσγειωθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα που υπάρχει και θα αυξάνεται αν δεν την αντιμετωπίσουμε σωστά".

"Η αισιοδοξία δεν μας εγκαταλείπει, είμαστε αισιόδοξοι αλλά πρέπει να δράσουμε πρακτικά και είμαι σίγουρος ότι ο λαός μας έχει νεύρο, ξέρει να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως αντιμετώπισε και το `74 και ακριβώς εάν κοιτάξουμε τι κάναμε το `74 θα βρούμε την σωστή πορεία για να βγούμε από πάνω", συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημείωσε ο κ. Ομήρου, περάσαμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο παρελθόν και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα και να ξαναδημιουργήσουμε και να ζωντανέψουμε την κυπριακή οικονομία μετά την τραγωδία του 1974.

Εξέθεσα στον Αρχιεπίσκοπο τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου για τους αναγκαίους χειρισμούς, είπε. "Παραμονή της Κύπρου στο διηνεκές στα χέρια του Μηχανισμού και της τρόικας δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα οδηγήσει σε ακόμα πιο δεινή κατάσταση την κυπριακή οικονομία, θα πλήξει βάναυσα το βιοτικό επίπεδο του λαού μας, θα εκτινάσσει συνεχώς την ανεργία και θα ανεβάζει την ύφεση", σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για την επίσκεψη, αναφέροντας του ότι "οι αγώνες είναι κοινοί και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί κι είμαι σίγουρος ότι με τη χάρη του Θεού θα βγούμε από πάνω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρχιεπίσκοπος: Θα κάνουμε το παν ούτως ώστε κανείς να μην πεινάσει  


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου – Η εκκλησία δανείζεται και βοηθά - video  


Ομήρου: Ν’ αποδεσμευτούμε από το μηχανισμό στήριξης  

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε - Ξέφρενοι πανηγυρισμοί!
  2. Αναστασιάδης: Συναντήθηκε με τον Χαρίρι
  3. Οι τζιχαντιστές απειλούν τον Μπάρον Τραμπ!
  4. Παφος FC: Νίκη με «χρυσό» γκολ Ντεούλ [vid]
  5. Ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος στη Βουλή - Το «απρόοπτο» με το πάρκινγκ
  6. Ν. Παπαδόπουλος: «Δεν είναι το πολιτειακό σύστημα αλλά το περιεχόμενο της ΔΔΟ»