What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

09.04.2013 | 13:02
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2013 | 13:24

Noble: Το φυσικό αέριο θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στις προοπτικές ώθησης της οικονομίας από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον, την Τρίτη, σε ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λευκωσία.

Παράλληλα, σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου ανέφερε ότι τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης θα γίνει γνωστό κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενδιάμεση λύση εισαγωγής φυσικού αερίου ωσότου να υπάρξει φυσικό αέριο κυπριακής παραγωγής.

Ο κ. Ντέιβιντσον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο Ισραήλ τα έσοδα μόνο από το τεμάχιο Ταμάρ αναμένεται να προσθέσουν ακόμη 1% στο ΑΕΠ της χώρας, εκτίμηση που έχει γίνει, όπως είπε, από την Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα έκανε ειδική αναφορά στην περιβαλλοντική πτυχή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 185 εκ. τόνους.

Όσον αφορά στην Κύπρο, εξέφρασε την ικανοποίηση και την εκτίμηση της εταιρείας του που της δόθηκε η ευκαιρία να προχωρήσει σε έρευνες στο τεμάχιο 12. Η διαδικασία εξερεύνησης για φυσικό αέριο προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις και ρίσκα, είπε, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο ισχυρή οικονομία. Ο πρόεδρος της Noble Energy τόνισε πως η ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ, δεν θα έχει όφελος μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για όσους θα συνεργαστούν μαζί τους καθώς ο στόχος είναι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων για εξαγωγικούς σκοπούς. Ευχαρίστησε όλους όσους έδειξαν εμπιστοσύνη στην εταιρεία του όλα αυτά τα χρόνια, και ειδικότερα τις αρχές των δύο χωρών.

Ανέφερε επίσης ότι  η Noble Energy ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1998. Το 1999 έγινε η πρώτη γεώτρηση και το 2000 ήρθε η πρώτη επιτυχία. «Πλησιάζουμε τα 15 χρόνια δράσης στην περιοχή και εμείς και οι συνεργάτες μας έχουμε επενδύσει εδώ ποσά που πλησιάζουν τα 5 δις. δολάρια. Η δέσμευσή μας έναντι της περιοχής, εκτός από τις επενδύσεις που έχουμε κάνει φαίνεται και στην παραγωγή που προωθούμε αλλά και στις μελλοντικές επενδύσεις που επιδιώκουμε να κάνουμε», ανέφερε. Όπως επεσήμανε η περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου είναι μία από τις καλύτερες για την πραγματοποίηση των στόχων της εταιρείας.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα οφέλη που θα προκύψουν για τις κοινωνίες, στις χώρες που επέτρεψαν στην Noble Energy να αναπτύξουν τον φυσικό τους πλούτο, από την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στην Κύπρο, είπε, η Noble Energy θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και πλεονεκτήματα στην αγορά. Το ίδιο θα γίνει και στο Ισραήλ, κάτι που θα βοηθήσει να πέσει και το κόστος της παραγωγής ενέργειας. «Ελπίζουμε», σημείως, «να δώσουμε τη δυνατότητα στις δύο χώρες στο μέλλον να γίνουν και εξαγωγείς ενέργειας», έχοντας ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα ή νωρίς την επόμενη θα διαπιστωθεί κατά πόσο είναι οικονομικά εφικτό να προχωρήσει η Κύπρος στην ενδιάμεση λύση της εισαγωγής φυσικού αερίου, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ιωάννου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ συγκαλείται την Πέμπτη κατά την οποία θα εξεταστεί και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπάρχει περίπτωση να ανοιχτούν οι οικονομικοί φάκελοι των εταιρειών για την ενδιάμεση λύση που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο ρόλο της ΔΕΦΑ καθώς και στο γεγονός ότι βρίσκεται στις τελικά στάδια των προετοιμασιών για την πρώτη φάση του δικτύου μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες, είπε, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα έχουν γίνει συναντήσεις με τις 22 κοινότητες που αφορά το έργο, οι οποίες και έχουν δει το θέμα πολύ θετικά. Σε πρώτη φάση το έργο θα κοστίσει €65 εκ., με €10 εκ. να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την ΕΕ. Το συνολικό κόστος αποπεράτωσης του έργου για διοχέτευση φυσικού αερίου και στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά θα είναι ύψους €500 εκ. περίπου, το 50% του οποίου πιθανόν να μπορεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μία εκτεταμένη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στοιχείων με σεισμολογικά και γεωλογικά στοιχεία της υποθαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδας έχει καταρτίσει η εταιρεία PGS σύμφωνα με την παρουσίαση του Πράμοντ Κουλκάρνι, Συντάκτη του World Oil. Τα στοιχεία των διάφορων ερευνών που διενεργήθηκαν από το 2000 ως και το 2012 δείχνουν τη μορφολογία των διάφορων περιοχών και εμπεριέχουν ενδείξεις ως προς τις προοπτικές που υπάρχουν στα τεμάχια, ανέφερε μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας διάφορες διαφάνειες με τις οποίες έδειχνε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Το συνέδριο συνεχίζεται το απόγευμα της Τρίτης και την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποφασισμένοι οι Ιταλοί – Ανοίγει γραφείο στη Λευκωσία η ΕNI – Στην Κύπρο και η Noble

ΥΠΕΜΠ: Το γ’ τρίμηνο του 2013 μπαίνει ξανά τρυπάνι στην «Αφροδίτη»   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τουρκικό «μπλόκο» στην έρευνα για τους υδρογονάνθρακες
  2. Οι Γάλλοι έσπασαν την τουρκική Navtex στο «Οικόπεδο 3»
  3. Αποκαλύψεις Οζερσάι για «μυστικές» επαφές στην Ιταλία
  4. Συνάντηση Μαυρογιάννη - Ναμί εν μέσω κρίσης στην ΑΟΖ
  5. Κλεάνθης Γεωργιάδης: Στην αντιπροεδρία διεθνούς σώματος ο Πρόεδρος του ΚΟΑ
  6. Από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος αναζητά την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική πειρατεία στην ΑΟΖ