What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

09.04.2013 | 13:56
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2013 | 21:24

Διαφάνεια μέχρι εκεί που επιτρέπει η ΚΤ ! Ζήτησαν λίστα στη Βουλή με εκροές καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο και πήραν άλλη για 15 ημέρες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Έξω φρενών τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών με τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
-6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα περιλαμβάνει η λίστα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της επιτροπής
-Δεν περιλαμβάνονται καν όλα τα ονόματα, εικάζουν οι βουλευτές

 Καμία πρόθεση συνεργασίας, δεν επιδεικνύει για μία ακόμη φορά η ΚΤ της Κύπρου, ορίζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού ακόμη και σε ένα μείζον θέμα διαφθοράς, όπως αυτό της μετακίνησης κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες, εφαρμόζοντας την τακτική της επιλεκτικής παραχώρησης στοιχείων, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ο φάκελος με τη λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται 6.000 ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, έφτασε στα χέρια του Προέδρου της επιτροπής, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ ο ίδιος ο Δημήτρης Συλλούρης, έκρινε σκόπιμο να ανοίξει το φάκελο, σήμερα ενώπιον των μελών της επιτροπής.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι βουλευτές διαπίστωσαν, ότι ενώ ζήτησαν τα στοιχεία που αφορούν την εκροή καταθέσεων για διάστημα ενός χρόνου, εντούτοις η Κεντρική Τράπεζα, απέστειλε ενημέρωση για τις μετακινήσεις κεφαλαίων που έγιναν τις τελευταίες 15 ημέρες, που προηγήθηκαν της απόφασης στο Eurogroup, της 15ης Μαρτίου.

Μάλιστα στη συνοδευτική επιστολή του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, διευκρινίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο στάλθηκαν στοιχεία των τελευταίων 15 ημερών, ήταν για να διευκολύνει το έργο των Βουλευτών, αφού πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, μάλιστα διατύπωσε αμφιβολίες για το κατά πόσον, ακόμη και γι’ αυτές τις 15 ημέρες, γίνονται γνωστά, στην συγκεκριμένη λίστα, όλα τα ονόματα τα οποία έχουν προχωρήσει στην απόσυρση των καταθέσεων τους από τις κυπριακές τράπεζες.

Το συμπέρασμα αυτό, εξάγεται από το λεκτικό της επιστολής του κυρίου Σταυρινάκη, στην οποία αναφέρει ενδεικτικά ότι «σας αποστέλλουμε δύο καταλόγους αποσύρσεων καταθέσεων, πέραν των 100.000 ευρώ, μεταξύ της περιόδου 1ης μέχρι 15ης Μαρτίου 2012, που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα»

Αυτή η παράγραφος οδήγησε τους βουλευτές – μέλη της επιτροπής στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν και άλλοι κατάλογοι ονομάτων, που μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να τους αποστείλει η ΚΤ.

Ο Δημήτρης Συλλούρης χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Κεντρικής Τράπεζας και διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει τον προβληματισμό του, για τους χειρισμούς Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, ερωτηθείς κατά πόσον θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα, απάντησε ότι για την ώρα δεν θα δοθεί σε κανένα βουλευτή η λίστα, καθώς δεν είναι συμπληρωμένη, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα λειτουργήσει με υπευθυνότητα, ορθολογισμό και διαφάνεια.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι σε αυτό το σημείο είναι επίφοβο να δημοσιοποιηθούν ονόματα, καθώς υπάρχει η πιθανότητα κάποιες εταιρείες να είχαν μετακινήσει κεφάλαια στα πλαίσια των συνήθων εργασιών τους και όχι στη βάση πληροφόρησης της οποίας πιθανόν να έτυχαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη Βουλή τα ονόματα που απέσυραν καταθέσεις – Γιατί αναβλήθηκε η συνεδρία της επιτροπής θεσμών 

Γενικός Εισαγγελέας: Και να θέλει κάποιος να συγκαλύψει τις διαγραφές δανείων, δεν έχει τη δύναμη 

6,2 εκ ευρώ και 5,8 εκ δολάρια διέγραψαν οι 3 τράπεζες στο σύνολο 

Άλλος για τη δικαιοσύνη; Δύο ακόμη πρόσωπα της καυτής λίστας διαγραφής δανείων μίλησαν με το δικηγόρο τους 

Α. Παπαδοπούλου: «Να πέσει ο πέλεκυς, δεν μπορεί να θυματοποιείται ο λαός επειδή κάποιοι τα πήραν»!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  2. Υπόθεση Novartis: Το FBI στέλνει ηχητικά ντοκουμέντα και στοιχεία για Offshore
  3. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η Κατηγορούσα Αρχή ολοκλήρωσε την υπόθεσή της - 13/3 οι αγορεύσεις υπεράσπισης για το εκ πρώτης όψεως
  4. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  5. Αυτά αλλάζουν στην Τράπεζα Κύπρου
  6. Λάρνακα: Πανδημοτική συγκέντρωση για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών την 1η Μαρτίου