What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

09.04.2013 | 14:03
Τελευταία ενημέρωση: 10.04.2013 | 06:23

Πέραν του 1 δις ευρώ η απώλεια στα ταμεία προνοίας και συντάξεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Νεφελώδης οι προτάσεις κυβέρνησης
-Δεύτερες σκέψεις για Ασφαλιστικές και Πιστωτικά ιδρύματα
-Μακρύς ο δρόμος για Ταμεία Προνοίας και ΣυντάξεωνΣτον αέρα η τύχη των Ταμείων Πρόνοιας, Συντάξεων και Κοινωνικών Ταμείων, με μια πλειάδα ερωτημάτων να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η πρόταση της κυβέρνησης η οποία παρουσιάστηκε και σήμερα από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, δεν φαίνεται να έχει διαφωτίσει ή καθησυχάσει τις ανησυχίες και προβληματισμούς, των βουλευτών και των άμεσα ενδιαφερομένων.

Στον αέρα παρέμειναν οι επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, για το συνολικό ποσό των ταμείων που υπάρχουν κατατεθειμένα στην Τρ. Κύπρου και τη Λαϊκή, τη ζημιά που θα υποστούν τα ταμεία λόγω κουρέματος, για το ύψος του κουρέματος και με ποια κριτήρια έχουν εξαιρεθεί συγκεκριμένοι οργανισμοί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακωντής εξέφρασε την άποψη ότι τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων θα απωλέσουν πέραν του €1δις ως αποτέλεσμα του κουρέματος των καταθέσεων.

Κούρεμα και για Ασφαλιστικές και Πιστωτικά ιδρύματα


Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, φέρεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για αφαίρεση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Ασφαλιστικών εταιρειών από τον κατάλογο των οργανισμών που έχουν εξαιρεθεί από το κούρεμα.

«Θέλουμε να επανεξετάσουμε σε συνεργασία με την Κ.Τ. τις εξαιρέσεις που έχουν συμφωνηθεί, με έμφαση εκείνη των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των Ασφαλιστικών εταιριών» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις που αντιμετώπισε και τις αιχμές που άφησαν κάποιοι παράγοντες, ότι η εξαίρεση έγινε με τις ευλογίες της Τρόικα επειδή οι Ασφαλιστικές εταιρείες ανήκουν σε μεγάλους Γαλλικούς και Γερμανικούς οίκους, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ενημερώσει τη Βουλή για το αποτέλεσμα της επανεξέτασης του ζητήματος».

Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οποιαδήποτε νέα εξαίρεση τεθεί ενώπιον της είπε τονίζοντας ότι «η κάθε εξαίρεση αφαιρεί το ισόποσο από τους υπόλοιπους καταθέτες».

Οι κατηγορίες των εξαιρέσεων είναι τα Πιστωτικά Ιδρύματα, Γενική Κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ασφαλιστικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί.

Στα €41εκ καταθέσεις φιλανθρωπικών ιδρυμάτων
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο πρόεδρος των μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων Ηλίας Δημητρίου, οι καταθέσεις των φιλανθρωπικών οργανισμών ανέρχονται στα €41 εκ. από αυτά τα €33 εκ. βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου και €8 στη Λαϊκή Τράπεζα.

Φόβος για domino effect

Από πλευράς του ο Διοικητής της Κ.Τ. Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος εισηγήθηκε τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις, δικαιολόγησε τη στάση τους, λέγοντας ότι στόχος ήταν να αποφευχθεί το φαινόμενο του effect domino.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «εάν κουρευθεί μια διατραπεζική κατάθεση τότε το επόμενο θα είναι η κατάρρευση ενός άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και μετά ενδεχομένως και άλλου εάν δεν προστατευθούν οι καταθέσεις του άλλου πιστωτικού ιδρύματος».
Ο κ. Δημητριάδης επανέλαβε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πρωτοφανείς και δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις πως θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από το κούρεμα των καταθέσεων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης συμφώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών ότι τα ταμεία των δύο τραπεζών Λαϊκής και Τρ. Κύπρου θα πρέπει να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης.

Φόρμουλα με δυο άξονες

Η φόρμουλα της πρότασης της κυβέρνησης όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών βασίζεται σε δύο σημεία.
-Πρώτον μέσω του προγράμματος στήριξης της Κύπρου οι καταθέσεις των ταμείων που βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης θα υποστούν ζημιά στο ίδιο επίπεδο με αυτές της Τράπεζας Κύπρου και όχι στη βάση των υπόλοιπων ανασφάλιστων καταθέσεων, ενώ ακολούθως θα υπάρξει ένα κυβερνητικό σχέδιο αποζημίωσης που θα αποζημιώνει τις απώλειες των ταμείων σε βάθος χρόνου και σε ποσοστό που συμφωνηθεί.

«Η συμφωνία με την Τρόικα που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο διασφαλίζει ότι θα λάβουμε πόρους από το δάνειο από τα €10 δις ούτως ώστε να χρηματοδοτηθούν εκ νέου τα ταμεία και συντάξεων που ήταν στη Λαϊκή Τράπεζα για να έλθουν στην ίδια θέση με εκείνα τα ταμεία που έχουν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Κύπρου».

Όπως εξήγησε, εάν στην Τράπεζα Κύπρου το ποσοστό του κουρέματος είναι 50%, θα έρθουν και τα ταμεία που έχουν τις καταθέσεις τους στη Λαϊκή στο ίδιο επίπεδο, θα έχουν στο χέρι το 50%.
«Αυτή είναι η πρώτη ρύθμιση που έχει διασφαλιστεί και έχει περιληφθεί, θα πάρουμε δηλαδή δανεικά τα οποία ο φορολογούμενος πολίτης θα ξεπληρώσει σε βάθος χρόνου για να περιορίσουμε την απώλεια των ταμείων προνοίας της Λαϊκής,», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες για να ετοιμαστεί ένα σχέδιο για πρόσθετη αποζημίωση. Εξήγησε ότι η αποζημίωση θα καλύπτει «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» τη ζημιά που θα επιβληθεί όταν καθοριστεί οριστικά το τελικό ποσό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου. Τόνισε όμως ότι η αποζημίωση αυτή δεν θα επιβαρύνει τους καταθέτες.

«Τα λεφτά δεν είναι δικά μας, είναι λεφτά των καταθετών. Δεν μπορούμε με τα λεφτά των άλλων καταθετών να καλύψουμε τη ζημιά αλλά με δημόσιους πόρους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή υποβλήθηκε και στις συντεχνίες.

Παράλληλα, με βάση το τελικό ποσοστό του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, θα υπολογιστεί και θα καταγραφεί η ζημιά που αντιστοιχεί στον κάθε εργαζόμενο χωριστά αναλόγως με τη μερίδα του σε κάθε ταμείο. Αν, εξήγησε, κάποιος είχε μερίδα €100.000 και το κούρεμα ήταν 50% η ζημιά είναι €50.000. Η ζημιά θα καταγράφεται και να τοποθετείται σε μια παράλληλη μερίδα που θα είναι πιστωμένη στον εργαζόμενο.

Όπως είπε, το ποσό την ημέρα που ο εργαζόμενος θα παίρνει τη σύνταξή του θα το παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ένα ποσοστό που θα συμφωνηθεί.

Διευκρίνισε ότι επειδή σε περίπτωση νέου ανθρώπου, η σύνταξη θα επέλθει μετά από κάποια χρόνια θα υπάρχει ένας δείκτης αναπροσαρμογής ώστε η μερίδα αυτή να διατηρεί το σημερινή αξία σε βάθος χρόνου.
«Αυτό διασφαλίζει περαιτέρω τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά σε βάθος χρόνου», είπε, προσθέτοντας ότι «στη γενική προσέγγιση θεωρώ ότι είναι μια μέθοδος που μπορεί υπό τις περιστάσεις να δουλέψει».
Τέλος, σε σχέση με τις καταθέσεις των ταμείων προνοίας που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου, οι απώλειες των οποίων από το τελικό κούρεμα θα αντισταθμιστούν με μετοχές τάξης Α, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν τα ταμεία αυτά θα συμμετέχουν τελικά στο κυβερνητικό σχέδιο τότε θα πρέπει να δώσουν τις μετοχές αυτές στο κράτος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Αντωνίου και της ΟΕΒ Μιχαλάκης Αντωνίου συμφώνησαν στη βάση της φιλοσοφία της πρότασης της κυβέρνησης, κατέθεσαν ωστόσο τις δικές τους ανησυχίες.

Τους δικούς τους προβληματισμούς και ανησυχίες κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, Ανδρέας Μάτσας, Μιχάλης Παπανικολάου και Ιωσήφ Αναστασίου αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ Λοίζος Χατζηκωστής, κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατόν τη φόρμουλα αποζημίωσης όσων θα αφυπηρετήσουν από τη Λαϊκή Τράπεζα στο πλαίσιο της συγχώνευσης του καλού κομματιού της τράπεζας με την Τρ. Κύπρου.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Επιτροπή Θεσμών φάκελος φωτιά για το μεγάλο φαγοπότι στις Τράπεζες

Κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω στάσης πληρωμών

Διευκρινίζει η Κεντρική τράπεζα σχετικά με τις ανασφάλιστες καταθέσεις

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  2. ΥΠΟΙΚ: Η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο
  3. Μιχαηλίδης «καίει» ΥΠΟΙΚ: Τα «ακριβά ταξιδάκια» λειτουργών
  4. Τράπεζα Κύπρου: Αναπληρώνει τη ζημιά ταμείων προνοίας για εν ενεργεία υπαλλήλους
  5. Τραγωδία! Νεκρές δύο γυναίκες από πυρκαγιά σε Στέγη Πρόνοιας
  6. «Πόλεμος» στο Μπουένος Άιρες για τις συντάξεις [pics, vids]