What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

09.04.2013 | 17:20
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2013 | 20:28

Δίκη Μαρί: Δεν γνώριζε τι υλικό είναι η πυρίτιδα, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Άγνωστο υλικό για τον τελών υπό διαθεσιμότητα Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκ των κατηγορουμένων για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, Ανδρέα Νικολάου παραμένει η πυρίτιδα, σύμφωνα πάντα με τα δικά του λεγόμενα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα για την πολύκροτη υπόθεση. 

Όπως ανέφερε σήμερα κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας αντεξέτασης τους από την κατηγορούσα Αρχή, σε ερώτηση τι υλικό είναι η πυρίτιδα απάντησε πως δεν γνωρίζει λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω».

Μάλιστα ανέφερε ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται και δεν εκρήγνυται σε αντίθεση με την αναφορά του στις 15 Ιουλίου 2011 λίγες μέρες μετά την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων, στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία λέγοντας ότι η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό. Η κατηγορούσα Αρχή επισημαίνοντας την αλλαγή της θέσης του κατηγορουμένου ο ίδιος ως εξήγηση της στάσης του ενώπιον του Κακουργιοδικείου είπε ότι η κατάθεση του δόθηκε κάτω από συναισθηματική πίεση και φόρτιση.

Η αντεξέταση του κατηγορουμένου επικεντρώθηκε κυρίως στο κατά πόσο ο ίδιος γνώριζε ή όχι τον κίνδυνο που ελλοχεύει η πυρίτιδα μετά και τον εντοπισμό του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου από τις 5 Ιουλίου 2011. Στις επίμονες ερωτήσεις της κατηγορούσας Αρχής στο πιο πάνω θέμα επέρριψε όλη την ευθύνη για την αξιολόγηση των κινδύνων στους στρατιωτικούς και στο Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν είχαν πληροφορίες οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες γιατί δεν μας τις έδωσαν; Γιατί δεν μας είπαν ότι υπήρξε κίνδυνος;».

Όπως υποστήριξε ο ίδιος είχε εμπιστοσύνη σε ό,τι του μετέφερε ο βοηθός του (5ος κατηγορούμενος). Όπως είπε «ο κ. Χαραλάμπους δεν ήταν ειδικός. Ο εμπειρογνώμονας ήταν ο Γεωργιάδης ο οποίος διαβεβαίωνε ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά αναφλέγεται μόνο».

Όπως ανέφερε, ο υπεύθυνος του επεισοδίου θα έπρεπε να κρατούσε αποστάσεις ασφαλείας από τη στιγμή που δεν γνώριζε το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων την ώρα της πυρκαγιάς.

Ο τελών σε διαθεσιμότητα Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ερώτηση τι θα έπραττε ο ίδιος εάν βρισκόταν την ώρα του επεισοδίου στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» απάντησε ότι από την στιγμή που δεν γνωρίζει τι καίγεται και είναι μη αναγνωρίσιμο υλικό, θα τηρούσε απόσταση ασφαλείας 800 μέτρων λέγοντας πως ο ίδιος «θα το άφηνε να καίγεται και ό,τι ήθελε ας γινόταν». Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος επεισοδίου πρέπει να κρατά αποστάσεις ασφαλείας και δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το εγχειρίδιο ERGO (οδηγός επιχειρησιακών διαδικασιών της Πυροσβεστικής).

Την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Νικολάου αναμένει από τους πυροσβέστες να γνωρίζουν το ERGO,  ο ίδιος όπως αποκαλύφθηκε το γνωρίζει μόνο σε γενικές γραμμές, κατέληξε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη Μαρί: Απολογήθηκαν αρνούμενοι τα πάντα Αργυρού και Νικολάου – Ρίχνουν αλλού τις ευθύνες

Δίκη Μαρί: Στο στόχαστρο του Παπακώστα οι πρώην Αρχηγοί της Ε.Φ

Δίκη Μαρί: Αντιστρέφει τα πυρά ο Μάρκος Κυπριανού

Δίκη Μαρί: Εξοργισμένος ο Μάρκος Κυπριανού με τη στάση της Κατηγορούσας Αρχής
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έκκληση Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για νηφαλιότητα ενόψει των εκλογών
  2. Δίκη Focus: Ενστάσεις για το νέο κατηγορητήριο και επιστολή Ζολώτα στον Γ. Εισαγγελέα
  3. Γ.Γ. ΑΚΕΛ μετά την δημοσκόπηση Alpha: Το επιτελείο Παπαδόπουλου χάνει το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του
  4. Δίκη ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ: Η κατάθεση του δημάρχου Παραλιμνίου για τις «δωροδοκίες»
  5. Δολοφονία Ζέμπερη: Αυτή είναι η συμπληρωματική απολογία του φονιά της!
  6. Δώρα Ζέμπερη: H συμπληρωματική απολογία του δολοφόνου της